Научете лесно и бързо за терапията с цветните есенции на д-р Бах

Едно от качествата на цветните есенции на д-р Бах е, че те нямат страничо действие или противопоказания, затова могат да бъдат приемани от хора на всякаква възраст.
Научете лесно и бързо за терапията с цветните есенции на д-р Бах

Последна актуализация: 02 октомври, 2019

Много от нас са чували за терапията с цветните есенции на д-р Бах от приятели, близки или роднини. Най-вероятно сте разбрали, че терапията е подобрила емоционалното състояние на тези хора.

Тези цветни есенции стават все по-известни благодарение на невероятната си ефикасност. Освен това нямат странично действие върху здравето.

В следващите редове ще ви разкажем основните неща за терапията с цветните есенции на д-р Бах и как спомага по естествен начин балансирането на тялото, ума и емоциите.

Кой е д-р Бах?

Цветните есенции на д-р Бах помагат при редица емоционални проблеми.

Цветните есенции на Бах са открити от д-р Едуард Бах, здравен специалист с редица академични степени. Бах е бактериолог, лекар и патолог.

Освен това силната му интуиция е всепризната. Той е воден от невероятното си желание да открие натурален метод за лечение. Целта е всеки един човек да може да използва този метод в домашни условия и със семейството си по лесен начин.

Воден от тази цел той посвещава живота си на търсене, растение по растение, на подходящите терапевтични средства за лечението на най-често срещаните психични проблеми.

Между 20-30-те години на миналия век Бах открива растенията спомагащи справянето със следните проблеми:

 • Страх
 • Недоверие
 • Гняв
 • Срамежливост
 • Депресия
 • Изолация
 • Апатия

Какво представляват цветните есенции на д-р Бах?

Натуропатия със средства от природата

38-те цветни есенции на д-р Бах се приготвят с помощта на различни методи (изсушаване, запарка, смилане) за извличане на изпълващото с енергия действие на всяко едно растение.

Приемайки тези цветни есенции, лечебният им ефект действа в дълбочина, но деликатно върху емоциите ни. Те са като аптечка с първа помощ при емоционални проблеми!

Едно от най-големите им предимства е, че нямат противопоказания и странични ефекти. Могат да бъдат приемани от всеки един човек независимо от възрастта му. Включително и от бременни или кърмещи жени, бебета и болни хора.

Кога трябва да бъдат приемани цветните есенции на д-р Бах?

Научете лесно и бързо за терапията с цветните есенции на д-р Бах

Въпреки че всички си имаме своите слаби страни на характера, които трябва да подобряваме, понякога изпадаме в по-трудни ситуации, от които не е лесно да излезем.

Именно в такива случаи цветните есенции на д-р Бах могат да ни помогнат – в ситуации на стрес, промяна, в моменти на болка, депресия и други.

Тези 38 цветни есенции са разделени в различни групи. Следното ще ви помогне да разберете малко повече за областите, в които е полезно терапевтичното им действие:

 • Страх: При кошмари, фобии, липса на самоконтрол или силна тревога.
 • Несигурност: При липса на увереност, обезсърчаване, депресия или нерешителност.
 • Липса на интерес: В периоди на умора, умствено объркване, апатия или затруднения при учене.
 • Самота: Чувството за самота не се появява само при хората, които са сами. Понякога можете да сте заобиколени с любимите си хора и да се чувствате самотни.
 • Силна зависимост от другите хора: Това важи за хората, които не изразяват чувствата си. В много случаи те не знаят как да поставят необходимите граници. Важи и за тези, които трудно се адаптират към промените.
 • Обезсърчаване и отчаяние: Помагат при състояние на самодисциплина, твърдост, вина, мъка или негодувание.
 • Силна тревога за другите: При прояви на непоносимост, емоционална зависимост, нервност и други.

За да откриете подходящите за вас цветни есенции на д-р Бах ви съветваме да посетите с цветен терапевт или да ги проучите една по една.

Препоръчваме ви да прочетете и: Употреби и ползи от глухарчетата

Как да ги приемате?

Прием на цветните есенции на д-р Бах
 • Цветните есенции на д-р Бах могат да бъдат приемани поотделно или комбинирано. Можете да смесвате до 7 есенции максимум.
 • Приемат се по четири капки под езика, 4 пъти дневно.
 • Терапията трябва да се прилага поне 21 дена. Важното е да бъдете търпеливи и да продължавате да ги приемате като не спирате да наблюдавате дълбоките промени, които усещате. Може да се наложи промяна в лечението с течение на времето.
 • Цветните есенции на д-р Бах са на алкохолна основа, която играе ролята на консервант. Но могат да бъдат съхранявани и с оцет.
 • Можете да ги откриете в аптеките и билковите магазини.

Rescue Remedy

Освен тези 38 цветни есенции, д-р Бах създава и уникална комбинация от няколко от тях като средство за “спешна помощ”. Лекарството е познато като Rescue Remedy.

Целта на тази специална смес е да се справи със специфични кризи, затова се използва като временно или бързо действащо решение.

То е идеалното средство за успокояване и нормализиране при прояви на нервност, инциденти, внезапно разболяване, кошмари и други.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bach, E. (1991). La curación por las flores (Vol. 148). Edaf.
 • Blome, G. (1995). El nuevo manual de la curación por las flores de Bach. Ediciones Robinbook.
 • Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy: una terapia en auge. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas21(5), 300-309.
 • Torres, M. C., Quintero, J. A., & Fong, E. (2002). Aplicación de la terapia floral de Bach en niños con manifestaciones de temor y miedo. Medisan6(2), 12-7.
 • Thaler, K., Kaminski, A., Chapman, A., Langley, T., & Gartlehner, G. (2009). Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine9, 16. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-16

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.