Малко познати симптоми на полицистичния овариален синдром (ПЦОС)

Той не засяга само репродуктивното здраве. Той може да остави и емоционални последици, както и да причини проблеми със сърдечно-съдовата система. Ще научите повече в тази статия!
Малко познати симптоми на полицистичния овариален синдром (ПЦОС)

Последна актуализация: 05 март, 2019

По неизвестни все още причини, една жена може да развие хормонални промени, които в някои случаи водят до състояние, по-известно като полицистичен овариален синдром.

Това гинекологично състояние е известно още като синдром на Щайн-Левентал.

Става въпрос за заболяване, което засяга средно между 5 и 10% от жените на репродуктивна възраст. Съпровождащите го симптоми могат да засегнат качеството на живот по много различни начини.

Един от най-сложните и деликатни проблеми, разбира се, е трудното забременяване.

Често се случва да се следва програма за отслабване, като по същото време орално се приемат контрацеприви с цел контролиране на хормоналните проблеми, свързани с полицистичия овариален синдром.

Днес ще се разровим в основата на въпрса, като разкажем за второстепенните симптоми – онези знаци, които са слабо известни, но могат да служат като предупреждение за това често срещано заболяване.

Симптомите, свързани с полициститния овариален синдром

Ако имате диабет и сте с наднормено тегло, или страдате от нередовен месечен цикъл, това не означава автоматично, че непременно ще развиете заболяването.

 • Някои от симптомите могат да се появят накуп.
 • Може да почувствате, че нещо не е наред с тялото ви, че нещо се е променило.
 • Симптомите на това заболяване не се срещат самостоятелно.

Всички те, на определен етап могат да предизвестят полициститния овариален синдром.

Запомнете обаче, че винаги е най-добре да се консултирате с гинеколог, за допълнителни въпроси, както и просто да се изследвате.

Инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност, симптом на полициститния овариален синдром

Инсулиновата резистентност, известна още като хиперинсулинемия, произхожда от метаболитен дефект, който не позволява на тялото да използва хормоналната му ефикасност.

 • Често срещано е когато изпитвате хормонални промени, да се наблюдава промяна в нивата на инсулин, както и на производството му от панкреаса.
 • Малко по малко тялото започва да произвежда повече глюкоза – процес, който може да нарастне до диабет тип 2.

Прекомерно телесно окосмяване

Хирзутизмът или казано иначе прекомерното телесно окосмяване е безсъмнено един от най-често наблюдаваните вторични симптоми на полицистичния овариален синдром.

Може да се появи на:

 • Лицето (зоната на мустаците, слепоочията, брадичката и други)
 • Врата
 • Гърба
 • Гърдите
 • Седалището

Това окосмяване се появява в зоните, характерни за мъжете, вследствие на прекомерното производство на андрогени от тялото на жената.

В допълнение трябва да отбележим, че това може да е в следствие на много различни причини. Лекарят ви може да ви обясни причината във вашия конкретен случай, при положение, че наблюдавате гореспоменатите симптоми.

Оплешивяване или необичаен косопад

косопад е симптом, свързващ се с полицистичния овариален синдром

Андрогенната алопеция е много ясен симптом, свързващ се с полицистичния овариален синдром.

Нека припомним, че главната причина се крие в хормоналните проблеми, но правилното медицинско лечение може да спре косопада и да укрепи здравето на косата.

Депресия, безпокойство, стрес

Един от основните проблеми, които възникват при диагностицирането на депресията е, че главната причина често бива неизвестна.

 • Не забравяйте, че голяма част от емоционалните проблеми възникват вследствие на хормоните, които могат да бъдат лесно третирани с лекарства.
 • Хормоналните проблеми, свързани с полициститния овариален синдром (ПЦОС), предполагат и вътрешна дисфункция.
 • Излишният кортизол се получава вследствие на хиперинсулинемията.

Кортизолът е хормон, свързващ се със стреса. Стресът представлява онова чувство на страх и тревожност, което ви обхваща и може да причини пристъпи на паника.

Малко по малко, това може да доведе до депресия.

Затова помнете: когато се почувствате победени от емоциите си, потърсете помощ от лекар. Поискайте да ви направи кръвен тест, за да разберете дали това се дължи на хормонални проблеми.

Високо кръвно налягане и холестерол

Най-голямото усложнение при полициститния овариален синдром е това, че може да причини сериозни проблеми при жените, понякога дори на крехка възраст.

 • Момичетата над 20 могат да страдат от проблеми с наднормено тегло, диабет, хипертония и висок холестерол.
 • Всички тези характеристики увеличават риска от инфаркт или удар на много ранна възраст.
 • Метаболитните промени, свързани с хормоналните проблеми могат да причинят промяна в холестерола. Например, добрият холестерол (HDL) започва да се понижава, а лошият (LDL) увеличава нивата си.
 • Също така, често срещано е увеличението на нивата на триглицеридите. Това може да причини загуба на еластичност на артериите, както и поява на страховитата атеросклероза.
Здравословното хранене и упражненията ще направят живота ви по-качествен.
В заключение, най-ясните симптоми на полициститния овариален синдром са нередовният месечен цикъл, трудното зачеване и наднорменото тегло.

Трябва винаги да търсите правилна диагноза, както и лечение, което е подходящо за вас самите.

Здравословното хранене, упражненията, намалянето на стреса и редовните медицински изследвания ще направят живота ви по-качествен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.