Дневни и нощни кремове: какви са разликите между тях?

Грижата за кожата е различна през деня и нощта. Ето защо дневните и нощните кремове са различни. Научете всичко по тази тема тук!
Дневни и нощни кремове: какви са разликите между тях?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 ноември, 2022

Здравето на вашата кожа има много общо с това, което ядете, с вашите навици и с дневните и нощните кремове, които са част от вашата грижа за кожата. По тази последна точка има често срещано погрешно схващане, че и двата продукта са еднакви.

Ако продуктите изискват инструкции за употреба през деня или през нощта, това е така, защото само следвайки тези инструкции, ще получите желаните ефекти. В конкретния случай на кремовете, независимо дали са дневни или нощни, те споделят подобна хидратираща функция.

Както обяснява медицинският център на Университета на Тенеси в публикация, кожата ни се нуждае от ежедневна хидратация и редовно внимание. По този начин тя остава млада, без петна и здрава. Постигате това, ако изберете козметика, която отговаря на изискванията на вашия тип кожа и я прилагате по правилния начин.

Какво представляват дневните кремове?

Дневните кремове са вещества, които концентрират няколко активни съставки. Както подсказва името, те са формулирани за дневна употреба и интензивна хидратация и подхранване през този период.

В допълнение, т са важен източник на витамини и антиоксиданти. Предотвратяват бръчките и изглаждат и подобряват еластичността.

Консистенцията на дневните кремове е по-течна. Това е с цел да се ускори абсорбцията: много добре стоят под грима.

Данните кремове са козметика, която предпазва от замърсяване от околната среда и радиация. Въпреки че са кремове, които съдържат слънцезащитен фактор (SPF), това не означава, че могат да заменят слънцезащитния крем.

Прочетете и това: Ползи от бадемовото мляко

Какво са нощните кремове?

Нощните кремове са козметика, която прилагате с цел избягване на взаимодействие със слънчевата светлина, за да може регенерацията на клетките да протича безпроблемно. Тези продукти обикновено съдържат киселинни съставки.

Веществата действат възстановяващо и разкрасяващо, докато си почивате. Прилагането на тези кремове през деня, от друга страна, може да причини хиперпигментация след излагане на слънце.

Нощните кремове нямат SPF и отнема повече време, за да попият в кожата. Те са идеални за третиране на суха кожа, с петна, засегната от мимически линии.

дневни и нощни кремове
Нощните кремове нямат слънцезащитен фактор. Следователно те не предпазват от ултравиолетово лъчение.

Основните разлики между дневните и нощните кремове

Освен времето, в което трябва да се нанасят и двата продукта, другите разлики между дневен и нощен крем са както следва.

Съставът

Основният състав на дневните кремове несъмнено включва SPF. Фондацията за борба с рака на кожата посочва, че фотостареенето е отговорно за 90% от видимите промени в дермата и е пряк резултат от увреждане от слънцето, натрупано през целия живот.

Това е следствието, което дневните формули се стремят да предотвратят. За тази цел те често се правят с хиалуронова киселина, урея, колаген или витамин Е. От друга страна, основните компоненти в нощните кремове обикновено са активни съставки като витамин С и ретинол.

Списанието Actas Dermo-Sifilográficas твърди, че дерматологичната употреба на витамин С влияе върху производството на металопротеинази след многократно излагане на UV радиация. Този микроелемент се грижи за кожата, като предотвратява ранната поява на признаци на стареене, нарушения на пигментацията и загуба на тонус.

Що се отнася до ретинола, Clínica Alemana посочва, че това е съставка против стареене, която предлага следните предимства:

  • Минимизира петната
  • Насърчава еластичността
  • Витамин С намалява бръчките
  • Намалява появата на акне

Целта

През нощта кожата се възползва от почивката, за да се регенерира. През деня това, от което наистина се нуждае, е слънцезащита.

Това означава, че докато спите, целите са подхранване и възстановяване. През целия ден целта на кремовете е да образуват бариера, така че водата да не се изпарява от кожата и по този начин да неутрализира токсините от околната среда.

Текстурата

Нощните кремове са по-тежки, докато дневните имат по-малко компоненти и не са толкова плътни. Това не означава, че едното е по-мощно от другото, а по-скоро, че текстурите са резултат от концентрацията на съставките.

Усвояването им е различно

През деня кремовете се абсорбират по-бързо от кожата, тъй като са леки. Вечерта пък дебелината забавя процеса.

Независимо от времето, необходимо за проникване на кремовете, ако се прилагат в правилния момент, и двата вида кремове са полезни за кожата.

Приложението им е различно

Дневните кремове се нанасят в малки количества, като нежно масажирате кожата. А нощните ги нанасяте, като движите върховете на пръстите си в кръгове по кожата и следвате възходящ ритъм.

дневни и нощни кремове
Използването на върховете на пръстите ви с кръгови движения е правилният начин за нанасяне на нощни кремове. Този начин на нанасяне позволява абсорбиране през нощта.

Какво се случва с кожата ви, ако размените употребата на дневен и нощен крем?

Промяната на времето на нанасяне на кремовете има последствия. Това, което се случва, е, че кожата не получава ползите, от които се нуждае в определени моменти, и се превръща в трудна битка в борбата с признаците на стареене.

Не забравяйте, че всеки от тези продукти има специален състав и ако обърнете реда, те няма да са ефективни. Рутинната грижа за кожата е полезна, ако подходите към целите, като разделяте дневната и нощната козметика.

Икономическият аспект е един от аргументите за използването на един и същи крем и сутрин, и вечер. В крайна сметка това означава един разход. При тези сценарии се консултирайте с вашия дерматолог за продукт с двойна употреба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.