Как да облекчите синдрома на карпалния тунел

Болката, причинена от синдрома на карпалния тунел, може да бъде изтощаваща. За щастие има някои естествени средства с успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчав
Как да облекчите синдрома на карпалния тунел

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли как да облекчите синдрома на карпалния тунел по естествен начин?

Синдромът на карпалния тунел е състояние, което се развива поради компресия на медианния нерв, разположен в дланта на ръката. Може да се появи в едната или в двете ръце, причинявайки симптоми като слабост, изтръпване и болка.

Въпреки че първоначално симптомите са леки, липсата на лечение може да влоши състоянието. Поради тази причина решихме да споделим някои успокояващи средства, които могат да помогнат за облекчаване на болката при синдрома на карпалния тунел.

Изпробвайте ги още днес!

Пет релаксиращи лекарства за облекчаване на синдрома на карпалния тунел

Лечението за облекчаване на карпалния тунел може да варира в зависимост от тежестта на болката. Често е възможно да се контролира с нехирургични терапии. Ако обаче вашият случай е по-тежък, вашият лекар може да обмисли операция.

Естествените лекарства с успокояващи свойства са добри възможности за минимизиране на симптомите, причинени от това състояние. Въпреки че те не заместват медицинското лечение, те могат да бъдат добро допълнение за справяне със слабостта и болката.

Прочетете и вижте кои са те!

1. Хидротерапия

Синдромът на карпалния тунел причинява възпаление и притискане на нерв, което води до болка и силен дискомфорт.

Хидротерапията има интересни ефекти върху дискомфорта, причинен от синдрома на карпалния тунел. Тъй като подобрява кръвообращението и свежда до минимум симптоми като болка и изтръпване.

Какво да правя?

 • Предлагаме редуване на топла и студена вода.
 • Първо потопете ръката си в контейнер, пълен със студена вода.
 • След три до четири минути потопете ръката си в съд, напълнен с гореща вода.
 • Повторете лечението до три пъти на ден за по-голямо облекчение.

2. Глина

Глината се използва терапевтично от стотици години. Поради своите противовъзпалителни и реминерализиращи свойства, той предлага облекчение при много различни състояния . Препоръчахме да приложите глинен котлет, за да облекчите синдрома на карпалния тунел.

Какво да правя?

 • Първо смесете няколко супени лъжици глина с топла вода и лъжица зехтин.
 • Уверете се, че пастата е гладка и има кремообразна текстура. След това го нанесете върху засегнатата китка.
 • Оставете за 15 до 20 минути и изплакнете.
 • Ако болката ви продължава, повторете лечението.

3. Джинджифил

Прилагането на джинджифилово масло локално помага за намаляване на възпалението причинено от синдрома на карпалния тунел.

Терапевтичните приложения на джинджифила са невероятни. Всъщност това е едно от най-универсалните природни средства, които съществуват. Той съдържа гингерол, който е противовъзпалително и обезболяващо съединение, което може да помогне за облекчаване на болката, причинена от синдрома на карпалния тунел.

Какво да правя?

 • Можете да извлечете ползите от тази подправка както от масла, така и от инфузии. Ако решите да използвате масло, смесете джинджифилово масло с базово масло (маслинено или кокосово) и внимателно го масажирайте върху засегнатата област.
 • Ако решите да направите инфузия, можете или да я приложите локално, или да я изпиете.
 • Повторете лечението, докато не почувствате облекчение.

4. Авокадо 

масло от авокадо

Маслото от авокадо е хидратираща, противовъзпалителна и успокояваща съставка. Масажирайте го върху зоните, засегнати от синдрома на карпалния тунел, и това ще облекчи болката ви.

В допълнение, то активира циркулацията и намалява усещането за скованост .

Какво да правя?

 • Първо загрейте малко масло от авокадо до поносима температура.
 • След това намажете маслто върху засегнатата област и масажирайте, като оказвате известен натиск.
 • Оставете кожата ви да абсорбира маслото, без да я изплаквате и, ако можете, покрийте китката си с превръзка.
 • Правете лечението два до три дни подред, докато не почувствате облекчение.

5. Алое вера

алое вера - Лек при синдром на карпалния тунел

Можете също така да използвате гел от алое вера като базово масло за други етерични масла (джинджифил) с успокояващи свойства, за да засилите ефектите им.

Локалното приложение на гел от алое вера помага за облекчаване на симптомите на синдрома на карпалния тунел като изтръпване. Свойствата му помагат за подобряване на притока на кръв и минимизиране на възпалението.

Какво да правя?

 • Първо, извлечете пресен гел от лист алое вера.
 • След това внимателно го масажирайте върху засегнатата област.
 • Ако желаете, можете да го комбинирате с малко кокосово или авокадово масло, за да подобрите ефекта му.
 • Повторете лечението до два до три пъти на ден за по-голямо облекчение.
 • Ако симптомите ви продължат, направете лечението още два-три дни.

Синдромът на карпалния тунел влияе ли на качеството ви на живот? Не се колебайте да изпробвате лекарствата, които споделихме в тази статия.

Ако забележите, че симптомите ви не се подобряват или се влошават, консултирайте се с вашия лекар. Те могат да предложат други възможности за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935
 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., … Requejo-Jackman, C. (2009). Avocado Oil. In Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50008-5
 • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.