5 съвета за повторно използване на автомобилните гуми

Люлка в домашния двор или саксии за цветя? Вижте още други креативни идеи и се залавяйте за работа!
5 съвета за повторно използване на автомобилните гуми

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Повторното използване на автомобилните гуми е чудесен начин да им се даде нов живот. Също така, това е перфектната причина да почистите гаража и да се възползвате от допълнителното пространство, за да съхранявате други неща.

Повредените или износени гуми обикновено свършват директно в боклука. Това, че вече просто не са подходящи за предназначението си, не означава, че не могат да бъдат полезни за други неща.

Замисляли ли сте се някога какво можете да направите със старите гуми? Ние сме убедени, че тези невероятни идеи и начините, по които някои хора ги използват творчески ще ви изненадат.

Само трябва да позволите на вашето въображение да се развихри и да си представите какво може да излезе от повторната им употреба. Тествайте ума си и открийте начин за повторно използване на старите гуми!

5 различни начина за повторно използване на автомобилните гуми

1. Масичка за кафе

Автомобилните гуми могат да бъдат използвани за масичка за кафе

Тази практическа идея е изключително лесна за постигане. Състои се от използването на гума като основа за маса и покриването й с парче дърво, което да поддържа повърхността на масата, и накрая украсяването на гумата.

Някои хора я украсяват с кърпа или изкуствена кожа, за да се съчетава с мебелите. Други се стремят към по-непринуден външен вид, като използват въжета, за да обвият автомобилните гуми.

  • Ако искате да използвате плат или изкуствена кожа, измерете гумата и изрежете кръг от избрания от вас материал.
  • Прикрепете кръга към друга правоъгълна част от материала, която е достатъчно широка, за да покрие цялата повърхност на гумата.
  • Направете същото за вътрешната облицовка.

Ако искате да бъдете по-практични и да улесните почистването, прикрепете цип или тик-так копчета към мястото, където се намират вътрешната облицовка и ръба на правоъгълника.

Ако решите да използвате канап, уверете се, че имате достатъчно, за да покриете цялата гума и дървения край, който сте поставили върху нея.

Като следвате тези прости инструкции, можете да имате прекрасна и функционална масичка за кафе.

2. Детски люлки

Ако живеете в къща, която има голям двор (с високо дърво), можете да пресъздадете класическата люлка, която сме виждали толкова много във филмите. Това е много проста идея и вашите деца наистина ще я харесат.

  • Трябва само да почистите гумата много добре и след това да я боядисвате.
  • Накрая я закачете за здрав клон, като използвате въже.

Това е всичко! Вие ще сте направили своя собствена люлка!

3. Саксии за цветя

Автомобилните гуми могат да бъдат използвани за саксии

Друг начин да използвате повторно автомобилните гуми е да ги използвате във вашата собствена градина.

Как?

Лесно е: трябва просто да ги превърнете в саксии.

Ако искате да засадите дърво например, трябва да се грижите добре за него, така че да не расте настрани и да не пада от вятъра. Или пък да не бъде изкоренено от кучето ви и наред с други неща, да не бъде бутнато от децата, докато играят.

  • Засадете дървото си и го поставете в чифт употребявани гуми.
  • По този начин можете да го защитите и да го поливате отгоре, през отворите на гумите.

От друга страна, когато превръщате гумите в саксии, тяхната здравина помага на растенията да поддържат натиска на мръсотията и корените на растението ще останат вътре в тях.

Има няколко начина да направите това. Ако ги поставите директно в градината си, трябва само да ги боядисате. Почвата или мръсотията ще действат като вътрешна основа.

Ако искате да използвате повторно гумите на друго място с различен тип почва, за да можете да ги преместите, ще трябва да създадете основа за тях, за да предотвратите изтичането на почвата.

Можете също така да модифицирате гумите, като отрежете малки участъци за поставяне на отделни растения.

4. Контейнери за градински инструменти или боклук

Ако имате три гуми, можете да ги сложите една върху друга и да ги пришиете, като използвате тел или друг материал, така че да останат заедно.

  • След това изрежете кръг от парче дървена плоскост  с  диаметъра на гумата и го закрепете под гумите с лепило. Това ще бъде основата.
  • След това можете да боядисате гумите със забавни цветове. След като приключите можете да добавите капак отгоре.
  • Това е всичко! Контейнерът е готов!

Не забравяйте, че ако решите да направите контейнер за отпадъци, трябва да сложите вътре торба за боклук, преди да го използвате, за да улесни изпразването му, когато е пълен.

5. Стълбища за стръмни хълмове

Автомобилните гуми могат да бъдат използвани за стъпала

Ако живеете в селски район, който е заобиколен от хълмове, това е практически вариант за вас. Това ще ви улесни значително като ходите нагоре и надолу.

Това е само въпрос на подготвяне на района, където искате да направите пътеката, а след това да поставите гумите върху хълма.

Поставете гумите на всяко стъпало и ги напълнете със същата почва, която сте извадили. Запълването им ще ги задържи здраво фиксирани на място.

Това стълбище ще бъде много устойчиво на климатичните промени.

Сега знаете защо е толкова добра идея да използвате повторно автомобилните гуми. Опитайте се да използвате повторно предметите, които вече не са ви нужни, и така ще спечелите сериозни точки в спестяването, креативността и ръчната работа!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.