Нифедипин - характеристики и показания

Преди да започнете лечение с нифедипин, трябва да имате предвид, че употребата му понякога е противопоказана поради някои странични ефекти. Ще ви разкажем повече за това лекарство в днешната статия.
Нифедипин - характеристики и показания

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Нифедипин е калциев антагонист, който принадлежи към групата на дихидропиридиновите лекарства. В допълнение, това е периферен, хипотензивен вазодилататор и също има нисък отрицателен инотропен ефект.

Поради тези ефекти лекарите предписват това лекарство за лечение на ангина пекторис и високо кръвно налягане. Предлагат се и бързо освобождаващи се капсули, които са полезни при лечението на синдрома на Рейно.

Начините на приложение на това лекарство са орални и сублингвални. Пациентите, които не могат да преглътнат, избират втория начин на приложение – например при хипертонични кризи.

Сублингвалният начин обаче може да бъде опасен и не се препоръчва особено. Това е така, защото хипотензивният отговор, който предизвиква, е интензивен и често труден за контролиране.

Освен това трябва да отбележим, че не е добра идея да пиете сок от грейпфрут, докато се подлагате на лечение с нифедипин. Същото важи и за приема на други вещества, които инхибират метаболизма на черния дроб. Това е така, защото могат значително да увеличат концентрацията на лекарството и да доведат до токсичност.

Какво представлява синдромът на Рейно?

Лекар с пациент в болнично заведение.

 

Това е рядко заболяване, което засяга кръвоносните съдове на пръстите на ръцете и краката. Те се стесняват, когато на човек му е студено или е под стрес.

Когато това се случи, кръвта не може да циркулира правилно поради споменатата вазоконстрикция. В резултат на това засегнатите части стават белезникави и синкави.

След като човек се възстанови от него, кожата се зачервява и пациентът може да почувства изтръпване и сърцебиене. Но когато се влоши, това може да доведе до рани по кожата и дори до некроза.

Причините за Рейно все още са неизвестни. Освен това трябва да знаете как да правите разлика между първичен и вторичен Рейно. Това е така, защото първичната е най-честата форма, а не причината за свързано заболяване.

Що се отнася до вторичния Рейно, това се дължи на недиагностициран проблем. Обикновено е по-сериозен от основния, въпреки че е по-рядко срещан. Някои от заболяванията, които могат да предизвикат този синдром, са:

 • Нарушения на съединителната тъкан
 • Артериални заболявания
 • Синдром на карпалния тунел
 • Пушене
 • Травма на ръцете и краката

Механизъм на действие – как нифедипин оказва своето действие?

Жена пие лекарство - нифедипин

Както споменахме по-горе, нифедипин принадлежи към лекарствата калциеви антагонистиТази група намалява абсорбцията на калций от миокардните клетки и кръвоносните съдове – всичко това е резултат от блокирането на зависимите от напрежението калциеви канали.

В допълнение, нифедипин принадлежи специално към групата на дихидропиридина. Той действа главно върху периферната циркулация, като отпуска гладката мускулатура на съдовете и води до вазодилатация на артериите на две нива:

 • Периферна вазодилатация. Тук лекарството намалява устойчивостта след натоварване. Ето защо нифедипин е полезен при пациенти с високо кръвно налягане и синдром на Рейно.
 • Коронарна вазодилатация. В този случай лекарството увеличава коронарния кръвен поток и оксигенацията на миокарда. Ето защо това лекарство е ефективно при лечението на ангина пекторис.

По същия начин може да намали сърдечната проводимост и контрактилитета, макар и леко.

Противопоказания и нежелани реакции на нифедипин

Лекар и пациент

Преди да започнете лечение с това лекарство, трябва да имате предвид поредица от противопоказания поради възможните странични ефекти. Най-важното е, че пациентът не трябва да приема нифедипин, ако е алергичен към него.

На свой ред бременните или кърмещите жени трябва да избягват употребата на това лекарство, тъй като това може да повлияе на бебето. И накрая, и въз основа на наличните данни за други лекарства в това семейство, хората, подложени на лечение с рифампицин, също трябва да го избягват.

По подобен начин, както повечето лекарства на пазара, нифедипин може да предизвика някои странични ефекти, на които трябва да обърнете внимание. Между тях:

 • Съдови проблеми, свързани с вазодилатация като световъртеж, главоболие и периферен оток
 • Сърдечни нарушения като сърцебиене, хипотония и сърдечна недостатъчност
 • Храносмилателни промени
 • Промени в нервната система, като тревожност и безсъние

Заключение

Нифедипин е лекарство, използвано главно за лечение на хипертония, синдром на Рейно и ангина пекторис. Трябва да бъдете особено внимателни с него поради неговата сила.

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за всякакви въпроси относно това лекарство и винаги следвайте инструкциите им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
 • Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
 • Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.