Сироп Проспан против кашлица

Сиропът Проспан съдържа специален екстракт от Обикновен бръшлян и може да бъде използван като комплексно средство за лечение на различни, свързани с кашлица, заболявания.
Сироп Проспан против кашлица

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Сиропът Проспан е сироп с муколитично и отхрачващо действие. Направен е от сух екстракт от Hedera helix Обикновен бръшлян. Използва се за лечението на кашлица, тъй като спомага отхрачването.

Обикновеният бръшлян е лечебно растение. Хората използват екстракти от него от древността за лечение на заболявания, при които трябва да се изхвърлят секрети от дихателните пътища.

Какво представлява Hedera helix?

Бръшлянът е катерливо лечебно растение принадлежащо към семейство Бръшлянови. Расте на повечето континенти и може да достигне доста голяма височина.

Растението има тъмнозелени вечнозелени листа; цветовете му са жълто-зелени и миришат приятно. Расте бързо и лесно се адаптира към различен климат и терени.

Сред многото си полезни качества, бръшлянът се отличава със способността си да спомага изхвърлянето на секретите. Освен това може да трансформира сухата кашлица в продуктивна за изхвърляне на храчките. Поради тази причина често се използва за лечение на настинки, още от древността. Използва се за лечение на респираторния тракт и за облекчаване на кашлицата.

Активни съставки на Hedera helix

Това растение съдържа различни активни съставки. Всяка една от тези съставки се грижи за респираторния тракт. Някои от тези съставки на бръшляна са:

 • Танини
 • Фоликулин
 • Инозитол
 • Глюкозиди
 • Хедерин
 • Органични киселини
 • Йод
 • Сапонини: поради спазмолитичното и отхрачващото си действие, те са едни от най-важните вещества в бръшляна.

Заради състава си, екстрактът от бръшлян има бронхоразширяващо и отхрачващо действие и ефект. Затова хората използват листата му за лечение на респираторни заболявания придружени с кашлица.

Въпреки че растението притежава много качества за облекчаване на респираторни проблеми, плодовете му са силно токсични за хората.

Процес на извличане за производство на сиропа Проспан

Екстрактът от бръшлян в сиропа Проспан се получава чрез патентован процес на извличане. Важно е да се знае, че ефективността на бръшляна в сиропа зависи от начина, по който е набран.

Благодарение на факта, че процесът на прибиране и извличане на бръшляна за приготвянето на сиропа Проспан е патентован, екстрактът притежава уникални качества. Освен това опаковката има печат, който показва и гарантира патентования метод на извличане.

Благодарение на качествата си, специалния екстракт от Hedera helix EA 575® спомага лечението на заболявания свързани с кашлица. Съставките на екстракта от бръшлян улесняват втечняването на храчките и намаляването на бронхиалните спазми, което облекчава необходимостта от кашляне.

Към момента изследователите знаят, че част от действието на сиропа Проспан се дължи основно на a-хедерин, една от активните съставки в екстракт на сиропа.

Как действа сиропът Проспан?

Сиропът Проспан се бори с трите най-често срещани симптоми на кашлица. Затова има три основни действия:

 • Муколитично действие: бръшлянът намалява гъстотата на секретите, втечнява ги и улеснява отделянето им.
 • Отхрачващо действие: Проспан разширява бронхите и ви помага да дишате по-лесно.
 • Антитусивно действие: в резултат на предходните две действия, чрез разширяването на бронхите и улесняването на отхрачването, сиропът облекчава кашлицата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашен сироп против кашлица

Показания и дозиране на сиропа Проспан

Както вече споменахме този сироп се използва за лечение на кашлица и може да бъде прилаган при лица над 2 годишна възраст. Ето как трябва да се дозира препарата в зависимост от възрастта:

 • За лица над 12 години: 5 мл, три пъти дневно.
 • При деца от 6 до 12 години: 5 мл, два пъти дневно.
 • При деца от 2 до 5 години: 2.5 мл, два пъти дневно.

Заключение

Сиропът Проспан е безопасна и натурална опция за лечение на кашлица, тъй като спомага изчистването на бронхиалните секрети и облекчава възпалението в дихателните пътища.

Ако имате някакви притеснения, потърсете съвет от лекар или фармацевт. Ако кашлицата ви не започне да отшумява в рамките на няколко дена, може да става въпрос за по-сериозно заболяване или здравословен проблем. Може да се нуждаете от лечение с друго средство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
 • Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.

 • Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.