Лесни, ефикасни трикове за отпушване на тоалетна без бутало

Как да отпушите тоалетната без бутало? Ще ви дадем ценни съвети в следващите редове.
Лесни, ефикасни трикове за отпушване на тоалетна без бутало

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 13 декември, 2023

Търсите трикове за отпушване на тоалетна? Добре е да знаете как да разрешите този често срещан проблем по лесен и много бърз начин – дори и да нямате бутало.

Познаването на триковете, които имаме за вас, ще ви избави от неприятности и ще ви позволи да спестите пари, защото няма да се налага да харчите допълнително за водопроводчик. Прочетете, вземете под внимание тези съвети и никога повече няма да ви се налага да страдате, когато се сблъскате с тази ситуация!

Домашни трикове за отпушване на тоалетна без бутало

Тоалетните могат да се запушат по различни причини и имат различни нива на запушване. Без значение какъв е вашият случай, трябва да знаете, че има много прости домашни варианти за решаване на този проблем, без да харчите много пари и без да се налага да използвате бутало.

1. Трикове за отпушване на тоалетна – използвайте гореща вода

Първият от триковете за отпушване на тоалетна без бутало е най-простият в света: изисква само малко гореща вода. Този съвет е много полезен, когато запушването е причинено от тоалетна хартия или нещо, което може лесно да се разложи.

Ето какво трябва да направите:

 1. Сложете два литра вода да заври.
 2. Изключете котлона и изсипете течността в тоалетната. Много внимавайте да не се изгорите.
 3. Оставете водата да действа няколко минути и изплакнете тоалетната, за да проверите дали запушването е отстранено.
 4. Ако все още не работи добре, добавете малко сода за хляб директно в тоалетната и повторете процедурата с гореща вода.
Отпушване на тоалетна с гореща вода
Можете да кипнете 2 литра вода и да я излеете директно в тоалетната, за да я отпушите лесно.

2. Смес от сода за хляб и оцет

Продължавайки с домашните варианти за отпушване на тоалетната без бутало, можем да намерим перфектна и неизбежна двойка от нашите домакински почистващи инструменти: сода за хляб и оцет.

В този случай сместа ще служи за отстраняване на препятствия, които не са причинени от твърди предмети. И така, какво трябва да направите? Ето какво:

 1. Поставете 3 супени лъжици сода за хляб в купа.
 2. След това добавете 2 чаши оцет и оставете реакцията да протече.
 3. Изсипете този нов продукт в тоалетната и оставете да действа 5 минути.
 4. Промийте с вода и проверете дали запушването е изчезнало.

3. Трикове за отпушване на тоалетна – течен препарат за съдове

Течният препарат за съдове е много полезен за отпушване на вашата тоалетна, защото смазва тръбата, карайки запушването да изчезне веднъж завинаги.

 1. Изсипете половин чаша течен препарат за съдове в тоалетната.
 2. Оставете го да действа няколко минути и проверете дали трикът е проработил.

Ако нямате течен сапун, не се притеснявайте. Можете да използвате парчета твърд сапун за ръце. В този случай следвайте стъпките по-долу:

 1. Нарежете твърдия сапун.
 2. След това добавете парчетата към две чаши вода и ги оставете да се размекнат.
 3. С ръкавици използвате ръцете си, за да помогнете на сапуна да се разтвори по-добре.
 4. Поставете резултата в тоалетната и го оставете да подейства.

4. Използвайте телена кука

Един от най-лесните начини за отпушване на тоалетна без бутало при работа с твърд предмет, паднал в тоалетната е с телена кука. Всичко, което трябва да направите е следното:

 1. Разглобете и изправете телената закачалка за дрехи.
 2. Вземете парцал, за да хванете куката по-здраво и да я закрепите.
 3. С готовия си прибор ще натиснете силно обекта, който създава проблема. Направете това с кръгови движения.
 4. Издърпайте телта и проверете дали този домашен трик вече е проработил.
Телени закачалки
Ако имате телена закачалка, която не използвате за дрехи, можете да я използвате за тази задача.

5. Кока колата също може да бъде чудесен съюзник за отпушване на тоалетна

Последният от домашните съвети за отпушване на тоалетна без бутало включва използването на добре позната напитка, помагаща не само при този проблем. Кока колата съдържа въглеродна киселина и фосфорна киселина, които ще разрушат всичко, което пречи на вашата тоалетна да работи правилно.

Добавянето на тази течност към вашата тоалетна също ще помогне за премахване на ръждата, която е често срещана в тръбите. Всъщност изследванията (връзката е на испански език) показват, че натриевият бензоат в тази сода действа като инхибитор на корозията.

Ето как да я използвате:

 1. Измерете 2 чаши от този продукт и ги изсипете в тоалетната.
 2. Оставете да действа няколко минути и проверете дали всичко е наред.
Човек, използващ кола сода за отпушване на тоалетна.
Кока колата може да се използва за отпушване на тоалетна без бутало.

Как да предотвратим запушването на тоалетната

Сега, след като знаете как да отпушите тоалетна без бутало, време е да научите как да избягвате досадните запушвания на първо място. За да направите това, запомнете следното:

 • Погрижете се за вашата тоалетна, така че вътре в нея да не попаднат предмети, които да я запушат. Най-добре е да нямате продукти върху казанчето, за да сведете до минимум риска от запушвания.
 • Всеки път, когато почиствате тоалетната си, повтаряйте трика с гореща вода със сода за хляб, за да премахнете остатъците, полепнали по тръбите.
 • Дръжте капака на тоалетната затворен, особено ако имате малки деца, за да сте сигурни, че в нея няма да попадне чуждо тяло.
 • Дръжте качествени гумени ръкавици близо до тоалетната, за да можете да премахнете всичко, което попадне в нея, за възможно най-кратко време.

Знаете ли как да отпушите тоалетна без бутало?

Отпушването на тоалетна без бутало е възможно, просто и много евтино. Със сигурност много от продуктите, за които говорихме тук, вече се намират вкъщи. Като цяло те ще ви спестят време и пари.

Преди да се обадите на водопроводчика, опитайте някои от триковете, които сме споделили с вас тук. Ако обаче запушването е силно и нищо друго не работи, тогава трябва да се обърнете към професионалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.