Масло от копайба: употреби, ползи и противопоказания

Маслото от копайба се използва в традиционната медицина поради своите аналгетични, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Искате ли да научите повече за предимствата му? Ако е така, прочетете тази статия!
Масло от копайба: употреби, ползи и противопоказания
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Andarcia

Последна актуализация: 10 ноември, 2022

Искате ли да научите повече за маслото от копайба? Copaiba е дърво, типично за басейна на Амазонка и може да достигне 65 фута височина. Принадлежи към вида Copaifera officinalis, популярен с естественото производство на масло или смола, които се извличат след пробиване на дупка в ствола, поставяне на тръба и оставяне на съдържанието да изтече.

От древни времена тази смола се използва за медицински цели, тъй като жителите на местата, където расте дървото, й приписват редица свойства. Смята се, че помага за облекчаване на болката, предотвратява инфекции и подобрява лечебния процес.

Какво представлява маслото от копайба?

Маслото от Copaiba се получава от смолата на едноименните дървета. Тъй като тези дървета произвеждат това масло по естествен път, процесът се състои в правене на разрез в ствола, филтриране на съдържанието и обработка, докато започне да ухае сладко. Така получаваме дървесно масло.

Според исторически данни, първите, които са се възползвали от този балсам, са племената, живеещи по целия басейн на Амазонка. Това включва страни като Бразилия, Колумбия, Перу и Венецуела. Поради своята полезност при лечението на различни заболявания, пристига в Европа през 17 век.

Днес това масло присъства сред списъците със съставки на множество продукти за лична хигиена и грижа за кожата. По същия начин както смолата, така и маслото присъстват в естествени фармацевтични препарати като диуретици и лекарства за кашлица.

Важни компоненти

Основните компоненти на маслото от копайба са както следва:

 • Копаен или α-копаен
 • Кадинен или δ-кадинен
 • Гамма-кадинен
 • Седрол
Жена, която държи бутилка масло от Копайба.
Маслото от Copaiba се използва от древни времена за козметични и медицински цели.

Прочетете и тази статия: Хранителни стратегии за намаляване на мускулното възпаление

Основни употреби и ползи от маслото от копайба

Народната медицина е използвала това масло и като афродизиак. По-долу ще анализираме подробно какви са неговите ползи според науката.

1. Маслото от копайба има противовъзпалителна активност

Хроничното възпаление е причина за редица заболявания. За щастие, маслото от копайба показва подходящи противовъзпалителни ефекти.

В проучване, проведено при гризачи с множествена склероза (МС), тази съставка спомага за намаляване на производството на молекули, свързани с възпалението. В допълнение, тя е полезна за инхибиране на активността на свободните радикали, свързани с оксидативния стрес.

По подобен начин, проучване при плъхове с лезия на езика показа, че маслото от смола помага за намаляване на броя на имунните клетки, които причиняват възпаление.

И накрая, проучване при гризачи с колит установява, че този продукт може да намали възпалението, въпреки че не засяга увреждането на дебелото черво. Засега са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората.

2. Има антимикробна активност

Изследване в International Journal of Pharmaceutical Compounding установява, че дори при ниски концентрации маслото от копайба може да инхибира растежа на бактериите. Проучването разглежда ефектите на маслото върху бактерията златен стафилокок, която причинява кожни инфекции и рани.

Междувременно проучване в The Open Dentistry Journal установява, че гелът от това масло е в състояние да се бори с всички видове стрептококови бактерии, присъстващи по зъбите. Въпреки това, все още са необходими повече проучвания за сертифициране на тези свойства.

3. Маслото от копайба има аналгетичен ефект

Проучване в Complementary Therapies in Clinical Practice показа, че масаж с масло от копайба, комбинирано с Deep Blue, може да бъде по-ефективен за намаляване на болката при артрит, отколкото масаж с кокосово масло. Може също да увеличи силата и сръчността на пръстите.

4. Може да помогне в борбата с лайшманиозата

Лайшманиозата е инфекция, причинена от паразита Leishmania, който се предава чрез ухапване от заразена флеботоминна пясъчна муха. Като цяло, когато инфекцията е кожна, обикновено се появяват лезии и язви.

