Лесна и вкусна рецепта за пиле в черен сос, която всеки ще хареса
Пиле в черен сос е отлична рецепта с високо съдържание на протеини и чудесни органолептични характеристики. Идеално е да внесете разнообразие в диетата си, като по този начин си осигурявате оптимално количество хранителни вещества.
Освен това се приготвя лесно и така за няколко минути ще получите ястие, което ще зарадва всеки, който го опита. Не пропускайте да се възползвате максимално от него.
Как се приготвя пиле в черен сос
Съставки
Ако искате да приготвите изискано пиле в черен сос, ще ви трябват следните продукти:
- 1,6 килограма (3,5 паунда) пиле
- 100 милилитра царевично масло
- 4 супени лъжици захар
- 2 средни глави лук
- 2 супени лъжици сос Уорчестър
- 4 скилидки чесън
- 1 чаена лъжичка горчица
- 4 сладки чушки
- 200 милилитра бяло вино
- 1 кубче бульон
- 1 щипка сол
Инструкции стъпка по стъпка
- Нарежете пилешкото месо на малки парчета.
- За максимален вкус подправете със сол, черен пипер, сос Worcester, горчица и намачкани скилидки чесън.
- Нарежете лука на възможно най-ситно, заедно със сладките чушки.
- Вземете тенджера и загрейте маслото на среден огън.
- Когато олиото достигне правилната температура, добавете захарта. Изчакайте, докато придобие тъмен цвят.
- В този момент добавете парчетата месо и ги запържете до пълно запичане. За да направите това, препоръчително е да намалите топлината. В противен случай пилето може да изгори и да развали рецептата.
- След това добавете лука и чушките и разбъркайте добре с дървена лъжица.
- Добавете виното заедно с бульона. Може да се използва вода като основна течност; това зависи от вкуса на всеки човек.
- Гответе на слаб огън, докато месото омекне.
- Може да добавите още малко сол, ако е необходимо.
- След няколко минути пилето в черен сос е готово за сервиране. Най-добре се сервира с бял ориз или сирене, но можете да приготвите и салата, за да осигурите повече витамини и антиоксиданти.
Още една страхотна рецепта с пиле: Пилешки гърди в сос от сирена
Ползи от това пиле в черен сос
Първото нещо, което трябва да се отбележи, е наличието на значително количество протеини в рецептата за пиле в черен сос. Това хранително вещество е доказано, че е в състояние да предотврати появата на заболявания, които засягат чистата маса, какъвто е случаят със саркопенията. Те обикновено се срещат при възрастни над 40 години и значително нарушават функционалността на човека.
От друга страна, трябва да се отбележи съдържанието на антиоксиданти във виното. При варенето алкохолът, който е токсичната част, се е изпарил. Въпреки това остават много фитонутриенти, способни да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан с по-нисък риск от заболяване, както се посочва в проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry .
Друга страхотна рецепта, която да опитате: Домашни пилешки или говежди емпанади
Пригответе тази рецепта за пиле в черен сос
Както видяхте, приготвянето на изискано пиле в черен сос по тази рецепта е много лесно. Това е различен начин за консумиране на това универсално месо, богато на хранителни вещества.
Не е нискокалорично, но е полезно, стига да се въведе в контекста на разнообразната и балансирана диета. В крайна сметка целта е да се избегне дефицит на основни хранителни вещества и да се осигури вкусна храна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.), 40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010