5 средства за облекчаване на запека

Често е резултат от консумацията на прекалено много мазнини, рафинирани захари и млечни продукти
5 средства за облекчаване на запека

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои средства помагат за облекчаване на запека?

Запекът е симптом, който говори за намалена подвижност на червата. Това се дължи най-често на понижено съдържание на вода в тях. В някои случаи той може да бъде причинен и от прием на лекарства.

В тази статия ще ви обясним как най-бързо да облекчите запека, използвайки естествени методи и продукти, достъпни във всяко кътче на планетата.

Как да се преборите със запека

  1. Пийте вода

Изпивайте между две и четири чаши топла вода винаги, когато имате запек. Ако състоянието продължава повече дни, пийте хладка вода всяка сутрин след сън. Като цяло е добре да изпивате поне 10 чаши топла вода всеки ден. Водата е една от най-полезните течности, които отмиват остатъците от храна и токсините от тялото ви. Не мислете, че може да я замените с газирани напитки или сокове, дори и да са натурални. Те обикновено съдържат повече захар, коeто влошава запека.

  1. Яжте плодове и зеленчуци

Яжте плодове.

Яжте плодове, зеленчуци и изобщо храни, богати на фибри. Трябва да приемате поне 24-38 грама фибри на ден. Запекът е резултат от консумацията на прекалено много мазнини, рафинирани захари и млечни продукти, вместо на пълнозърнести култури, трици, плодове и зеленчуци.

Обмислете дали да не започнете да приемате хранителни добавки с фибри, дори да смятате, че успявате да си набавите голяма част от необходимите фибри само от ежедневното си меню. Диетичните фибри невинаги могат да бъдат смлени от ензимите в човешкото тяло. Затова не се абсорбират от кръвта и остават в дебелото черво, където абсорбират водата и омекотяват изпражненията.

Храни, богати на фибри са: малини, круши и ябълки, варена пълнозърнеста паста, варен ечемик и трици, варен нахут, черен боб и леща, варен артишок, грах и броколи.

  1. Кафето помага за облекчаване на запека, но невинаги 

Много хора смятат, че кафето е бързо решение на проблема със запека. И това е така, доколкото кофеинът стимулира този мускул в храносмилателния тракт, който отговаря за движението на червата. От друга страна обаче, кофеинът е и диуретик. Това прави изпражненията по-сухи и затруднява преминаването им през червата. По тази причина лекарите препоръчват да се избягват диуретици като кафето, алкохола, газираните напитки и дори чай.

  1. Яжте сливи

Сливи за облекчаване на запека

Изяжте четири сливи или изпийте две чаши сок от сливи. Те са много богати на фибри и съдържат сорбитол – захар, която омекотява изпражненията и помага за облекчаване на запека. Сорбитолът е лек стимулант за дебелото черво, ускоряващ придвижването на изпражненията през червата и намаляващ риска от запек.

Ако не харесвате сливи, сокът от тях е една добра алтернатива. Имайте предвид, че той започва да действа едва след няколко часа. Затова е по-добре първо да изпиете една чаша и да изчакате резултатите, преди да прибегнете към втора. В противен случай рискувате да постигнете обратното – диария.

За сравнение, сливите съдържат 14,7 гр. сорбитол на 100 гр. сливи, за разлика от сливовия сок, който съдържа 6,1 гр. на 100 гр. Тъй като в сока сливите са обработени и съдържат допълнително захар, ще трябва да изпиете по-голямо количество сок, за да извлечете същите здравословни ползи.

  1. Правете упражнения

Ако е възможно, избягвайте седящата поза за повече от 10 минути. Дръжте тялото си в постоянно движение. Умерените физически упражнения са за предпочитане, но дори и 30-минутната разходка ще ви помогне да поддържате по-добро здравословно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rao, S. S. C., Rattanakovit, K., & Patcharatrakul, T. (2016, May 1). Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2016.53
  • Krogh, K., Chiarioni, G., & Whitehead, W. (2017, June 1). Management of chronic constipation in adults. United European Gastroenterology Journal. SAGE Publications Ltd. https://doi.org/10.1177/2050640616663439
  • Maslekar, S., & Jayne, D. G. (2011). The management of constipation. In Contemporary Coloproctology (pp. 389–408). Springer-Verlag London Ltd. https://doi.org/10.1007/978-0-85729-889-8_27

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.