Въпреки това, изследвания при гризачи с кожна лайшманиоза установиха, че пероралното и локално лечение с масло от копайба помага за намаляване на кожните лезии. Експертите смятат, че това е така, защото може да атакува клетъчните мембрани на паразита Leishmania.

5. Маслото от кобайба допринася за подобряване на склонната към акне кожа

Благодарение на своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, това масло е съюзник срещу акнето. В проучване, публикувано в списание Alternative Medicine Review, участниците показаха значително подобрение в зоните с акне, третирани с 1% препарат от етерично масло от копайба.

От друга страна, непотвърдени данни сочат, че помага и за изсветляване на кожата. За да направите това, просто добавете капка етерично масло към крем за лице или тоник.

6. Помага в грижата за здравето на черния дроб

Според проучване, публикувано в Acta Cirúrgica Brasileira, маслото от копайба може да намали увреждането на черния дроб, причинено от често използвани болкоуспокояващи като ацетаминофен. Изследователите установяват, че тези ефекти се появяват винаги, когато хората използват това масло превантивно; тоест преди прилагане на аналгетика.

Ако прилагате маслото след лекарството, неговите ефекти не са толкова благоприятни. Напротив, нивата на билирубин в черния дроб се повишават. Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези ефекти.

7. Маслото от Copaiba действа като болкоуспокояващо средство

Едно от традиционните приложения на този натурален продукт е свързано с облекчаване на стреса. По-специално му се приписват успокояващи свойства, особено когато се прилага чрез масаж. Идеален е за релакс след напрегнат ден или преди лягане.

Човек, който прави на друг човек масаж на гърба.
Приложено чрез масаж, това масло може да помогне за намаляване на мускулното напрежение.

Рискове и предпазни мерки при масло от копайба

Експертите смятат, че маслото от копайба е безопасно, стига да се използва в ниски дози. Проучване в International Journal of Molecular Sciences установява, че поглъщането на големи количества може да причини храносмилателни проблеми като гадене, повръщане и диария.

В същото време не трябва да поглъщате маслото директно и внимавайте, преди да го нанесете върху кожата. По принцип етеричните масла се предлагат в много концентрирани форми, така че е необходимо да се разреждат.

Също така е препоръчително да се тества за възможни реакции. За да направите това, нанесете малко разредено масло и го оставете да действа поне 24 часа. Ако няма реакция, можете да го считате за безопасно.

Въпреки това, ако използвате това масло в ароматерапевтични сесии, трябва да избягвате да го правите в близост до деца, домашни любимци или бременни жени.

И накрая, експертите смятат, че литият може да взаимодейства неблагоприятно с копайба. Затова консултацията със специалист е изключително важна за тези, които приемат или са приемали литий или друго лекарство, съдържащо литий.

Как мога да използвам масло от копайба?

Използването на масло от копайба като хранителна добавка е обичайно, добавяйки го в малки количества към храни и напитки, за да промените аромата им. На свой ред често е полезно като локално лечение за намаляване на възпалението, болката и белезите.

В последните случаи трябва да го смесите с носещо масло като масло от авокадо, бадем или кокос. Просто добавете 3 до 5 капки етерично масло от копайба към всяка унция масло-носител. Можете да го прилагате като компрес, чрез масаж, крем или лосион.

Масло от копайба: Естествено противовъзпалително и болкоуспокояващо средство

Copaiba, чието научно наименование е Copaifera officinalis, е дървесен вид, произхождащ от басейна на Амазонка, който произвежда смола или балсам, които можем да извлечем, като направим разрез в ствола.

Чрез обработката на тази смола се получава масло от копайба. Непотвърдени данни и някои изследвания твърдят, че има противовъзпалително, аналгетично и антимикробно действие. Необходими са обаче повече изследвания, за да се докажат ефектите му.

Засега трябва да го използвате само на ad hoc основа като съюзник за успокояване на определени леки симптоми. То не замества медицинското лечение и трябва да го използвате с повишено внимание, особено в специални случаи като бременност, кърмене или друго съществуващо заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
 • Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
 • Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
 • Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
 • Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
 • Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
 • Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
 • dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
 • da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
 • Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
 • da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.