Натурално средство при хъркане и сънна апнея

Качествената нощна почивка е важна за всеки член на семейството.
Натурално средство при хъркане и сънна апнея

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хъркането представлява силен шум при дишане, който се наблюдава, когато човек спи. Това е едно от най-неприятните неща, които могат да нарушат спокойствието ви през нощта. Често води до нарушаване на съня  на партньора ви  и на всеки друг, който се намира наблизо. Ако страдате от хъркане и/или сънна апнея, имаме добра новина – можете да разрешите проблема с изпитано натурално средство.

Въпреки че повечето случаи на хъркане са леки, налице са и такива, при които е препоръчителна консултацията с лекар, за да се установи дали не става дума за синдром на обструктивна сънна апнея.

Тя представлява тип проблем с дишане, който се провокира от повтарящо се препречване или пропадане на горните дихателни пътища.

То предизвиква временно прекъсване на дишането, което продължава малко повече от 10 секунди, водейки до понижаване на нивото на кислород.

След това дишането се нормализира чрез силно хъркане, провокирано от преминаването на въздуха през тесните дихателни пътища.

В допълнение към сънната апнея, налице са други фактори, които са свързани с по-високия риск от хъркане. Затлъстяването, запушването на носните проходи и позицията на тялото също могат да предизвикат нежелано хъркане.

За щастие днес ще представим няколко решения, с които ще се преборите с проблема, без необходимостта от приемане на лекарства.

На първо място, искаме да споделим с вас едно ефикасно натурално средство, което подобрява проходимостта на дихателните пътища.

Какво представлява средството срещу хъркане и сънна апнея

срещу хъркане и апнея

Това натурално средство за лечение на хъркане се състои от съчетаването на съставки като лимон, джинджифил, моркови и ябълки. Те притежават ценни свойства, които са важни при проблеми с дихателната система.

Витамин С засилва имунната система и помага за редуциране на микроорганизмите, които предизвикват настинка, грип и запушване.

Редовният прием на това средство прочиства белите дробове, редуцира вредните токсини и патогените в тялото.

Съставки:

 • ½ лимон
 • 1 парче джинджифил
 • 2 ябълки
 • 2 моркови
 • ½ чаша вода

Начин на приготовление:

 • Измийте и нарежете джинджифила на малки парченца.
 • Обелете и нарежете морковите.
 • Измийте ябълките, отделете сърцевината им и ги нарежете на парчета.
 • Добавете всички изброени до момента съставки в блендер, заедно с водата и сока от половин лимон.
 • Блендирайте в продължение на няколко минути. Трябва да получите хомогенна и гладка смес.

Предложение за сервиране:

 • Сервирайте натуралното средство прясно. Консумирайте 1-2 часа преди лягане.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден.

Съвети за оптимални резултати

Имайте предвид, че резултатите от приема на това натурално средство зависят от навиците, които практикувате. В следващите редове ще споделим с вас няколко ценни съвета в името на успешното справяне с хъркането.

Избягвайте консумацията на алкохол и други успокоителни средства

alkohol

Алкохолните напитки и успокоителните средства влошават функцията на централната нервна система. Това може да провокира хъркане.

Когато мускулите и тъканите в гърлото се отпуснат прекалено много, преминаването на въздуха се затруднява, а това предизвиква характерния дразнещ звук при хъркане.

Не пушете цигари

И активните, и пасивните пушачи са изложени на висок риск от хъркане, дължащо се на субстанциите, които се съдържат в цигарения дим.

Той се отразява негативно върху тъканите в зоната на дихателните пътища. Те започват да се допират,  а това води до по-често хъркане.

Не вечеряйте късно и заложете на нещо леко

zhena yade salata

Консумацията на прекалено много храна и то непосредствено преди сън може да влоши нощната почивка на човека, провокирайки проблеми като хъркането.

Вечерята трябва да бъде консумирана поне 3 часа преди лягане. Избягвайте трудните за храносмилане храни, например млечните продукти и червеното месо. Те повишават количеството секрет в гърлото, а това затруднява процеса на дишане, докато спим.

Тренирайте редовно

Физическата активност не само поддържа човека във форма, но и гарантира добро здраве на сърцето и оптимално функциониране на всички органи.

В конкретния случай редовните тренировки прочистват белите дробове, улеснявайки дишането и редуцирайки количеството на токсините в тялото.

Спете на твърда възглавница

zhena spi

Твърдата възглавница допринася за справяне с хъркането, тъй като поддържа главата повдигната спрямо тялото. По този начин рискът от проблеми с дишането се понижава.

Отразява ли се хъркането върху качеството ви на живот? Не се колебайте и опитайте да извлечете полза от натуралното средство с лимон, джинджифил, моркови и ябълки. Всеки един от съветите ни ще допринесе за ефикасността му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.