Кварцови плотове: предимства и недостатъци

Кварцът предлага предимства, които останалите материали нямат. Мислили ли сте за избор на плот от този материал?
Кварцови плотове: предимства и недостатъци

Последна актуализация: 06 май, 2023

Кварцовите плотове привличат вниманието с естетиката, която придават на кухните. Освен това са много издръжливи, изискват малко поддръжка и се предлагат в различни цветове.

За да бъдем по-точни, тези повърхности са направени от смлени частици кварц, свързани заедно със смола. Както е описано подробно в публикация в Mineralogical Magazine, кварцът се извлича от магмени, метаморфни и седиментни скали. Използва се като суровина за различни индустриални проекти.

Сега, какви са предимствата и недостатъците на плотовете, направени от този материал? Ако обмисляте да инсталирате такъв у дома, добре е първо да си отговорите на тези въпроси.

Предимства на кварцовите плотове

Плотът е основен елемент във всяка кухня. Той изпълнява подходяща функция, тъй като е повърхност, която ще се използва ежедневно за различни задачи. Освен това осигурява естетика и дизайн в тази област. Оттук и значението на избора на привлекателен, издръжлив и лесен за почистване материал за производство.

Според статия, публикувана в Procedia Economics and Finance, кварцът се среща в природата с различни степени на чистота. Освен това се предлага на пазара в различни степени за индустриални приложения. Поради тази причина е възможно да се намерят кварцови плотове на пазара. Какви са техните предимства?

Кварцови плотове.
Едно от основните предимства на кварцовите плотове е, че придават естетика на кухнята благодарение на своето покритие.

Устойчив и издръжлив

Това е една от най-забележителните характеристики на този материал. Може дори да се каже, че това кара много хора да го изберат, освен факта, че придава добър стил.

Кварцът обикновено е устойчив на петна, драскотини и умерени температури. Освен това е по-малко склонен към напукване или начупване, освен ако ударът не е значителен.

За тези, които са загрижени за хигиената, кварцовите плотове са добър избор. Тъй като е водоустойчив материал, той не позволява на микроби, бактерии и други микроорганизми да се инкубират в пукнатините на повърхността.

От друга страна, гладкият му вид улеснява почистването и частиците храна не се натрупват.

Разнообразие

За щастие, на пазара има голямо разнообразие от цветове и шарки и ще имате широка гама, от която да избирате. Имайте предвид, че предимството на кварца е, че не се обезцветява. Следователно, ако го поддържате добре, ще се радвате на плот, който изглежда като нов дълго време.

Достъпен

В сравнение с други материали като гранит и мрамор, кварцът обикновено е по-икономичен. Освен това, ако вземете предвид другите предимства, които споменахме, и съотношението цена-качество, можете да го смятате за добър избор.

Недостатъци на кварцовите плотове

Въпреки всички описани предимства, има и други причини, които трябва да имате предвид, преди да закупите кварцов плот за вашата кухня.

Не издържат на високи температури

Както споменахме, кварцът издържа на умерени температури. Това обаче не важи за високите температури. Всъщност това е едно от основните предупреждения преди инсталация.

Това се дължи на материалите, използвани при производството му, като смола. Въпреки това ще е необходима интензивна и продължителна топлина, за да изгори плота.

Труден за ремонт в случай на счупване

Въпреки че е устойчив материал, може да има случаи, в които може да се счупи поради силен удар с тежък предмет. Въпреки това, ако кварцовият плот е повреден, той е труден за поправяне. В такива случаи повечето специалисти предлагат пълната подмяна на повърхността.

Избор на плот.
Когато избирате кварц за кухненския плот, имайте предвид, че той не издържа на много високи температури.

Добър избор ли са кварцовите плотове?

Да, ако имате предвид голямото разнообразие от цветове и модели, от които можете да избирате, както и издръжливостта, устойчивостта и лесната поддръжка, те са добър вариант. Въпреки това можете да сравните техните предимства и недостатъци с други материали като мрамор или гранит.

Ако най-накрая се спрете на кварц, имайте предвид, че ще го откриете с различни качества. Някои са направени със смеси от други естествени камъни или с промишлени отпадъци от керамика, стъкло, силициев диоксид и огледала. Опитайте се да изберете комбинации с камъни, тъй като те са по-устойчиви и издръжливи. Не забравяйте това!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Götze, J. (2009). Chemistry, textures and physical properties of quartz — geological interpretation and technical application. Mineralogical Magazine, 73(4), 645-671. doi:10.1180/minmag.2009.073.4.645
  • Platias, S., Vatalis, K. I., & Charalampides, G. (2014). Suitability of Quartz Sands for Different Industrial Applications. In Procedia Economics and Finance (Vol. 14, pp. 491–498). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(14)00738-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.