Първа помощ за изгарянията с гореща вода

Съществуват 3 степени, и при третата ви съветваме да отидете в бърза помощ
Първа помощ за изгарянията с гореща вода
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Изгарянията с гореща вода са често срещано явление.

Искате да налеете вода за чаша чай, но при завъртането на кранчето на чешмата водата бликва много по-гореща, отколкото очаквате. Какво правите след това?

Днес ще обясним какви са процедурите за първа помощ в този случай.

Видове изгаряния

Преди да решите какво лечение да предприемете за изгарянето, трябва да знаете, че съществуват 3 различни степени:

Първа степен

Те засягат външния или повърхностния слой на кожата. Симптомите включват зачервяване, подуване и малко болка.

Мястото се обелва до 7 дни и се връща към нормалното състояние в рамките на 2 седмици.

Втора степен

Изгаряне на котлон

Това е по-сериозно, защото вторият слой кожа също изгаря. Това причинява мехури и възпаление. Болката е още по-силна.

Мехурите се пукат сами за 1 седмица. Пълното излекуване е след 3 седмици и понякога кожата остава малко по-светла или по-тъмна след белезите.

Трета степен

Това е най-тежката и е спешност, която изисква незабавна медицинска помощ. Изгарянето преминава през всички слоеве на кожата и е изключително болезнено.

Изгарянията, причинени от вряла вода

Вряла вода

Това са много често срещани изгаряния, възникващи у дома. Тенджера с вряла вода върху котлона може да се превърне в истинска опасност или дори трагедия, ако има деца наоколо.

Малки, но сериозни изгаряния, причинени от гореща вода се много чести. Винаги трябва да внимавате и да оставяте водата да ври върху котлона възможно най-далече от ръба на печката.

Ако врящата вода просто ви опръска или попадне в лек контакт с кожата, това ще предизвика лека болка, но вероятно ще изчезне веднага. Добра идея е да пуснете течаща студена вода върху засегнатото място, независимо дали в съд или под кранчето, за да го охладите поне 5 минути.

Ако изгарянето е малко по-сериозно, направете същото, но за по-дълго време. За изгарянията от втора степен, оставете засегнатото място под студена вода за най-малко 15 минути.

Лечението зависи от областта на тялото, което е изгорено. Например може да покриете зоната с мокра кърпа или да поставите малко лед в найлонова торбичка (никога директно върху кожата).

Лечение на изгарянията на кожата

Лечение на изгарянията

Докато охлаждате нараняването, отделете време, за да оцените уврежданията.

Ако болката не изчезне след няколко минути и осъзнаете, че червената област се е увеличила или се образуват мехури, отидете в спешно отделение.

В противен случай, ако симптомите започват да изчезват, може да продължите лечението у дома.

Вземете марля и я навлажнете с вода. Покрийте засегнатата област и я оставете за 30 минути до един час. Ако е необходимо, сменете превръзката. Това ще предпази изгарянето от контакт с вредни повърхности и замърсители.

Алое вера е едно от най-добрите средства за повърхностни изгаряния, независимо дали са от топла вода, олио или дори от слънцето. Всеки дом трябва да има това растение. Просто разчупете стъблото хоризонтално и извадете гела отвътре.

Гъстата течност, която излиза има свойството да хидратира кожата. Разнесете върху засегнатата област и оставете да престои, докато се абсорбира напълно.

Ако искате, може да увиете мястото със стерилна марля, въпреки че е по-добре да позволите на раната “да диша”.

Сериозни изгаряния: кога да отидете в болницата

Сериозни изгаряния

Нека си представим, че върху вас пада съд с вряла вода.

Дрехите може да залепнат за кожата. Не се опитвайте да ги премахвате сами. Почистете зоната със студена вода и веднага отидете в спешното отделение. Лекарите ще ги отстранят по правилен начин, така че да не причинят допълнителни увреждания.

Ако изгарянето причини мехури, не ги пукайте, тъй като това може да причини по-сериозни наранявания, белези и дори инфекции. Обвивайте ги през деня, за да не се пукнат и оставете мястото отворено за няколко минути. Но внимавайте, защото ако мехурът е голям, препоръчваме да посетите лекар.

Ако мехурите са много болезнени и причиняват натиск, който не ви позволява да движите областта нормално, може да направите малък отвор, за да освободите течността. Независимо от това, не забравяйте да дезинфекцирате инструмента, който ще използвате.

Стъпки за лечение на изгаряния у дома

Домашното лечение действа само за изгаряния на малки повърхностни до втора степен. За по-сериозни изгаряния винаги трябва да посетите лекар.

  • След като приложите студена вода като първа помощ, препоръчваме ви да:
  • Нанесете малко вазелин и покриете изгореното място със стерилна марля.
  • Дръжте превръзката през първия ден, без да я премествате прекалено много.
  • Приемете болкоуспокояващо средство (като ибупрофен)
  • Сменете превръзката и оставете раната да подиша сутринта
  • Навлажнете марлята, преди да я премахнете, за да не залепне върху кожата

След 7 дни почистете и премахнете мъртвата кожа с помощта на марля, навлажнена с изотонична вода. Но не го насилвайте; кожата ще излезе от само себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Belmonte Torras, J. A., Marín De La Cruz, D., Gornés Benajam, M. B., Gubern Pi, L., & Guinot Madridejos, A. (2004). Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13068030
  • Local, T. (2014). Tratamiento de las quemaduras. Universidad Computense de Madrid.
  • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.