Мозъчна аневризма: причина за смъртта на инфлуенсъра и културиста Джо Линднер

Светът на социалните медии и фитнеса беше шокиран от смъртта на младия немски културист. Едва на 30 години той претърпя мозъчна аневризма.
Мозъчна аневризма: причина за смъртта на инфлуенсъра и културиста Джо Линднер
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 29 март, 2024

Джо Линднер, известен в социалните медии със своите съвети за фитнес и хранене, почина на 30-годишна възраст поради мозъчна аневризма. Това беше потвърдено от приятелката му Нича чрез публикация в Instagram.

Това мозъчно-съдово заболяване е по-често, отколкото си мислите, но не винаги показва предварителни симптоми. Важно е да знаете как да го идентифицирате, за да го лекувате навреме.

Културистът Джо Линднер почина от мозъчна аневризма

На 1 юли приятелката и най-добрият приятел на инфлуенсъра Джо Линднер обяви смъртта на младия мъж:

Джо почина от аневризма. Бях с него в стаята. Той си легна зокато стане време да отиде на фитнес в 16:00 с приятеля си Ноел. Той беше в ръцете ми и всичко се случи толкова бързо.

~ Nicha ~

Линднер беше 30-годишен културист, роден в Германия, но живеещ в Тайланд от 20-годишна възраст. Въпреки физическата си подготовка и интензивни тренировки, той не участваше редовно на големи състезания по бодибилдинг като Мистър Олимпия. По-скоро беше посветен на предоставянето на съвети за упражнения и диета чрез социалните медии.

Там той е известен като Joesthetics; неговият профил натрупа повече от 8 милиона последователи в Instagram и близо 1 милион абонати в YouTube. Според Нича три дни преди да почине младият мъж е почувствал болка във врата. „ Тогава не го осъзнахме и тогава беше твърде късно “, оплака се той.

Причината за смъртта на Джо Линднер: какво е мозъчна аневризма?

Мозъчната аневризма, която е причинила смъртта на Линднер, е разширение, което се появява в някаква артерия с отслабени стени в мозъка, което води до появата на издутина. Понякога тази издутина е много малка и никога не се разкъсва.

В други случаи разкъсването причинява интензивен кръвоизлив, който води до висок риск от смърт. Основният симптом е внезапно, силно главоболие.

Има различни видове церебрални аневризми. Някои от тях нямат симптоми и се откриват само чрез изследвания по други причини.

Рисковите фактори са разнообразни и някои са неизбежни. Например наследственият фактор. Съществуват обаче редица навици, които намаляват рисковете, свързани с появата на аневризми.

Ето защо е препоръчително да знаете причините, симптомите и как да намалите риска от заболяване, което е по-често, отколкото предполагате.

Проучване на Brain Aneurysm Foundation показва, че 1 на всеки 50 души има мозъчна аневризма, но само малък брой причиняват симптоми или водят до разкъсване. В допълнение, същият доклад предполага, че 3 до 6 милиона души в Съединените щати имат някакъв вид мозъчна аневризма.

Как се образува мозъчна аневризма?

Известно още като “интракраниална аневризма”, това състояние произхожда от слаба церебрална артерия. С течение на времето и притока на кръв тази част от артерията става по-тънка и започва да се издува. По този начин се образува издатина или бифуркация, подобна на зрънце или череша.

Може да се появи във всяка церебрална артерия, въпреки че е по-често в тези, разположени в основата, сектор, известен като “полигона на Уилис”. Ако такава аневризма има изтичане или разкъсване, ще настъпи кървене и хеморагичен инсулт. Тази ситуация обаче се среща в най-малък процент от случаите.

Видове

Въпреки че има различни методи за класифициране на интракраниални аневризми, най-често срещаният се основава на тяхната морфология:

  • Торбовиден. Най-често срещаният тип. Обикновено се появява в артериите в основата на мозъка и е с форма на зрънце.
  • Вретенообразен. В този случай издутината не излиза от артерията и това, което се получава, е подуване или изпъкналост от всички страни.
  • Микотичен. Този вариант е продукт на инфекция, която засяга церебралните артерии, отслабвайки стената и улеснявайки появата на аневризма.

