Как да реагираме на изневярата?

13 Юли, 2019
При някои двойки тя отваря нова глава в отношенията и помирението води до фаза на по-висока емоционална и сексуална интензивност

С първия случай на изневяра невинността се изгубва. Доверието в партньора е нарушено и много от ценностите във връзката рухват. Но как трябва да реагираме на изневярата? Кой е най-добрият вариант?

Въздействието на изневярата

Изневярата често се случва, когато най-малко я очаквате. Едно съобщение на мобилния телефон на партньора. Един имейл. Снимка или неизбежна улика, че човекът, когото обичаш, е изневерил. Как трябва да се реагира на изневярата?

На първо място, нека видим как най-често си обясняваме изневярата:

 • Липса на любов.
 • Отегчение.
 • Случайна среща.
 • Личността черта, която не сме познавали в партньора.
 • Липсата на зрялост от страна на партньора.
 • Или дори вина от наша страна: поради разсеяност, липсата на достатъчно време заедно…

Едно от нещата, които остават със сигурност след изневяра, е силното негативно въздействие върху самочувствието. Не само, че чувстваме гняв, болка и дори омраза към всичко случило се, но също е съвсем нормално да се почувстваме и унизени. Следователно, понякога рискуваме да изпаднем в депресия. Но как трябва да реагираме в действителност? Какво е най-разумно в такъв случай?

Каква е обичайната реакция към изневярата?

Реакция

Начинът, по който хората реагират на изневяра, обикновено зависи от няколко фактора:

 • От колко време се случва изневярата? Изведнъж ли се е случила? Или тази измяна продължава дълго време?
 • Чувствате ли се отговорни? Пренебрегвали ли сте партньора твърде често?
 • Също така зависи от това, как сте я открили. Продължава ли партньорът да я отрича? Или пък признава ли я и съжалява ли за случилото се?
 • Личните качества и характерът също ще повлияе върху това как ще реагирате.

Нека да разгледаме някои от най-разпространените реакции на изневяра:

1. Някой, когото да обвините

Това е една от най-често срещаните реакции. В стремежа да разберете случилото се, понякога сте обсебени от манията да откриете някой, когото да обвините. Или съсредоточавате цялото си презрение върху партньора или човека, с когото ви е изневерил. Търсенето на виновник ще помогне да освободите напрежението, но това също е временна утеха. След етапа на фокусиране върху виновника обикновено идва или раздялата, или прошката.

2. Отмъщение

Много хора търсят начини да наранят партньора след изневяра. Някои решават да се разделят и да сложат край на връзката, други – да продължат да живеят заедно. Независимо от начина, някои хора търсят отмъщение – като например нова връзка – и се стремят да причинят същата болка и страдание на партньора.

Прочетете още: Злопаметните хора никога не прощават и не забравят

3. Прошка

Трябва да изясним, че прошката не означава винаги примирие. Може да продължите с връзката, но прощаването не означава забравяне. Понякога сте принудени да възстановите връзката след обида, което не е лесно. Но може да се случи и така, че въпреки всичко накрая постигате успех. Ако ви предлагат прошка, защото има истинско и неподправено покаяние, можете да я приемете. Но това няма да е лесно; трябва да се научите да живеем с “малка или голяма хронична болка.”

4. Нов етап в отношенията

Това може да ви изненада, но при някои двойки след изневяра се отворя нова глава в отношенията. Помирението възниква и води до фаза на по-голяма емоционална и сексуална интензивност. Двамата обединяват страха от загуба на любим човек, вината на този, който е изневерил; минава се през онези дълги разговори, в които се изясняват важни аспекти. Звучи учудващо, но понякога наистина се случва.

5. Окончателна раздяла

Това е неизбежно и разбираемо. Изневярата е предателство на интимността между двама души. Това е нарушение на чувствата и нападение срещу самочувствието и личния баланс. Не всички хора са способни да прощават и не всички хора заслужават такава прошка. Ненапразно много често изневярата води до край на връзката.

Вижте и: Трудността да продължите след раздялата

Но кой е най-добрият вариант след изневяра?

Плач след изневярата

Не съществува вариант, който да е по-добър или по-лош. Най-добрият вариант е този, който ви дава емоционално равновесие и спокойствие. Раните от изневярата не се забравят с течение на времето и почти никога не се лекуват. Можете да опитате помирение, но страхът винаги ще остане. Прошката е терапевтична и освобождаваща, но понякога не е за всеки; това, което е най-важно е здравословна почивка и собственото възстановяване.

Но ако смятате, че предателството е еднократна проява и че това няма да се случи отново, продължете смело напред. Почти всеки заслужава втори шанс, но трябва да работи усилено и да докаже искрена обич и истинско покаяние.

Простете, ако можете и ако искате да продължите връзката. Но ако самочувствието ви е наранено и сърцето е твърде разбито, за да продължите напред, отдръпнете се и приключете отношенията с този, който ви е предал; оставете времето да ви излекува, за да се изправите отново и погледнете хоризонта с надежда.

 • Brewer, G., Hunt, D., James, G., & Abell, L. (2015). Dark Triad traits, infidelity and romantic revenge. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2015.04.007
 • Hall, J. H., & Fincham, F. D. (2006). Relationship Dissolution Following Infidelity: The Roles of Attributions and Forgiveness. Journal of Social and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1521/jscp.2006.25.5.508
 • Sagarin, B. J., Vaughn Becker, D., Guadagno, R. E., Nicastle, L. D., & Millevoi, A. (2003). Sex differences (and similarities) in jealousy. The moderning influence of infidelity experience and sexual orientation of the infidelity. Evolution and Human Behavior. https://doi.org/10.1016/S1090-5138(02)00106-X