Как да реагираме на изневярата?

При някои двойки тя отваря нова глава в отношенията и помирението води до фаза на по-висока емоционална и сексуална интензивност
Как да реагираме на изневярата?

Последна актуализация: 13 юли, 2019

С първия случай на изневяра невинността се изгубва. Доверието в партньора е нарушено и много от ценностите във връзката рухват. Но как трябва да реагираме на изневярата? Кой е най-добрият вариант?

Въздействието на изневярата

Изневярата често се случва, когато най-малко я очаквате. Едно съобщение на мобилния телефон на партньора. Един имейл. Снимка или неизбежна улика, че човекът, когото обичаш, е изневерил. Как трябва да се реагира на изневярата?

На първо място, нека видим как най-често си обясняваме изневярата:

 • Липса на любов.
 • Отегчение.
 • Случайна среща.
 • Личността черта, която не сме познавали в партньора.
 • Липсата на зрялост от страна на партньора.
 • Или дори вина от наша страна: поради разсеяност, липсата на достатъчно време заедно…

Едно от нещата, които остават със сигурност след изневяра, е силното негативно въздействие върху самочувствието. Не само, че чувстваме гняв, болка и дори омраза към всичко случило се, но също е съвсем нормално да се почувстваме и унизени. Следователно, понякога рискуваме да изпаднем в депресия. Но как трябва да реагираме в действителност? Какво е най-разумно в такъв случай?

Каква е обичайната реакция към изневярата?

Реакция

Начинът, по който хората реагират на изневяра, обикновено зависи от няколко фактора:

 • От колко време се случва изневярата? Изведнъж ли се е случила? Или тази измяна продължава дълго време?
 • Чувствате ли се отговорни? Пренебрегвали ли сте партньора твърде често?
 • Също така зависи от това, как сте я открили. Продължава ли партньорът да я отрича? Или пък признава ли я и съжалява ли за случилото се?
 • Личните качества и характерът също ще повлияе върху това как ще реагирате.

Нека да разгледаме някои от най-разпространените реакции на изневяра:

1. Някой, когото да обвините

Това е една от най-често срещаните реакции. В стремежа да разберете случилото се, понякога сте обсебени от манията да откриете някой, когото да обвините. Или съсредоточавате цялото си презрение върху партньора или човека, с когото ви е изневерил. Търсенето на виновник ще помогне да освободите напрежението, но това също е временна утеха. След етапа на фокусиране върху виновника обикновено идва или раздялата, или прошката.

2. Отмъщение

Много хора търсят начини да наранят партньора след изневяра. Някои решават да се разделят и да сложат край на връзката, други – да продължат да живеят заедно. Независимо от начина, някои хора търсят отмъщение – като например нова връзка – и се стремят да причинят същата болка и страдание на партньора.

3. Прошка

Трябва да изясним, че прошката не означава винаги примирие. Може да продължите с връзката, но прощаването не означава забравяне. Понякога сте принудени да възстановите връзката след обида, което не е лесно. Но може да се случи и така, че въпреки всичко накрая постигате успех. Ако ви предлагат прошка, защото има истинско и неподправено покаяние, можете да я приемете. Но това няма да е лесно; трябва да се научите да живеем с “малка или голяма хронична болка.”

4. Нов етап в отношенията

Това може да ви изненада, но при някои двойки след изневяра се отворя нова глава в отношенията. Помирението възниква и води до фаза на по-голяма емоционална и сексуална интензивност. Двамата обединяват страха от загуба на любим човек, вината на този, който е изневерил; минава се през онези дълги разговори, в които се изясняват важни аспекти. Звучи учудващо, но понякога наистина се случва.

5. Окончателна раздяла

Това е неизбежно и разбираемо. Изневярата е предателство на интимността между двама души. Това е нарушение на чувствата и нападение срещу самочувствието и личния баланс. Не всички хора са способни да прощават и не всички хора заслужават такава прошка. Ненапразно много често изневярата води до край на връзката.

Но кой е най-добрият вариант след изневяра?

Плач след изневярата

Не съществува вариант, който да е по-добър или по-лош. Най-добрият вариант е този, който ви дава емоционално равновесие и спокойствие. Раните от изневярата не се забравят с течение на времето и почти никога не се лекуват. Можете да опитате помирение, но страхът винаги ще остане. Прошката е терапевтична и освобождаваща, но понякога не е за всеки; това, което е най-важно е здравословна почивка и собственото възстановяване.

Но ако смятате, че предателството е еднократна проява и че това няма да се случи отново, продължете смело напред. Почти всеки заслужава втори шанс, но трябва да работи усилено и да докаже искрена обич и истинско покаяние.

Простете, ако можете и ако искате да продължите връзката. Но ако самочувствието ви е наранено и сърцето е твърде разбито, за да продължите напред, отдръпнете се и приключете отношенията с този, който ви е предал; оставете времето да ви излекува, за да се изправите отново и погледнете хоризонта с надежда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Beltrán-Morillas, A. M., Valor-Segura, I., & Expósito, F. (2019). Unforgiveness Motivations in Romantic Relationships Experiencing Infidelity: Negative Affect and Anxious Attachment to the Partner as Predictors. Frontiers in Psychology, 10, 434. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00434
 • Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
 • Knopp, K., Scott, S., Ritchie, L., Rhoades, G. K., Markman, H. J., & Stanley, S. M. (2017). Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships. Archives of Sexual Behavior, 46(8), 2301–2311. https://doi.org/10.1007/s10508-017-1018-1
 • Lichtenfeld, S., Buechner, V. L., Maier, M. A., & Fernández-Capo, M. (2015). Forgive and Forget: Differences between Decisional and Emotional Forgiveness. PLoS One, 10(5), e0125561. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0125561
 • McDaniel, B. T., Drouin, M., & Cravens, J. D. (2017). Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Computers in Human Behavior, 66, 88–95. https://doi.org/10.1016/j.chb.2016.09.031
 • Nagurney, A., & Thornton. (2011). What is infidelity? Perceptions based on biological sex and personality. Psychology Research and Behavior Management, 4, 51-58. https://doi.org/10.2147/prbm.s16876

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.