Нова експериментална ваксина срещу рак на панкреаса показва обнадеждаващи резултати

Ваксините срещу рак са бъдещето на медицината. Но те не работят по същия начин като тези, които вече познаваме. Ще ви разкажем всичко по темата.
Нова експериментална ваксина срещу рак на панкреаса показва обнадеждаващи резултати
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 22 януари, 2024

Ракът на панкреаса в неговата разновидност на дуктален аденокарцином е почти винаги фатален. Смята се, че причинява смърт при 88% от диагностицираните пациенти. В момента това е третата водеща причина за смърт в Съединените щати и седмата в света. Но може да сме изправени пред медицинска революция с разработването на ваксина срещу рак на панкреаса, която може да подобри лечението.

Центърът за изследване на рака на панкреаса David M. Rubenstein от Memorial Sloan Kettering публикува изследване в списание Nature, което носи надежда. Изследователите са тествали ваксина, използвайки mRNA технология при 16 пациенти с рак на панкреаса и са постигнали успешен отговор при половината от участниците.

Това означава ли, че вече имаме ваксина за прекратяване на рака на панкреаса? Все още не. Ваксините срещу рак действат различно от класическите имунизации, които вече познаваме. Въпреки това напредъкът на това развитие може да представлява драматична промяна в смъртността от тази неоплазма.

Какво е ваксина срещу рак?

Когато мислим за ваксини, си представяме флакон, инжектиран в нас, преди да се разболеем. Например, даваме на децата така наречената „тройна вирусна“ ваксина, за да не развият морбили, рубеола или заушка, или така че, ако се заразят, да имат само лека форма на тези заболявания.

Ваксините срещу рак, напротив, се прилагат, когато неоплазмата вече е открита при пациента. Те не са превантивни, а са предназначени да подобрят реакцията на организма към патологията.

Те имат три цели :

  • За да спре разпространението на тумора в други тъкани.
  • За подпомагане унищожаването на раковите клетки, които са атакувани от химиотерапия или лъчетерапия.
  • За да се предотврати рецидив през следващите месеци или години.

Търсенето на ваксина срещу рак на панкреаса не е единственото продължаващо изследване в тази посока. Различни работни групи разработват имунизации за други неоплазми:

  • За метастазирал рак на простатата: Ваксината, наречена sipuleucel-T, се обмисля за пациенти, които вече страдат от разпространение на рак на простатата. Ваксината може да увеличи годините на оцеляване.
  • BCG за ранен рак на пикочния мехур: Известната BCG ваксина срещу туберкулоза може да подобри прогнозата на пациенти с рак на пикочния мехур. Тя се влива в органа с катетър и активира имунен отговор, който в крайна сметка атакува злокачествените клетки.
  • Срещу меланом: Тази ваксина е получена от вирус, който е показал способността си сам да унищожава раковите клетки. Ваксината T-VEC се възползва от този вирус, генетично го модифицира; предлага се във флакон за прилагане на пациенти.

Ваксината срещу рак на панкреаса е проектирана с mRNA технология. Това е същата технология, която беше използвана за имунизация срещу COVID-19.

Ваксина срещу рак на панкреаса: как действа?

Според изследователите в изданието Nature, ваксината срещу рак на панкреаса използва информационна РНК или иРНК. Тази молекула участва в производството на вещества вътре в клетките. Тя е тази, която носи посланието какво трябва или не трябва да се произвежда.

Възползвайки се от тази характеристика, това, което бе направено в лабораторията, бе следното:

  1. Изолирани са някои протеини, присъстващи в тумори, отстранени от пациенти с рак на панкреаса. По-конкретно, те са търсили протеини, които са характерни за тези тумори, т.е. такива, които не се срещат другаде.
  2. С тази информация беше създадена информационна РНК, която може да произвежда подобни протеини, когато се постави в клетка. Новите протеини, които са подобни, но не идентични с тези на тумора, се наричат неоантигени.
  3. Ваксината с тази информационна РНК е произведена, добавяйки вещества, които осигуряват стабилността на съединението и пристигането му в клетките.

След приключване на лабораторната фаза ваксината се прилага на пациентите. В този конкретен случай 16 доброволци са получили, в допълнение към флакона, подход с имуномодулиращи лекарства и химиотерапия след тяхната операция.

Какви бяха резултатите? Е, половината от участниците отговориха положително на неоантигените. Тоест клетките на имунната им система бяха стимулирани, станаха по-активни и се пребориха с други злокачествени клетки, които бяха останали. Освен това изглежда, че предотвратяват рецидив на тумора и рецидив в средносрочен план.

Ваксинации срещу рак.
РНК е рибонуклеинова киселина, която не е същата като ДНК. Въпреки че техните функции са свързани в рамките на клетката.

Какво означава това откритие?

Ваксина срещу рак на панкреаса би била промяна на посоката в лечението на това заболяване. Както се посочва в официалното изявление на изследователската институция, все още са необходими допълнителни изследвания, тъй като половината от пациентите не са отговорили на неоантигените.

Въпреки това, ние сме на път към медицинска революция с техниката на иРНК. Намаляването на рецидивите в онкологията е критично. Много хора преминават през първото лечение успешно, но скоро след това се връщат при лекар със сходни симптоми и отново получават същата диагноза.

Това изследване е само във фаза 1 от разработването на ваксината. Тази фаза започна през декември 2019 г. В тази област на науката няма бързи пътища.

Междувременно е най-добре да се консултирате с гастроентеролог, ако имате подозрителни симптоми в храносмилателната система. Откриването на рак на панкреаса е трудно, но открит навреме променя драстично прогнозата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.