Напитка от глухарчета: домашно средство при болка в костите

И корените и цветовете на това растение могат да бъдат използвани за приготвянето на тази напитка от глухарчета за пречистване на тялото и грижа за костите.
Напитка от глухарчета: домашно средство при болка в костите
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли, че можете да облекчите болката в костите с напитка от глухарчета?

След дългия работен ден може би усещате болка. Ако сте прекарали дълги часове на крака, преди да се приберете у дома си, вероятно коленете ви и другите ви стави са напрегнати и болезнени.

Когато това се случи много хора посягат към болкоуспокояващите или мехлемите, без да се замислят, че има толкова много натурални средства, които биха им помогнали. С помощта на глухарчетата може да си приготвите силна напитка, действаща като ефикасно домашно средство при болка в костите.

Какво представлява глухарчето?

Глухарчето принадлежи към семейство Сложноцветни. Научното му име е Taraxacum officinale. Мнозина си мислят, че е плевел растящ на полето.

Но въпреки това полезните му за здравето качества са безспорни.

Какви са полезните качества на глухарчето?

Ползите и приложенията на глухарчето за здравето на хората често са обсъждани в медицинските среди.

Едно от най-характерните му качества е детоксикиращото му действие. Затова консумацията му се препоръчва в последните етапи на пречистващите програми. Това растение съдържа витамини В и С, както и минерали (калий), олеинова киселина и линолова киселина.

Освен това се грижи за здравето на черния дроб и жлъчката. Препоръчва се при тежък махмурлук и хроничен запек.

Намира широко приложение и в кухнята. Много известни готвачи, благодарение на съветите на диетолози, започнаха да предлагат напитки от глухарчето вместо кафе сутрин. Причината за това е фактът, че корените на растението са чудесен заместител на кофеина.

За какво се използва тази напитка от глухарчета?
напитка от глухарчета за здрави кости и стави

Многобройните приложения на глухарчето означават, че то може да бъде използвано за облекчаване на различни болки и проблеми. Едно от важните му приложения е използването му в борбата срещу акнето. Причината за това е фактът, че глухарчето ефикасно почиства замърсяванията от кожата.

Проблемите с бъбреците и жлъчката също се повлияват благотворно от това растение. Глухарчето притежава диуретично действие, облекчаващо болката на тези органи. Захарите в глухарчето са подходящи за болните от диабет, както и за тези с храносмилателни проблеми.

Освен всичко изброено, приемът на глухарчето в дългосрочен план е невероятен начин да се погрижите за костите си. Хранителните му вещества поддържат здравето на костите и спомагат възстановяването им.

Напитка от глухарчета с грижа за костите
натурална напитка от глухарчета

Можете да си купите глухарчета – смлени или на парчета – или да си приготвите тази напитка от стъблата на растението. За да облекчите болката в костите трябва да пиете тази напитка всеки ден или през ден. 

Така бързо ще забележите разликата.

Съставки

 • 1 чаша нарязани корени от глухарче (100 г)
 • 1 чаша нарязани цветове от глухарчето (100 г)
 • 2 чаши вода (500 мл)
 • 1 супена лъжица масло за готвене (15 мл)

Начин на приготвяне

 • Нарежете стъблата и цветовете. Изключително важно е да са сухи.
 • След това ги запържете за кратко в мазнината.
 • Запечете ги във фурната за няколко минути, докато придобият лек загар и аромат.
 • Затоплете водата и когато кипне добавете стъблата и цветовете. Оставете ги да поврат 5 минути.
 • След като напитката придобие цвят, дръпнете съда от котлона.
 • Прецедете я, подсладете я на вкус и я изпийте.

Не пропускайте да прочетете и: 7 причини за болка в ставите

Тази напитка от глухарчета е страхотен помощник за хората, търсещи начин да облекчат болката в костите. Това растение ще се превърне във ваш верен приятел при ставни проблеми.

Както видяхте, ако консумирате тази напитка редовно, тя ще се погрижи за здравето ви по различни начини. Без съмнение натуралните средства са начин да се погрижите за тялото си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mars, B. (2016). Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, and Stimulate. Storey Publishing.
 • Oh, S. M., Kim, H. R., Park, Y. J., Lee, Y. H., & Chung, K. H. (2015). Ethanolic extract of dandelion (Taraxacum mongolicum) induces estrogenic activity in MCF-7 cells and immature rats. Chinese journal of natural medicines, 13(11), 808-814.
 • Resnick, A. (2015). The Bone Broth Miracle: How an Ancient Remedy Can Improve Health, Fight Aging, and Boost Beauty. Simon and Schuster.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.