Многото ползи от желатина

В допълнение към осигуряването на протеини и минерали, които са важни за вашите кости и стави, желатинът също съдържа колаген, който ви помага да поддържате по-хубава кожа.
Многото ползи от желатина

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Желатинът е нещо, което обикновено консумираме по определен повод, вместо да бъде важна част от хранителни ни навици. Но днес искаме да говорим за ползите от желатина за вашето здраве.

Вероятно знаете, че желатинът е важен компонент за конфитюрите, сладоледите, определени кисели млека, сладки, бонбони и някои сосове.

Що се отнася до останалите приложения, можете да откриете желатин в състава на редица козметични и фармацевтични продукти.

Контролира теглото ви

Когато консумирате желатин, той увеличава производството на хормон на растежа в организма. В същото време, той стимулира метаболизма ви чрез хранителните вещества и аминокиселините, които съдържа.

Едно от предимствата на желатина е, че съдържанието на фибри и белтъчини ви помага да се чувствате сити и елиминира желанието ви за сладкиши. Това е страхотно, защото ще ядете само това, от което се нуждае тялото ви.

Много специалисти по хранене препоръчват желатина като заместител на сладкишите. Ако искате да имате малко разнообразие, опитайте да направите различни рецепти с помощта на формички или да създадете нови версии на любимите ви десерти.

Ускорява времето ви за лечение

Ползи от желатина за бързо оздравяване

Както вече знаете, протеинът е съществена част от лечебния процес за всички рани, които може да имате. В допълнение към това съществува аминокиселина, известна като глицин, която е тясно свързана с намаляването на възпалението.

Когато консумирате желатин, тялото ви получава голяма доза глицин и протеин, което помага за растежа на нова кожа и ускорява лечебнияа процес.

По-здрави нокти, коса, кожа и зъби с помощта на желатина

Никой не може да отрече, че непрекъснато търсим начини да имаме по-здрава коса, кожа, нокти и зъби. Знаете ли какво общо имат тези неща? Кератинът.

Без съмнение сте видели много продукти, които твърдят, че имат много високи нива на кератин, но повечето от тях струват цяло състояние.

Ако нямате толкова много пари за харчене или предпочитате по-вкусна опция, е време да хапнете желатин, който съдържа високи нива на кератин.

Подобрява здравето на костите и ставите

Ползи от желатина за костите

Протеинът, който се намира в желатинът заедно със селена, фосфора и меда, помага на костите ви да бъдат здрави и да увеличат костната минерална плътност на цялото ви тяло.

Това ви помага да отложите началото на остеопорозата.

От друга страна, аминокиселините в желатинът намаляват всяко възпаление, което може да повлияе на вашите стави.

Желатинът също допринася за развитието на хрущяла, който укрепва костите и ставите ви.

Това е особено важно, ако лекарят ви е казал, че хрущялът се износва или ако чувствате болка.

По-добър сън

Глицинът е силно свързан с по-добрите цикли на съня. Това химично вещество стимулира и някои невротрансмитери и ензими, които повишават качеството и продължителността на съня ви.

Поради тази причина яденето на желатин е важно за тялото ви, за да възстанови енергийните си запаси. Опитайте се да ядете малко желатин няколко часа, преди да заспите.

Ще забележите, че сънят ви е по-дълбок и се събуждате по-отпочинали.

Помага при борбата със стареенето

Ползи от желатина за външния вид

Желатинът е основно изсушен колаген, един от най-важните елементи що се отнася до здравето на вашата кожа.

Сред многото предимства, които ще усетите, когато консумирате колаген е, че кожните клетки ще увеличат своята еластичност и здравина.

Когато увеличите нивата на колаген в организма, това ще направи кожата ви по-еластична и по-млада.

Това не означава, че бръчките и признаците на стареене никога няма да се появят, но това ще е значително по-късно.

Подобрява храносмилането

Желатинът се свързва естествено с водата. Това улеснява тялото ви да абсорбира фибрите, които той съдържа.

Ако си създадете навик да консумирате желатин често, ще забележите намаляване на проблеми като запек и подобряване на правилното абсорбиране на хранителните вещества.

Той също стимулира храносмилането и подобрява чревният ви тракт.

Подобрява състоянието, причинено от алергиите

Много от алергиите са свързани с “пропусклива” храносмилателна система, която не може да преработи определени вещества.

В допълнение към решаването на проблемите с храносмилателния тракт, едно от предимствата на желатин е, че може да излекува състоянията, причинени от алергии.

Препоръчваме ви да добавите здравословно количество желатин към вашето меню, като, разбира се, внимавате за храните, които са вредни за вас.

Стимулира имунната ви система

Пролин е друга аминокиселина, която получавате от желатина. Това химично вещество е свързано с подобряването функциите на имунната система на много видове животни, както и на хората.

Това означава, че когато консумирате желатин, ще подобрите способността си да се борите с инфекциите и заболяванията.

Консумирайте желатин без страх

Предимство на желатина е, че обикновено консумацията му не е придружена от някакви негативни странични ефекти, освен малко подуване и стомашна болка, ако изядете твърде много, а това може да се случи рядко.

Поради тази причина включването на желатин във вашата диета не би следвало да ви причини неудобство. Не забравяйте, че тъй като е толкова универсален, можете да се наслаждавате на тази храна по различни начини: с кисело мляко, плодове или като десерт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.