Куперозата: Характеристики и лечение

Куперозата не е точно заболяване в медицински план, а естетичен проблем, който може да доведе до розацея. Поради това трябва да се консултирате с дерматолог, защото това може да е първият симптом на по-сериозен проблем.
Куперозата: Характеристики и лечение

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Куперозата е дерматологично състояние, което може да доведе до розацея или други сериозни проблеми, ако не се лекува. Червеникавите петна по кожата са основната й характеристика, появяващи се главно поради температурни промени. Това не е болест в медицински аспект, а е главно естетически проблем.

Зачервяването на лицето е нормално при някои обстоятелства, особено през зимата поради студените температури. Въпреки това, ако зачервяванията станат постоянни и интензивни с течение на времето, проблемът може да е купероза.

Това състояние засяга повече жени, отколкото мъже и се дължи както на външни, така и на вътрешни причини. Също така е по-често при тези със светла или бледа кожа. Важно е да диагностицирате този проблем възможно най-рано, за да се подложите на подходящо лечение.

Куперозата

Жена почиства лицето си.

Куперозата е  съдова аномалия, която се проявява главно във венулите и артериолите. Това е така, защото те имат много малка еластичност. По този начин, когато циркулацията се увеличи рязко, кожата се зачервява и това зачервяване просто остава. Причината е, че кръвоносните съдове не са еластични и трудно се връщат в нормалното си състояние.

Обикновено червеникавите области покриват бузите, брадичката и носа, въпреки че могат да се появят навсякъде по лицето или деколтето. Всеки е склонен към този тип зачервяване, но то обикновено е временно. Когато стане постоянно, това може да се дължи на купероза.

В този тип състояние на кожата има две фази. В първата има само зачервяване на някои области на лицето или деколтето, които в началото бързо изчезват. Те обаче постепенно стават постоянни. Във втората фаза се появяват телеангиектазии, по-известни като паякообразни вени.

Те приличат на малка червеникава мрежа с тънки линии, които наподобяват дълги, тънки крака на паяк (оттук и името). Те варират от червено до светло виолетово и са категоричен признак за присъствието на купероза.

Произход на куперозата

Както казахме по-горе, тази съдова аномалия се дължи на липсата на еластичност на кръвоносните съдове. Когато малките съдове се разширят по някаква причина, те остават такива и не успяват да се свият отново. Тогава те стават по-видими през кожата и това е причината, поради която се появява червеникава област.

Също така факторите, които могат да доведат до разширяване на тези малки съдове, могат да бъдат:

 • Внезапни промени в температурата
 • Метеорологични фактори, като прекомерно силен вятър
 • Неравности или леки травми на кожата
 • Пушене
 • Прекомерен прием на алкохол
 • Нанасянето на дразнители върху лицето
 • Прекомерно излагане на слънце или UVA лампи
 • Силен стрес или безпокойство
 • Пикантни ястия
 • Хормонални промени
 • Хипертония или диабет
 • Използване на кортикостероидни лекарства

Точната причина за появата на купероза е неизвестна. Ние обаче знаем, че генетиката играе роля в това. Поради това често тази аномалия се среща при хора, чиито родители също са я имали.

Неща, които трябва да имате предвид

Жена със здрава кожа, която се усмихва. Още за куперозата.

Основната проява на купероза е  появата на червеникави области и паякообразни вени Само в много малко случаи те са придружени от усещане за парене или локализирана болка. В някои случаи това състояние е първата фаза на розацея, друг проблем на кожата. Говорим за него, ако се проявява с петна по лицето или пустули.

Много хора нямат проблеми след началната фаза. Във всеки случай винаги е добре да се консултирате с дерматолог, когато се появят първите симптоми. Това е така, защото е много по-лесно проблема да се контролира, когато започнете лечение рано.

Профилактиката обикновено е по-ефективна от всеки вид лечение, когато става въпрос за дерматологични проблеми. Тъй като причината за куперозата все още е загадка за науката, всичко, което лекарите могат да препоръчат, е да извършвате ежедневна рутинна грижа за кожата, като използвате подходящи продукти за вашия тип кожа и да възприемете здравословни навици на живот.

След като състоянието се прояви, лечението зависи от тежестта му. Като цяло някои кремове могат да намалят притока на кръв в засегнатата област. Междувременно определени лекарства могат да помогнат. Въпреки това, съдовото лазерно лечение често е много по-ефективно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.