Първи хормонални симптоми на рак на панкреаса

Ракът на панкреаса е едно от раковите заболявания с най-лоша прогноза, тъй като той изменя производството на хормони от този орган, което води до тежки последствия.
Първи хормонални симптоми на рак на панкреаса

Последна актуализация: 10 ноември, 2021

По принцип ракът е заболяване, което може да засегне повечето от клетките в тялото. Рак на панкреаса възниква, когато клетките на панкреаса започнат да се делят неконтролируемо. Тази болест засяга поравно и мъжете и жените, и може да се прояви във всеки един етап от живота.

Панкреасът е продълговат орган, който се намира зад стомаха и изпълнява много важни телесни функции.

Панкреасът се състои от два типа клетки:

 • Ендокринни клетки: те обикновено са в панкреатичните острови. По същество те произвеждат хормони, които освобождават директно в кръвния поток. Обикновено синтезират инсулин и глюкагон. Тези хормони са способни да регулират количеството глюкоза в кръвта.
 • Екзокринни клетки: от друга страна тези клетки синтезират ензими, които си проправят път до дванадесетопръстника, минавайки през малки каналчета. Те образуват панкреатичния канал. Той се свързва с жлъчния канал (идващ от черния дроб) в посока на тънките черва. Ензимите, които тези клетки произвеждат, подпомагат усвояването на някои хранителни вещества като липидите и мазнините.

Какви са видовете рак на панкреаса?

Видове рак на панкреаса

По принцип съществуват два вида рак на панкреаса, в зависимост от вида на клетките, които засягат:

 • Екзокринен рак на панкреаса: този вид се проявява най-често. В повечето случаи се развива в клетките, които произвеждат храносмилателни ензими.
 • Невроендокринни тумори на панкреаса (злокачествени или ракови): те засягат клетките на панкреатичните островчета, които произвеждат хормони. Така те ги освобождават директно в кръвния поток.

Освен това можем да разграничим различни подтипове в зависимост от вида на клетката, засегната от рака (вижте най-често срещаните симптоми).

Какви са най-честите симптоми?

Симптоми на рак на панкреаса

При някои хора може да не се забелязват никакви признаци на това заболяване. Освен това симптомите може да варират в зависимост от вида на панкреатичния рак, от който пациентът страда. Така можем да разграничим:

Симптоми на екзокринен рак на панкреаса

 • Умора, изтощение и обща слабост.
 • Гадене и повръщане.
 • Загуба на апетит. Това води често до нежелано сваляне на килограми.
 • Увеличаване на размера на жлъчния мехур и/или на черния дроб.
 • Дискомфорт в корема, който може да се разпространи в съседните области (като гърба).
 • Жълтеница или пожълтяване на кожата. Това се дължи на факта, че ракът блокира жлъчния канал и се натрупва билирубин. Билирубинът е пигмент, произвеждан от черния дроб, който обикновено достига до дванадесетопръстника през този канал. Други свързани симптоми са по-тъмният цвят на урината и изменения в характеристиките на изпражненията (промени в цвета и текстурата).

Хормонални симптоми на рак на панкреаса

 • Промени в структурата на мастната тъкан на пациента. Те са причинени от неправилното освобождаване на панкреатични ензими.
 • Диабет: в този случай екзокринните клетки разрушават клетките, синтезиращи инсулин. Следователно нивата на кръвната захар се повишават и се проявяват характерните за това заболяване симптоми.
 • Леки изменения в нивата на кръвната захар.

Невроендокринните тумори на панкреаса (злокачествени или ракови) в зависимост от вида на клетката, която развива рак, биват:

 • Гастрином: болестта се проявява в клетките, които произвеждат гастрин и увеличава производството на този хормон. Като цяло това вещество помага да се синтезира повече киселина в стомаха. Това състояние е известно като синдром на Цьолингер-Елисон.
 • Инсулином: засяга клетките, произвеждащи инсулин, които се делят неконтролируемо. Това заболяване причинява хипогликемия или ниски нива на кръвната захар.
 • Глюкагоном: рядък тумор, който се развива в клетките, произвеждащи глюкагон. Той причинява хипергликемия или повишени нива на кръвната захар.
 • Соматостатином: стоматостатинът обикновено помага за регулиране на другите хормони. Този тумор може да промени нивата на това вещество.
 • Панкреатичен пептид (Ppoma): свързан е със свръхпроизводство на панкреатичен полипептид (РР), който при нормални условия регулира функциите на панкреаса.
 • Випом (VIPoma): променя клетките, синтезиращи вазоактивния чревен пептид (VIP). Най-забележимият симптом е продължителната диария.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.