Най-добрите 8 отвари срещу газове

24.10.2016
Добре познати билки се справят ефикасно с това здравословно неразположение.

Благодарение на свойството да извеждат газове от тялото, тези отвари са способни да донесат желаното облекчение на неприятните усещания, които този тип състояния провокират. За да извлечете полезния ефект, препоръчително е да ги консумирате след хранене.

Газовете в червата или метеоризмът са много неприятен и дискомфортен симптом, който се проявява по време на преработването на храната.

Движенията, които стомахът и червата правят, както и бактерията, която участва в храносмилателния процес, провокират формирането на неприятните газове, а това води до усещане за тежест в корема.

В наши дни този дискомфорт е доста разпространен. Повечето хора се опитват да го преодолеят възможно най-бързо, тъй като той често е съпровождан от болка в областта на корема и възпаление.

За щастие познаваме редица натурални отвари, чиито свойства предлагат бързо облекчение и по-добро храносмилане.

Заинтересовани ли сте да научите повече за тях?

1. Отвара от анасон

Анасон против газове

Анасоновата отвара е една от най-популярните напитки за контролиране на газовете в червата. Тя тушира възпалението и помага на тялото да смели храната по-добре.

Съставки:

Начин на приготовление:

  • Кипнете чаша вода, добавете анасона и запарете за 10 минути.
  • Консумирайте отварата след всяко хранене, 3 пъти дневно.
  • Тази отвара не се препоръчва за бременни жени.

2. Отвара от резене против газове

Резене против газове

Резенето се характеризира с полезни храносмилателни свойства, които се борят ефикасно с различни типове стомашно-чревни проблеми, например метеоризъм, подуване и крампи.

Можете да засилите ефекта от напитката, като я комбинирате с малко кардамон, който допълнително стимулира извеждането на газовете от тялото.

Съставки:

  • 1 1/2 супена лъжица резене (15 гр.)
  • 1/2 супена лъжеца кардамон (3 гр.)
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Сложете резенето и кардамона в чаша вряла вода.
  • Запарете за 10 минути.
  • Консумирайте след всяко основно хранене.

3. Отвара от джинджифил

отвара срещу газове

Джинджеролът,  активната съставка на джинджифила, притежава противовъзпалителни и успокояващи свойства, които извеждат газовете и намаляват подуването.

Съставки:

  • 1 парче корен от джинджифил
  • Сокът от ½ лимон
  • 1 супена лъжица пчелен мед (25 гр.)
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Кипнете водата и сложете в нея джинджифила.
  • Намалете силата на котлона и варете в продължение на 2-3 минути.
  • След това извадете корена и добавете към отварата лимонов сок и пчелен мед.
  • Изчакайте напитката да се охлади. След това консумирайте.
  • Можете да приемате до 3 чаши дневно.

Вижте още: Пригответе си домашно противовирусно средство с джинджифил

4. Отвара от лайка

Лайка против газове

Лайката е растение, което притежава противовъзпалителни свойства и успешно извежда газовете от червата. Освен това елиминира газовете в храносмилателния тракт.

С тази отвара ще подобрите храносмилането и ще редуцирате неприятните симптоми, като болка и подуване на корема.

Съставки:

Начин на приготовление:

  • Сложете цветове лайка в чаша вряла вода. Покрийте я и запарете.
  • Прецедете през цедка. След добавете мед за подслаждане, ако желаете.
  • Консумирайте 2-3 чаши дневно.

5. Отвара от мента

Мента срещу газове

Ментата е лечебно растение, което притежава противовъзпалителни свойства. Намалява усещането за пълнота, гаденето, крампите и газовете, които се натрупват в червата.

Съставки:

  • 2 супени лъжици прясна мента (20 гр.)
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Кипнете водата и сложете в нея ментата.
  • Запарете за няколко минути, след което свалете съда от котлона.
  • Прецедете течността, като използвате цедка. След това можете да пристъпите към консумация на отварата.
  • Препоръчително е да приемате това натурално средство след консумация на тежка храна.

6. Отвара от кимион

Кимион срещу газове

Тази натурална напитка извежда излишните газове, натрупани в тялото и отпуска стомашните нерви.

Съставки:

  • 1 супена лъжица кимион (10 гр.)
  • 1 чаша вода (250 гр.)

Начин на приготовление:

  • Кипнете водата и сложете в нея кимиона.
  • След това запарете за няколко минути. Прецедете и консумирайте.
  • За оптимални резултати съчетайте с отвара от резене.

Прочетете и: Зеленчуци при диетите за oтслабване

7. Отвара от болдо

Болдо срещу газове

Болдо е натурално средство, което ефикасно елиминира газовете в стомаха и подобрява храносмилането.

Освен това се отразява благоприятно върху работата на черния дроб, който е натоварен със задачата да елиминира отпадните вещества.

Съставки:

  • 2 супени лъжици сушени листа болдо (20 гр.)
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Кипнете водата. Щом сте готови, сложете листата от болдо.
  • Варете на слаб огън в продължение на 3 минути. След това отстранете съда от котлона.
  • Запарете за няколко минути, прецедете и консумирайте.
  • Препоръчително е да пиете тази отвара веднъж дневно.

8. Отвара от канела

Канела срещу газове

Тази натурална напитка се препоръчва на хора, които страдат от проблеми с храносмилането и изпитват дискомфорт, провокиран от газовете в червата.

Съставки:

  • 1 супена лъжица канела на прах (10 гр.)
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Сложете канелата на прах в чаша вряла вода. Запарете за 10 минути.
  • Консумирайте след хранене.

Не забравяйте, че за да постигнете оптимален резултат, е необходимо да подобрите своите хранителни навици и да контролирате приема на продукти, които провокират образуването на газове.

Изберете на свой вкус някоя от ефикасните отвари, които предложихме по-горе. Те ще отразят благоприятно върху работата на цялата храносмилателна система.

Убедени сме, че ще бъдете удивени!

  • Azimi P, Ghiasvand B, et al. Effects of Cinnamon, Cardamom, Saffron, and Ginger Consumption on Markers of Glycemic Control, Lipid Profile, Oxidative Stress, and Inflammation in Type 2 Diabetes Patients. Rev Diabet Stud. 2014 Fall-Winter;11(3-4):258-66.
  • Bode A, Dong Z. “The Amazing and Mighty Ginger” en Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2da edición.
  • Dugasani S, Pichika MR, et al.Comparative antioxidant and anti-inflammatory effects of [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol and [6]-shogaol. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):515-20.
  • Krishnapura Srinivasan. Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects. Food Quality and Safety, Volume 2, Issue 1, 6 March 2018, Pages 1–16. Oxford Acdemic online.
  • Mashhadi N, Ghiasvand R, et al. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. International Journal of Preventive Medicine. 2013;4(Suppl 1):S36-S42.
  • Mashhadi N, Ghiasvand R, et al. Effect of Ginger and Cinnamon Intake on Oxidative Stress and Exercise Performance and Body Composition in Iranian Female Athletes. Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S31–S35.
  • McKay D, Blumberg J.A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33.
  • Semwal R, Semwal D, et al. Gingerols and shogaols: Important nutraceutical principles from ginger. Phytochemistry. 2015 Sep;117:554-68.