Малко познати симптоми на полицистичния овариален синдром (ПЦОС)

05 Март, 2019
Той не засяга само репродуктивното здраве. Той може да остави и емоционални последици, както и да причини проблеми със сърдечно-съдовата система. Ще научите повече в тази статия!
 

По неизвестни все още причини, една жена може да развие хормонални промени, които в някои случаи водят до състояние, по-известно като полицистичен овариален синдром.

Това гинекологично състояние е известно още като синдром на Щайн-Левентал.

Става въпрос за заболяване, което засяга средно между 5 и 10% от жените на репродуктивна възраст. Съпровождащите го симптоми могат да засегнат качеството на живот по много различни начини.

Един от най-сложните и деликатни проблеми, разбира се, е трудното забременяване.

Често се случва да се следва програма за отслабване, като по същото време орално се приемат контрацеприви с цел контролиране на хормоналните проблеми, свързани с полицистичия овариален синдром.

Днес ще се разровим в основата на въпрса, като разкажем за второстепенните симптоми – онези знаци, които са слабо известни, но могат да служат като предупреждение за това често срещано заболяване.

Симптомите, свързани с полициститния овариален синдром

Ако имате диабет и сте с наднормено тегло, или страдате от нередовен месечен цикъл, това не означава автоматично, че непременно ще развиете заболяването.

 • Някои от симптомите могат да се появят накуп.
 • Може да почувствате, че нещо не е наред с тялото ви, че нещо се е променило.
 • Симптомите на това заболяване не се срещат самостоятелно.

Всички те, на определен етап могат да предизвестят полициститния овариален синдром.

Запомнете обаче, че винаги е най-добре да се консултирате с гинеколог, за допълнителни въпроси, както и просто да се изследвате.

 

Прочетете и: Към всички силни, независими жени: Не се променяйте

Инсулинова резистентност

Инсулинова резистентност, симптом на полициститния овариален синдром

Инсулиновата резистентност, известна още като хиперинсулинемия, произхожда от метаболитен дефект, който не позволява на тялото да използва хормоналната му ефикасност.

 • Често срещано е когато изпитвате хормонални промени, да се наблюдава промяна в нивата на инсулин, както и на производството му от панкреаса.
 • Малко по малко тялото започва да произвежда повече глюкоза – процес, който може да нарастне до диабет тип 2.

Прекомерно телесно окосмяване

Хирзутизмът или казано иначе прекомерното телесно окосмяване е безсъмнено един от най-често наблюдаваните вторични симптоми на полицистичния овариален синдром.

Може да се появи на:

 • Лицето (зоната на мустаците, слепоочията, брадичката и други)
 • Врата
 • Гърба
 • Гърдите
 • Седалището

Това окосмяване се появява в зоните, характерни за мъжете, вследствие на прекомерното производство на андрогени от тялото на жената.

В допълнение трябва да отбележим, че това може да е в следствие на много различни причини. Лекарят ви може да ви обясни причината във вашия конкретен случай, при положение, че наблюдавате гореспоменатите симптоми.

 

Оплешивяване или необичаен косопад

косопад е симптом, свързващ се с полицистичния овариален синдром

Андрогенната алопеция е много ясен симптом, свързващ се с полицистичния овариален синдром.

Нека припомним, че главната причина се крие в хормоналните проблеми, но правилното медицинско лечение може да спре косопада и да укрепи здравето на косата.

Открийте: Лекарство с лук и мед против косопад

Депресия, безпокойство, стрес

Един от основните проблеми, които възникват при диагностицирането на депресията е, че главната причина често бива неизвестна.

 • Не забравяйте, че голяма част от емоционалните проблеми възникват вследствие на хормоните, които могат да бъдат лесно третирани с лекарства.
 • Хормоналните проблеми, свързани с полициститния овариален синдром (ПЦОС), предполагат и вътрешна дисфункция.
 • Излишният кортизол се получава вследствие на хиперинсулинемията.

Кортизолът е хормон, свързващ се със стреса. Стресът представлява онова чувство на страх и тревожност, което ви обхваща и може да причини пристъпи на паника.

Малко по малко, това може да доведе до депресия.

Затова помнете: когато се почувствате победени от емоциите си, потърсете помощ от лекар. Поискайте да ви направи кръвен тест, за да разберете дали това се дължи на хормонални проблеми.

 

Високо кръвно налягане и холестерол

Най-голямото усложнение при полициститния овариален синдром е това, че може да причини сериозни проблеми при жените, понякога дори на крехка възраст.

 • Момичетата над 20 могат да страдат от проблеми с наднормено тегло, диабет, хипертония и висок холестерол.
 • Всички тези характеристики увеличават риска от инфаркт или удар на много ранна възраст.
 • Метаболитните промени, свързани с хормоналните проблеми могат да причинят промяна в холестерола. Например, добрият холестерол (HDL) започва да се понижава, а лошият (LDL) увеличава нивата си.
 • Също така, често срещано е увеличението на нивата на триглицеридите. Това може да причини загуба на еластичност на артериите, както и поява на страховитата атеросклероза.
Здравословното хранене и упражненията ще направят живота ви по-качествен.
В заключение, най-ясните симптоми на полициститния овариален синдром са нередовният месечен цикъл, трудното зачеване и наднорменото тегло.

Трябва винаги да търсите правилна диагноза, както и лечение, което е подходящо за вас самите.

Здравословното хранене, упражненията, намалянето на стреса и редовните медицински изследвания ще направят живота ви по-качествен.

 
 • Tarlatzis, B. C., Fauser, B. C. J. M., Legro, R. S., Norman, R. J., Hoeger, K., Pasquali, R., … Van Steirteghem, A. (2008). Consensus on infertility treatment related to polycystic ovary syndrome. In Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/dem426
 • Sirmans, S. M., & Pate, K. A. (2013). Epidemiology, diagnosis, and management of polycystic ovary syndrome. Clinical Epidemiology. https://doi.org/10.2147/clep.s37559
 • Bentley-Lewis, R., Seely, E., & Dunaif, A. (2011). Ovarian hypertension: Polycystic ovary syndrome. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.ecl.2011.01.009
 • Kitzinger, C., & Willmott, J. (2002). “The thief of womanhood”: Women’s experience of polycystic ovarian syndrome. Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/S0277-9536(01)00034-X