Ксеникал: лекарство против напълняване

Ксеникал е лекарство, което действа като абсорбира мазнините вместо да потиска апетита. Това означава, че приблизително 30% от мазнините приемани с храната се елиминират без да бъдат преработени.
Ксеникал: лекарство против напълняване

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ксеникал е лекарство против напълняване, чиято основна активна съставка е орлистат. Това активно вещество действа като понижава усвояването на мазнините, които приемате при хранене, с до 30%

Как действа ксеникал?

Ксеникал е лекарство, което действа като абсорбира мазнините от храната. Той не действа върху апетита, като другите видове лекарства използване за лечение на наднорменото тегло.

Организмът ви усвоява мазнините, които приемате при хранене, с помощта на ензима наречен липаза. Това лекарство въздейства върху този ензим, предотвратявайки усвояването на мазнините. В резултат на това действие 30% от мазнините, които приемате по време на хранене, се елиминират, без да бъдат преработени в червата.

Заради механизма си на действие, ксеникал помага на хората да отслабнат и да поддържат теглото си в дългосрочен план. Този медикамент може да подобри и някои рискови за сърдечно-съдовото здраве фактори като високото кръвно налягане, високите нива на холестерола и високите нива на глюкоза.

На кого се предписва ксеникал

Това лекарство е предназначено за хора с наднормено тегло с индекс на телесна маса (ИТМ) равен или по-висок от 30 kg/m2. Лекарството се предписва и на пациенти с наднормено тегло с ИТМ равен или по-висок от 28 kg/m2 в случаите, когато това е свързано и с рискови фактори.

Ако пациентът не загуби поне 5% от първоначалното си тегло след три месеца лечение с ксенокал, терапията трябва да бъде спряна.

Как се приема ксеникал

Обичайната доза при възрастни е 120 mg. Лекарството трябва да се приема преди, по време или до един час след всяко основно хранене.

Според проучвания, основният начин на елиминиране на лекарството е чрез изпражненията. Почти 100% от дозата се отделя чрез изпражненията. Ефектът на лекарството води до значително увеличаване на фекалните мазнини след 24-48 часа.

Когато започнете лечение с този медикамент, трябва да се храните балансирано и да спазвате нискокалорийна диета. Режимът ви на хранене трябва да включва ежедневен прием на мазнини, въглехидрати и протеини, разпределени между трите основни хранения за деня.

Противопоказания на това лекарство

Като всички лекарства, ксеникал има някои противопоказания, като:

  • Алергия – не можете да приемате лекарството, ако сте алергични към него или някои от съставките на медикамента
  • Синдром на малабсорбция
  • Деца
  • Кърмещи жени

Няма проведени проучвания за ефекта на това лекарство върху пациенти с наднормено тегло, които имат проблеми с черния дроб и/или бъбреците, както и върху възрастни пациенти и деца.

Лекарства за справяне със затлъстяването

Взаимодействия с други лекарства

Ксеникал взаимодейства с други лекарства, поради факта че променя усвояването на някои активни съставки, което може да промени ефекта му.

В много редки случаи може да се наблюдава появата на хипотиреоидизъм с нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Този ефект може да се появи като последица от това, че лекарството намалява усвояването на йодните соли или левотироксина.

Освен това ксеникал намалява усвояването на лекарствата против епилепсия, което може да доведе до появата на припадъци. Намалява абсорбирането на мастноразтворимите витамини, като витамин Е и бета каротин. Ето защо докато приемате това лекарство, медицинските специалисти могат да ви препоръчат приема на добавки с витамини. Важно е да се храните балансирано и да приемате много плодове и зеленчуци.

От друга страна ксеникал засилва ефекта на някои лекарства, използвани за понижаване нивата на холестерола в кръвта. Затова при тези пациенти може да се наложи дозата на лекарствата за лечение на холестерола да бъде коригирана.

Ако приемате противозачатъчни лекарства, за да предотвратите неприятни ситуации, които могат да се появят, ако страдате от тежка диария поради действието на ксеникал, лекарите ще ви препоръчат да използвате други методи за контрацепция.

Заключение

Ксеникал помага отслабването и поддържането на теглото. Освен това спомага подобряването на нивата на холестерола и намаляването на други рискови сърдечно-съдови фактори.

Важно е да спазвате нискокалорична диета и редовно да спортувате. Ако имате въпроси по темата, попитайте лекаря или фармацевта си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.