Стъпки и съвети за боядисване на метална врата

Научете как да боядисате външна метална врата, за да изглежда перфектно. Ще спестите пари, като го направите сами. Имаме съвети, които да ви помогнат.
Стъпки и съвети за боядисване на метална врата

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 26 август, 2022

Боядисването на външна метална врата е проста задача, стига да имате предвид следните съвети и стъпки. Тези врати са много търсени, поради голямата си устойчивост на различни атмосферни условия и защото не привличат насекоми.

В допълнение, те предлагат сигурност и обезкуражават натрапниците, които биха искали да си проправят път. Въпреки това, с времето и температурните промени, външният им вид се променя.

Преди боядисване на външна метална врата

Преди да започнете работа по вратата, трябва да решите дали искате да я оставите на място или да я извадите, за да работите върху нея. Първият ни съвет е да махнете вратата. Това ще намали цапането, което се получава при вертикално боядисване.

Ако боядисвате вратата в хоризонтално положение, капките от боя няма да са проблем. Ако не е възможно да извадите вратата, просто трябва да бъдете по-внимателни.

За да махнете врата, просто трябва да премахнете щифтовете на пантите. Отворете вратата докрай и поставете пирон върху основата на щифта на пантите. С помощта на чук натиснете отдолу нагоре, за да разхлабите пантите.

След като махнете всички болтове, продължете с ваденето на вратата и я поставете върху чиста, равна повърхност, за да започнете да работите. Не забравяйте да премахнете бравите. Накрая покрийте повърхностите, които не искате да боядисате, като стъкло, с маскираща лента и хартия.

Важно е да се отбележи, че има вероятност да не приключите за един ден. Ето защо е важно да анализирате добре обстоятелствата, преди да премахнете вратата.

Метална врата
Металните врати се считат за по-безопасни и затова са много популярни в градска среда.

Материали, които ще ви трябват за боядисване на метална врата

Това са материалите, от които ще се нуждаете, за да боядисате външна метална врата и да я обновите напълно:

 • Телена четка
 • Тава за боя за валяк
 • 150-180 метална шкурка
 • Грунд основа и външна боя за метал
 • Специален обезмаслител като терпентин и кърпи за нанасяне
 • Елементи за безопасност и защита: ръкавици, маска, очила и др.
 • Валяк и четка за ъглите и кътчетата на вратата.
 • Препарат за отстраняване на боя (в случай, че имате няколко слоя боя, ще трябва да нанесете този продукт, за да ги премахнете преди да започнете да боядисвате)
 • Метален балсам (използва се в случай, че вратата има ръждясали части. Новата боя не прилепва правилно към петна от ръжда.)

Ръководство стъпка по стъпка за боядисване на външна метална врата

Сега, когато вратата е готова, е време да започнете с това ръководство стъпка по стъпка, за да я направите като нова. Първо, обаче, искаме да подчертаем безопасността и бихме искали да ви напомним да държите всички тези продукти далеч от деца, тъй като могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Етап 1

В случай, че имате няколко предишни слоя боя, предлагаме да използвате средство за отстраняване на боя, за да ги премахнете и да постигнете по-добър завършек при нанасянето на новата боя. Първо почистете повърхността и отстранете праха и други отпадъци. След това, следвайки инструкциите на етикета, нанесете въпросния продукт.

Стъпка 2

След като предишната боя е обработена, изшкурете и минете с телена четка, ако е необходимо. След като боята падне, нанесете препарат за отстраняване на ръжда, ако забележите ръждясали части на вратата.

Стъпка 3

Сега почистете цялата врата с терпентин или ацетон, за да премахнете замърсяванията, които може да са останали. По този начин ще бъдете сигурни, че следващите продукти ще бъдат нанесени правилно.

Стъпка 4

Сега е време грундът или основата да изравнят повърхността на вратата и да защитят метала. Те се предлагат в различни нюанси, така че изберете този, който най-много наподобява крайния цвят, в който ще боядисате вратата. По този начин може също да успеете да нанесете по-малко слоеве боя, тъй като грундът помага за подобряване на крайния резултат.

Стъпка 5

Да рисуваме! След като грундът изсъхне, започнете да нанасяте първия слой боя.

Препоръчваме ви да прочетете внимателно етикета преди боядисване. Може да препоръчат разреждането му с малко терпентин, като пропорциите варират в зависимост от марката.

Поставете малко върху тавата за боядисване и използвайте валяка, за да нанесете първи лек слой. Четката е за ъглите и фините детайли.

След това е важно да оставите необходимото време за изсъхване. Не се безпокойте и не бързайте с това, за да бъде работата ви перфектна. Като цяло говорим за около три часа време за изсъхване, въпреки че всяка марка има свои собствено време за този процес.

Броят на слоевете боя ще зависи от това до колко е покрита повърхността.

Боядисване у дома.
Някои метални бои се нанасят с пулверизатори, но най-вероятно ще трябва да го направите с четка, ако закупите боята в местен магазин.

Стъпка 6

Когато боята изсъхне, вратата е готова за обръщане. В идеалния случай трябва да работите една по една страна, защото можете да развалите цялата работа, която вече сте свършили, ако все още боята не е напълно изсъхнала.

Ако вратата е повредена и има вдлъбнатини, важно е да се консултирате с професионалист. Боядисването върху несъвършенствата не е препоръчително.

Харесвате ли тази статия? Не пропускайте и: 13 трика, с които да поддържате банята чиста и подредена

Боядисването на външна метална врата е възможна мисия

Преди да тръгнете да пазарувате материалите, направете изчерпателен списък на всичко, което ще ви е необходимо. Когато отидете в магазина, не забравяйте да изберете продукти, които могат да се комбинират. Например грундът трябва да е за метал, а не за дърво.

Винаги четете етикетите преди да започнете и следвайте инструкциите и сроковете на производителя. Ако имате въпроси, можете да се свържете с тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jové Sandoval, F. (2017). Materiales pinturas, conducciones y tuberías. C3T11.
 • Gomez, F. J. R. (1994). CORROSIÓN INDUCIDA POR CONTAMINANTES HIDBOSOUBLES EN LA INTERCARA METAL/PINTURA(Doctoral dissertation, Universidad Politécnica de Madrid).
 • Muñoz Aquino, W. (2013). Mejora de la protección de los metales mediante una adecuada aplicación del sistema de pintura.
 • Muñoz Sierra, N. (2019). Cepillo Pinel.
 • Brime Domínguez, A. (2013). Evaluación de riesgos y medidas preventivas de una planta de aguarrás.
 • Deyá, M. C., Del Amo, D. B., & Romagnoli, R. (2010). Ensayos de intemperie de pinturas acuosas. In VII Congreso de Corrosión NACE INTERNATIONAL (LATINCORR 2010)(Quito, Ecuador, 31 de agosto al 3 de septiembre de 2010).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.