Обичах те тогава, но сега не те обичам

Не се страхувайте да изразите чувствата си, колкото повече се бавите, толкова повече стават усложненията
Обичах те тогава, но сега не те обичам

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всяка връзка трябва да е в постоянно движение, подобно на риба, плуваща в океана. Рибите не спират да се движат, да се гмуркат, да скачат… ако спрат, те умират. Ако сте достигнали до този етап в отношенията си с друг човек, време е да кажете: “Обичах те тогава, но сега не те обичам.”

Разбиването на сърцето е едно от най-болезнените неща, които могат да ни се случат в живота. Те дори може да са толкова сложни, че в някои случаи е трудно другият да бъде пуснат, тъй като е бил много ценен за нас.

Програмирани сме да градим връзки

Хората са създадени да градят връзки помежду си: семейство, приятели, партньори, деца … именно поради това е болезнено, когато тези отношения прекъснат един ден, особено когато не разполагаме с друго решение.

думите "не те обичам" са трудни за изричане

Има обаче едно нещо, което хората постоянно забравят: взаимоотношенията са живи. Затова те се променят, но не винаги за добро. Понякога един нов човек може да навлезе в живота ви и да промени възгледите ви. Всичко това може да доведе до последици.

Затова, когато дойде време да изречете, „Не те обичам повече“, болката, гневът, разочарованието и усещането за изоставяне ще се появят. Ще се чувствате малки и наранени. Ще смятате и усещате, че нещо, в което сте вярвали, е било разрушено.

Въпреки това понякога приключването на връзка, която вече е достигнала своя максимум, може да бъде нещо положително. Вие се борите до момент, в който не можете вече да издържате. Докато страданието стане толкова голямо, че единственият ви ход е да опитате да избягате.

Разбитото сърце

Усещането сякаш сърцето ви се къса е една от най-често използваните метафори за описване на болката, характерна при раздяла. Тази физическа и емоционална болка може да провокира силна тъга. В такива моменти губите интерес към всичко в живота.

изричането на "не те обичам" е свързано с болка

Защо това усещане е толкова често срещано? Защо разделите разбиват сърцето на човека? Това е така, тъй като човекът не е способен да различава тези 2 понятия – да бъдеш влюбен и любовта сама по себе си. Много хора ги възприемат като синоними, но това не е така.

Първото се отнася към привличане и желание, които могат да ви накарат да усещате онези пеперуди в стомаха. Но когато нежните същества отлетят, е време да направите нова оценка на ситуацията. Избяга ли любовта от вас?

В тази ситуация може да изпитате объркване. Намирате се до човек, когото вече не обичате. Вашата страст е била временна, но ви е накарала да се чувствате живи. Когато тя угасне, усещането, че „Не те обичам повече“ започва да става все по-силно и по-силно.

Когато казваме “Не те обичам вече”

"не те обичам" и раздялата

Да кажете на някого, че вече не го обичате, е трудно и сложно, тъй като знаете колко негативно ще се отрази това върху него. Вместо това можете да направите друго. Най-добрият изход от ситуацията е да бъдете честни и ясни. Не е лесно, но е необходимо.

Препоръчваме ви да прочетете и: Обичам го, но не го желая както преди

Трябва да сте способни да се изправите лице в лице и да изразите своята позиция по красноречив, сбит и концентриран начин, за да избегнете всякакви недоразумения. По този начин ще намалите риска от възникването на други проблеми.

В типичния случай би следвало да има аргумент, оценка и други реакции, които ще засилят гнева и разочарованието, което усещате. Съветваме ви да не отговаряте по този начин – в момента партньорът ви страда и е желателно да проявите разбиране на чувствата му.

И още…

Да кажете „Не те обичам вече“ изисква кураж и смелост. В същото време трябва да сте способни да съчувствате на партньора. Не се страхувайте и потърсете най-подходящия начин, по който да споделите своята гледна точка за връзката ви. По този начин показвате своето разбиране и разяснявате защо вече не може да сте заедно.

Случвало ли ви се е досега да се наложи да минете през такъв тежък период и да кажете „Аз вече не те обичам“? Ситуацията е сложна и за двамата партньори, затова преди да направите каквото и да е, трябва да посветите известно време на дълбок размисъл.

Все пак не чакайте прекалено много, за да съобщите своето решение на партньора, тъй като колкото повече чакате, толкова по-трудно ще ви бъде. Най-важното е да споделите възможно най-късно, без колебание и отлагане. Така ще избегнете повече усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carmona Portocarrero, C.I. Intervención al duelo por ruptura de pareja desde la terapia cognitivo conductual a partir del análisis de cuatro casos. Polisemia, 2012; 13: 35 – 46
  • García, F.E. y Ilabaca Martínez, D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu, 2013;  11(2): 157  -172.
  • Moreno Franco, J.I. y Esparza Meza, E.M. Estrategias de afrontamiento en la ruptura de pareja. Int Acad Psico. 2014; 2(5): 98 – 110.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.