Консумирайте ябълков оцет и мед всеки ден

Тази лечебна смес лекува болки в гърлото и ставите, понижава нивото на холестерола и зарежда с енергия
Консумирайте ябълков оцет и мед всеки ден

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ябълков оцет и мед са два натурални продукта, които са много популярни в цял свят с благотворния си ефект върху човешкия организъм.

Когато консумирате оцет и мед в суров вид и с органичен произход, здравословните ползи са многобройни.

Тези два продукта могат да бъдат използвани за приготвянето на лечебни средства и за превенция на много заболявания.

Неколкократно е доказвано по научен път, че консумацията на оцет и мед подобрява здравето на човека, тъй като укрепва имунната система и предпазва от развитието на различни заболявания, провокирани от вредното въздействие на микроогранизмите.

Това, което много хора не подозират, е, че тези 2 продукта могат да бъдат комбинирани в едно лечебно средство. По този начин те повишават ефикасността си и повлияват положително здравословните проблеми.

Какви са ползите, когато комбинирате ябълков оцет и пчелен мед?

Суровият мед и органичният ябълков оцет притежават способността да предпазват и да лекуват инфекции и здравословни проблеми, които се отразяват негативно върху качеството на живот.

Комбинирайки ги, създавате лечебно средство, което се бори с възпаленията и действа като мощен антибиотик и антиоксидант.

То се характеризира с много полезни свойства, което го прави отлично средство за лечение на хронични заболявания.

Сред основните ползи, които това лечебно средство носи, са:

 • Облекчава болките в ставите и действа профилактично. Това прави лечебното средство идеално за хора, които страдат от артрит.
 • Действа като тоник за стомаха, редуцирайки болките и киселините.
 • Подобрява храносмилането, стимулира движението на червата и се бори със запека.
 • Контролира нивото на холестерола, като едновременно с това предпазва от високо кръвно налягане и го регулира.
 • Представлява отлична хранителна добавка за отслабване.
 • Лекува болки в гърлото и други проблеми, свързани с дихателната система.
 • Осигурява допълнителна доза енергия.
 • Подобрява здравето на кожата, тъй като притежава способността да се бори със свободните радикали.
 • Елиминира лошия дъх.
 • Подпомага редуцирането на възпаленията.

Според д-р Таня Грандева, домашно приготвения ябълков оцет е още по-полезен. Всички негови полезни вещества оказват благотворно влияние върху целия организъм, пречистват тялото и помагат за изхвърлянето на шлаките и токсините.

Освен това те осигуряват защитни сили на организма срещу неблагоприятните въздействия на околната среда.

Защо да консумирате тази напитка всяка сутрин?

чай с мед

Съвременният начин на живот излага тялото на човека на постоянни нива на стрес, както и на допълнителна киселинност, дължаща се на начина на хранене – консумацията на храни, богати на мазнини и захар.

Всичко това може да се отрази негативно върху здравето и нивото на pH, провокирайки киселини и повишавайки риска от развитието на различни заболявания и нарушения, инфекции и проблеми, които понижават качеството на живот.

Препоръчително е да консумирате това средство от оцет и мед всяка сутрин, преди да предприемете каквато и да било физическа активност или да закусите. По този начин ще снабдите тялото с енергия и ще балансирате pH на тялото.

Благодарение на тази ключова функция комбинацията от ябълков оцет и мед се превръща в отлична алтернатива на лечението с лекарства. Тя подобрява способността на тялото да се защитава и да се самовъзстановява.

Как да приготвите това лечебно средство?

лечебно средство с домашен ябълков оцет и мед

Преди да пристъпите към рецептата за това лечебно средство, уверете се, че разполагате със 100% органични и сурови продукти. По този начин ще разполагате с изходни съставки, които притежават максимум полезни свойства.

Обърнете внимание на производителя и информацията на етикета – там не трябва да присъстват консерванти и други добавки.

Консумацията на неорганичен или преработен мед и ябълков оцет понижава ефикасността на лечебното средство, тъй като е налице дефицит на хранителна стойност.

Съставки:

 • 1 чаена лъжица чист пчелен мед (7.5 гр.)
 • 1 чаена лъжица ябълков оцет (5 мл.)
 • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

Смесете меда и ябълковия оцет в чаша с топла вода. Разбъркайте добре – съставките трябва да се разтворят.

Начин на прием:

Най-добрият начин да извлечете максимална полза от тази напитка е като я консумирате на празен стомах поне 20 минути преди закуска.

Можете да консумирате лечебното средство и в течение на деня, в зависимост от собствените потребности и предпочитания.

При всички положения не е препоръчително да консумирате повече от 3 дози на ден, тъй като така може да навредите на здравето.

Предупреждение!

Ако възнамерявате да консумирате това средство всеки ден, не забравяйте, че големите дози ябълков оцет могат да доведат по понижаване на нивото на калия в организма и загуба на костна плътност.

Именно поради това е желателно да спазвате препоръките, които дадохме по-рано.

Спрете консумацията на напитката веднага щом усетите, че са налице странични ефекти.

Ябълковият оцет може да окаже диуретичен и лаксативен ефект, както и да повлияе въздействието на лекарства, които се предписват при диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система. В тези случаи е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете лечение с оцет и мед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Budak, N. H., Kumbul Doguc, D., Savas, C. M., Seydim, A. C., Kok Tas, T., Ciris, M. I., & Guzel-Seydim, Z. B. (2011). Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf104912h
 • Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
 • Kumar, K. S., & Bhowmik, D. (2010). Medicinal uses and health benefits of Honey: An overview. J Chem Pharm Res.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.