8 билки за подобряване здравето на белите дробове

За да предотвратите респираторни проблеми и да подобрите състоянието на белите си дробове, включете тези натурални пречистващи билки в ежедневната си рутина. Опитайте ги!
8 билки за подобряване здравето на белите дробове

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Здравето на белите дробове е много важно за качеството ни на живот. Затова е важно да познаваме натуралните средства и билки около нас, с които да ги предпазваме.

Все пак те отговарят за осигуряването на организма ви с кислород, от който се нуждаят клетките, както и за отделянето на въглероден диоксид.

Те всъщност участват не само в дишането, но и в много повече дейности. Необходими са също и за филтрирането на частиците и вредните замърсители, които вдишвате от околната среда.

Проблемът е обаче, че те са толкова сложни и деликатни, че понякога натрупването на токсини и инфекции излага на риск здравето им.

В резултат от това се отключват серия от негативни реакции. Това може да причини заболявания, които наистина да засегнат качеството ви на живот.

За щастие съществуват множество натурални средства, които може да използвате, за да дадете на белите си дробове пречистващата помощ, от която се нуждаят.

Тук ще споделим:

Най-добрите билки, притежаващи силата да защитят и подобрят здравето на дробовете ви.

Опитайте ги!

1. Мащерка

билки за белите дробове - мащерка

Мащерката е билка, която се препоръчва за облекчаване на възпаленията и задръстванията на дихателните пътища.

В допълнение към това, есенциалното масло от мащерка притежава антибиотични, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Тя не само укрепва имунната система. Мащерката спомага също и да се пречистят белите дробове.

Пиенето й под формата на чай или вдишването на изпаренията от нея може успешно да елиминира натрупаните токсини.

2. Корен на женско биле

Женското биле е традиционна китайска медицинска билка, която стана известна в целия свят заради множеството си медицински сили.

Противовъзпалителните и болкоуспокояващите съставки в нея намаляват възпалението на дихателните пътища и гърлото. Това позволява на кислорода да достигне по-лесно до клетките.

В същото време женското биле спомага да се омекотят мукозните мембрани на тялото, включително тези, които покриват белите дробове и гърлото.

В допълнение към това тази билка действа отхрачващо и антибактериално. Тя допринася за премахването на излишните храчки и по този начин контролира задръстванията и затрудненото дишане.

Това, заедно с есенциалните вещества в корена от женско биле, означава по-добра реакция на имунната система към вируси и бактерии.

Ако и това не е достатъчно, тази билка осигурява на тялото значителни количества флавоноиди. Те са антиоксиданти, които възпрепятстват увреждането на клетките, което пък предотвратява рак на белите дробове.

3. Риган

билки за белите дробове - риган

Риганът изпъква с високото си съдържание на розмаринова киселина и карвакрол. Те са два антиоксиданта, които спомагат да се спре производството на хистамин в случаи на респираторни алергии.

Риганът притежава противовъзпалителни и отхрачващи качества, които допринасят за прочистването на дихателните пътища. Това по естествен път води до отстраняването на храчките и натрупаните токсини в белите дробове.

Есенциалните масла, направени от листата на ригана, са ефикасно средство срещу бактериални инфекции като грип и настинки.

4. Живовляк

Живовлякът е вековно могъщо лекарство, което помага при възпаление на мукозните мембрани в дробовете и гърлото.

Той е 100% натурално средство за лекуване на кашлица и съдържа дори антибиотични и противовъзпалителни субстанции.

5. Градински чай

билки за белите дробове - градински чай

Градинският чай е натурално лекарство за белодробни възпаления, особено при пушачите.

Антибактериалните и пречистващите съставки в тези билки подпомагат премахването на токсините, натрупани в тъканите на белите дробове. По този начин той облекчава задръстванията и затрудненото дишане.

6. Евкалипт

Освежаващият аромат на евкалипта се използва от стотици години като добавка за доброто здраве на белите дробове.

Независимо че не всички го понасят добре, повечето от хората намират чрез него бързо облекчение от задръстването, кашлицата и назалните възпаления.

Активното съединение в евкалипта, цинеол, му дава отхрачващи и противовъзпалителни свойства. Това спомага да се лекуват проблеми като бронхит, астма и настинка.

7. Мента

билки за белите дробове - мента

Ментата и ментовото есенциално масло съдържат ментол, популярна съставка в различни лечения на белодробни състояния.

Ментолът отпуска гладките мускули на респираторния тракт и подпомага нормалното дишане, особено когато става въпрос за задръстване.

В допълнение към това, той е също антихистамин и детоксикатор. Това помага на тялото да се справи със симптомите на респираторна алергия.

8. Лопен

Листата и цветовете на лопена съдържат активни вещества, които спомагат да се подсилят и пречистят белите дробове.

Натуралните екстракти от лопен стимулират премахването на токсините. Същевременно те контролират прекомерното производство на слуз и възпалението.

Трудно ли ви е да дишате? Ако е така, опитайте някои от посочените билки, за да върнете белите си дробове отново във форма!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Al-Sanfi A. E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosae: a review. International Journal of PharmTech Research. Julio 2013. 5 (3): 1378-1385.
  •  Farokhi F, Khaneshi F.  Histhpathologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicena Journal of Phytomedicine. 2013. 3 (2): 143-151.
  • Mora, A. L., & Garcia, C. H. (2000). Eucalipto. A Cultura Do Eucalipto No Brasil – Eucalipyt Cultivation in Brazil. https://doi.org/10.1590/S0006-87051951000100009
  • Pyo Kim H, Lim H, Soy Kwon Y. Therapeutic potential of medicinal plants and their constituents on lung inflammatory disorders. Biomolecules and Therapeutics. Marzo 2017. 25 (2): 91-104.
  • Ridao Redondo, M. (2012). Tos persistente. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1636-5410 (04)70291-3
  • Siedentopp, U. (2008). El regaliz, una planta medicinal eficaz para la tos y las afecciones de estómago. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)75618-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.