8 неща, които социално интелигентните хора никога не правят

Когато осъждате другите, за да наложите личните си идеи или мнение за нещо, хората ще спрат да споделят това, което мислят с вас.
8 неща, които социално интелигентните хора никога не правят

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Съществуват някои неща, които социално интелигентните хора правят толкова добре, че очевидно се открояват от хората с досадни навици, които често притесняват другите.

Истинската социална интелигентност идва от увереността и себепознанието, което имате за себе си, за да можете да имате зрели взаимоотношения с другите.

По-долу ще поговорим за някои от най-характерните черти на тези хора. Ще видите, че те са лесни за прилагане в ежедневието ви.

Социално интелигентните хора никога не прекъсват

Социално интелигентните хора никога не прекъсват

Хората, които са социално интелигентни обикновено са страхотни в разговорите. Те не чувстват нужда да говорят преди другите, нито пък да ги прекъсват.

За тях е нормално търпеливо да изчакат своя ред, за да говорят. Те не се стремят да наложат своята гледна точка, защото са сигурни в това, което казват.

Те знаят, че не е необходимо да изразяват своето мнение пред другите, за да са почувстват по-стойностни.

Те не винаги се съсредоточават върху себе си

Социално интелигентните хора осъзнават колко е важно да работят, за да напреднат и да се усъвършенстват.

Те знаят, че за междуличностните взаимоотношения са нужни време и внимание. Затова и се стремят да създадат навици и обичаи със своите приятели, партньори и семейство, но също и за себе си.

Разбират добре, че не са центърът на света, без да губят чувството си за значимост. Те са от вида хора, които са на ваша страна, когато имате нужда от подкрепа, но също така знаят кога да кажат “не”, когато е необходимо.

Те не съдят другите, за да докажат своята правота

Социално интелегентните хора не съдят другите

Добър знак за емоционална и интелектуална интелигентност е разбирането на разликите, които можете да имате с другите.

Когато осъждате  другите, за да наложите личните си идеи или мнение за нещо, хората ще спрат да споделят това, което мислят с вас.

Много по-добре е да сте отворени и възприемчиви, без да е необходимо да сте на едно мнение с другите.

Те не се опитват да променят мнението на другите

Това е чудесната способност на социално интелигентните хора. Това, което другите изпитват са чисто и просто чувства. Ето защо е важно да говорите с уважение и търпение.

Когато разбирате чуждото мнение и можете да изразявате себе си с уважение към другите, ситуациите стават по-здравословни, по-продуктивни и спокойни.

Не е необходимо да карате другите да се чувстват зле, само за да наложите собственото си мнение.

Те са спокойни и знаят как да използват гласовете си

Най-добрият начин наистина да се справите с проблемите, с които ви сблъсква живота, е като отстоявате себе си. Яростта и пасивната агресия обикновено създават повече проблеми, отколкото решения.

Социално интелигентните хора имат самочувствие да правят това, което искат.

Те знаят как да слушат и да участват уверено в разговор, както и правилният начин на отношение към хората около себе си.

Те са по-малко критични

Социално интелигентните хора знаят как да се отнасят с другите

Много хора наричат себе си “антисоциални” и са склонни непрестанно да критикуват хората, както и самите себе си.

Социално интелигентните хора обикновено приемат, че независимо от това какво говорят другите, всеки има много положителни качества, които да предложи.

Хората, които знаят как да се отнасят към другите винаги търсят  нещо положително както в своето поведение, така и в това на другите.

Причината е, че те имат по-висока степен на самоувереност и се опитват да направят най-доброто във всяка ситуация, в която се намират.

Те не анализират прекалено поведението на околните

Ако твърде много разсъждавате върху вашите взаимоотношения, няма да можете да им се насладите. Ето защо е толкова важно да избягвате предубежденията за това какви ще са вашите взаимоотношения с другите.

Също така трябва да избягвате прекалено дълбокото анализиране на всяко действие в миналото, когато те са приключили.

Можете обаче да преформулирате този навик. Вместо да се фокусирате върху потенциалните усложнения за развитие на ситуацията, е по-добре да се изправите пред предизвикателствата с положително отношение.

Може да се изненадате, че това работи дори и при взаимоотношения, които не са били особено сполучливи.

Те имат добър език на тялото

Социално интелигентните хора  имат добър език на тялото

Когато се окажете в социална ситуация тялото ви изпрати съобщение до другите хора.

Социално интелигентните хора се стремят посланието, което изпращат телата им да е положително.

Когато установявате контакт с очи и се усмихвате на другите, им показвате, че не сте срамежливи, а приятелски настроени и отворени.

Ако сте с изправена стойка, другите ще забележат, че сте уверен човек.

Те започват разговор вместо да чакат

Чакането другите да се свържат с вас и да ви подканят към някакво действие, е загуба на време. Социално интелигентните хора знаят, че връзките се основават на взаимно усилие.

Ако искате да покажете на другите, че са важни за вас, трябва да поемете инициативата и да изпълните своята част, за да установите контакт. Можете да направите това по следния начин:

  • Поддържайте връзка с телефонни обаждания или текстови съобщения.
  • Посещавайте приятелите си.
  • Организирайте срещи.

Въпреки, че някои хора се раждат с по-развита социална интелигентност, всеки може да се усъвършенства, ако положи нужното усилие.

В крайна сметка става въпрос само за практикуването на тези прости навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.