Хемороидите: причини и лечение

За да облекчите дискомфорта, болката и подуването на хемороидите, напълнете вана с гореща вода и останете в нея 15 минути.
Хемороидите: причини и лечение

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хемороидите могат да са следствие от вашият начин на живот, на хранене и много други фактори. Те  представляват възпаления на вените в долната част на ректума или ануса. Когато се уголемяват прекомерно се превръщат в разширени вени. Тези възпаления могат да бъдат вътрешни, външни или и двете. Те са много неприятни и често болезнени.

Знаете ли какво причинява хемороиди?

Какви са симптомите на хемороиди?

Първоначално обикновено по нищо не можете да разберете, че имате хемороиди. Ако вече са се превърнали в сериозен проблем, налице могат да бъдат следните симптоми:

 • Кървене при ходене по голяма нужда
 • Пролапс: издутина, която се появява, когато хемороидите излизат от вътрешната част на ануса. Те могат да бъдат болезнени и се прибират трудно.
 • Секреция: слуз, която идва от аналния секрет. Това обикновено е причинено от вътрешни хемороиди.
 • Възпаление: Това обикновено се случва след секрецията. Вероятно имате сърбеж и усещате парене.
 • Болка: Когато хемороидите са вътрешни, този симптом обикновено не е налице. Ако са външни, натискът върху ануса ще предизвика дискомфорт и болка.

Какво причинява хемороидите?

Вашата диета е основната причина за появата на хемороиди. Лошото хранене може да предизвика запек, диария и други храносмилателни проблеми, които засягат тази област. Вследствие на това вие започвате да изпитвате дискомфорт.
Някои храни са по-вредни от други. След като знаете кои са вредните, можете да намалите консумацията им и да започнете диета с по-здравословни храни. По-долу ще ви кажем кои храни причиняват хемороиди.

Сладки храни

Хемороидите може да са причинени от прекомерна консумация на сладки храни

Големите количества рафинирана захар в диетата ви водят до това, че по-често страдате от запек, трудно ходите по нужда и така в крайна сметка, се получава възпаление на ректума и аналните вени. Сладките храни са честа причина за появата на хемороиди и ще бъде много трудно да се излекува този проблем, ако продължавате да ги консумирате, особено в големи количества.
Прекомерната консумация на захар може да доведе и до други здравословни проблеми. Това са заболявания като киселинен рефлукс, язва, синдром на раздразнените черва, дивертикулоза, цьолиакия, рак на дебелото черво, панкреатит, цироза, хернии.

Солени храни

Известно е, че солените храни са една от причините за високо кръвно. Когато кръвното налягане се повиши, вените в ректума и ануса се възпаляват по-лесно и това води до поява на хемороиди.

Алкохолни напитки

Консумацията на алкохолни напитки е свързана с повишен риск от хемороиди

Консумацията на алкохолни напитки е свързана с повишен риск от хемороиди. Алкохолът дехидратира тялото и това причинява лошо храносмилане и запек.

Други причини за хемороиди

Освен от лоша диета, хемороиди могат да бъдат причинени и от други фактори като бременност, продължително седене на тоалетната, възраст, генетика, затлъстяване, лошо храносмилане, остри чревни движения, прекалено напрежение при дефекация, както и някои заболявания, например цироза на черния дроб.

Лечение на хемороиди

Хемороидите са проблем, който се причинява главно от неправилно хранене. Ето защо първата стъпка за лечение трябва да бъде здравословна диета, богата на фибри и хидратиращи храни, които насърчават доброто функциониране на храносмилателната система. Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден и да правите упражнения редовно.

Cтудена терапия

За да се намали възпалението в ректума и аналната област, едно от най-ефективните средства е да се наложи торба с лед или много студена вода.

Чесън

Чесънът като лечебно средство за хемороидите

Две от основните съставки на чесъна са изключително полезни за здравето: алицин и диалил сулфид.
Като лечебно средство, специално пък за хемороиди, чесънът не е много приятен, но за това пък е много ефикасен. Той намалява възпалението и е много добър в борбата с вътрешните хемороиди, защото предизвиква свиване на подутините, които причиняват болка и дискомфорт. Приложете малко чесън към засегнатата област. В началото ще почувствате парене, но действието му е противовъзпалително. Оставете да преседи 2 минути, а след това си направете вана, за да го отмиете.

Гореща вана

Горещата вода има отпускащ и противовъзпалителен ефект. За да облекчите дискомфорта, болката и подуването на хемороидите, напълнете вана с гореща вода и останете в нея 15 минути. Правете това всеки ден.

Ленено семе

Лененото семе ще намали риска от поява на хемороидите

Добра идея е да включите лененото семе в диетата си. То ще намали риска от поява на хемороиди, а и е много полезно за тяхното лечение. Лененото семе е богато на фибри, абсорбира много вода и образува нещо, подобно на желатиново тесто, което подпомага храносмилането, изхвърлянето на отпадни продукти и функциите на отделителната система като цяло. Също помага против запек, тъй като е естествен диуретик.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sun Z, Migaly J. Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clin Colon Rectal Surg. 2016;29(1):22-29. doi:10.1055/s-0035-1568144
 • Sanchez C, Chinn BT. Hemorrhoids. Clin Colon Rectal Surg. 2011;24(1):5-13. doi:10.1055/s-0031-1272818
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Thomson WH. The nature of haemorrhoids. Br J Surg. 1975 Jul;62(7):542-52. doi: 10.1002/bjs.1800620710. PMID: 1174785.
 • Pigot F, Siproudhis L, Allaert FA. Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation. Gastroenterol Clin Biol. 2005 Dec;29(12):1270-4. doi: 10.1016/s0399-8320(05)82220-1. PMID: 16518286.
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.