Рискови фактори

Според проучване в Chilean Journal of Neuropsychiatry, рисковите групи, които имат по-високи шансове за интракраниални аневризми, са жени в шестото си десетилетие от живота и с хронична хипертония. Въпреки това, други влияещи фактори включват прекомерна консумация на алкохол, употреба на амфетамин и кокаин и тютюнопушене.

В допълнение, предишни здравословни усложнения, засягащи кръвния поток, също са свързани с генерирането на аневризми. А именно: церебрална артериовенозна малформация и стеснение на аортата.

От друга страна, семейната история е рисков фактор. По-специално, семейна история от първа степен. Относно случая на Джо Линднер, неговият партньор изясни, че лелята на инфлуенсъра е починала преди четири години от подобна причина.

Не са известни обаче други предшестващи фактори, свързани с възможни рискови фактори при културиста. Въпреки това, в миналото той е имал операция за гинекомастия, заболяване, което причинява уголемена гръдна тъкан. Проучване в изданието Anales del Sistema Sanitario de Navarra предполага, че тази аномалия води до деформация от естетически характер с психологически промени.

Джо Линднер: Симптоми

Симптомите на церебралните аневризми са различни. Те могат да бъдат объркани с обичайни заболявания и дори да останат незабелязани, което усложнява ранното им идентифициране.

Вероятно много малки издатини, т.е. 3 милиметра или по-малко, никога не се разкъсват или предизвикват симптоми. От друга страна, по-големите могат да окажат натиск върху мозъчните тъкани и нервите, причинявайки следните оплаквания:

  • Болка в горната и задната част на окото
  • Разширяване на зеницата
  • Двойно виждане

Въпреки това, когато има изтичане или пълно разкъсване на аневризма, се генерира интензивно и продължително главоболие. Този симптом се появява внезапно и е най-ясният начин да го идентифицирате, така че лицето трябва да получи спешна медицинска помощ.

Освен това може да включва някое от следните усещания:

Лечение

Има два основни вида интервенции за лечение на церебрални аневризми. В случаите, когато са малки и не са се спукали, може да се извърши и двете. Това зависи от конкретната ситуация, размер, местоположение и възраст. Аневризмите обикновено се идентифицират чрез компютърна томография.

Случаи, които са се спукали или текат, са животозастрашаващи и обикновено се лекуват с процедура, известна като “хирургично изрязване”. Състоят се в спиране на притока на кръв към аневризмата чрез поставяне на малка метална скоба.

И накрая, ендоваскуларното лечение е по-малко инвазивно. Това включва поставяне на катетър и стент през артерията.

Мозъчните аневризми са трудни за предотвратяване

Въпреки че интракраниалните аневризми не могат да бъдат предотвратени, определени навици могат да намалят рисковите фактори. Например, да не пушите, да не използвате забранени наркотици и да не прекалявате с алкохола. Важно е хората с високо кръвно налягане да получават подходящо лечение и подкрепа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brain Aneurysm Foundation. (2013). Introducción a los aneurismas cerebrales y sus tratamientos. Recuperado en 04 de julio de 2023. https://bafound.org/wp-content/uploads/2018/12/Detection-and-Treatment-Spanish.pdf
  • Oroz, J., Pelay, M. J., & Roldán, P.. (2005). Ginecomastia: Tratamiento quirúrgico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 28(Supl. 2), 109-116. Recuperado en 04 de julio de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272005000400012&lng=es&tlng=es.
  • Thompson, B. G., Brown, R. D., Jr, Amin-Hanjani, S., Broderick, J. P., Cockroft, K. M., Connolly, E. S., Jr, Duckwiler, G. R., Harris, C. C., Howard, V. J., Johnston, S. C., Meyers, P. M., Molyneux, A., Ogilvy, C. S., Ringer, A. J., Torner, J., American Heart Association Stroke Council, Council on Cardiovascular and Stroke Nursing, and Council on Epidemiology and Prevention, American Heart Association, & American Stroke Association (2015). Guidelines for the Management of Patients With Unruptured Intracranial Aneurysms: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke, 46(8), 2368–2400. Recuperado en 04 de julio de 2023. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000070
  • Vigueras, Rogelio, Vigueras, Sebastián, & Luna, Francisco. (2003). Aneurismas Cerebrales: Caracterización de los datos encontrados en un protocolo de seguimiento de un Hospital Regional. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 41(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272003000200004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.