Хемороиди: причини и лечение

· 12.11.2015
Чесънът намалява възпалението и предизвиква свиване на подутините

Хемороидите представляват възпаления на вените в долната част на ректума или ануса, които се уголемяват прекомерно и така се превръщат в разширени вени. Тези възпаления могат да бъдат вътрешни, външни или и двете; те са много неудобни и често болезнени.

Знаете ли какво от какво се причиняват хемороиди?

Какви са симптомите на хемороиди?

Когато хемороидите все още не са се превърнали в сериозен проблем, обикновено не са налични никакви симптоми и по нищо не можете да разберете, че ги имате. Ако вече са сериозни, налице могат да бъдат следните симптоми:

  • Кървене при ходене по голяма нужда
  • Пролапс: издутина, която се появява, когато хемороидите излизат от вътрешната част на ануса. Те могат да бъдат болезнени и се прибират трудно.
  • Секреция: слуз, която идва от аналния секрет. Това обикновено е причинено от вътрешни хемороиди.
  • Възпаление: Това обикновено се случва след секрецията. Вероятно имате сърбеж и усещате парене.
  • Болка: Когато хемороидите са вътрешни, този симптом обикновено не е налице. Ако са външни, натискът върху ануса ще предизвика дискомфорт и болка.

Какво причинява хемороидите?

Вашата диета е основната причина за появата на хемороиди. Лошото хранене може да предизвика запек, диария и други храносмилателни проблеми, които засягат тази област. Вследствие на това вие започвате да изпитвате дискомфорт.
Някои храни са по-вредни от други. След като знаете кои са вредните, можете да намалите консумацията им и да започнете диета с по-здравословни храни. По-долу ще ви кажем кои храни причиняват хемороиди.

Сладки храни

sladki

Големите количества рафинирана захар в диетата ви водят до това, че по-често страдате от запек, трудно ходите по нужда и така, в крайна сметка, се получава възпаление на ректума и аналните вени. Сладките храни обикновено са честа причина за появата на хемороиди и ще бъде много трудно да се излекува този проблем, ако продължавате да ги консумирате, особено в големи количества.
Прекомерната консумация на захар може да доведе до други здравословни проблеми, като например киселинен рефлукс, язва, синдром на раздразнените черва, дивертикулоза, цьолиакия, рак на дебелото черво, панкреатит, цироза, хернии.

Солени храни

Известно е, че пресолените храни са една от причините за високо кръвно. Когато кръвното налягане се повиши, вените в ректума и ануса се възпаляват по-лесно и това води до поява на хемороиди.

Алкохолни напитки

alkohol

Консумацията на алкохолни напитки е свързана с повишен риск от хемороиди. Алкохолът дехидратира тялото и това причинява лошо храносмилане и запек.

Други причини за хемороиди

Освен от лоша диета, хемороиди могат да бъдат причинени и от други фактори като бременност, продължително седене на тоалетната, възраст, генетика, затлъстяване, лошо храносмилане, остри чревни движения, прекалено напрежение при дефекация, както и някои заболявания, например цироза на черния дроб.

Лечение на хемороиди

Хемороидите са проблем, който се причинява главно от неправилно хранене. Ето защо първата стъпка за лечение трябва да бъде здравословна диета, богата на фибри и хидратиращи храни, които насърчават доброто функциониране на храносмилателната система. Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден и да правите упражнения редовно.

Cтудена терапия

За да се намали възпалението в ректума и аналната област, едно от най-ефективните средства е да се наложи торба с лед или много студена вода.

Чесън

chesan glavna

Две от основните съставки на чесъна са изключително полезни за здравето: алицин и диалил сулфид.
Като лечебно средство, специално пък за хемороиди, чесънът не е много приятен, но за това пък е много ефикасен. Той намалява възпалението и е много добър в борбата с вътрешните хемороиди, защото предизвиква свиване на подутините, които причиняват болка и дискомфорт. Приложете малко чесън към засегнатата област. В началото ще почуствате парене, но действието му е противовъзпалително. Оставете да преседи 2 минути, а след това си направете вана, за да го отмиете.

Гореща вана

Горещата вода има отпускащ и противовъзпалителен ефект. За да облекчите дискомфорта, болката и подуването на хемороидите, напълнете вана с гореща вода и останете в нея 15 минути. Правете това всеки ден.

Ленено семе

leneno seme

Добра идея е да включите лененото семе в диетата си. То ще намали риска от поява на хемороиди, а и е много полезно за тяхното лечение. Лененото семе е богато на фибри, абсорбира много вода и образува нещо, подобно на желатиново тесто, което подпомага храносмилането, изхвърлянето на отпадни продукти и функциите на отделителната система като цяло. Също помага против запек, тъй като е естествен диуретик.