Видове градински чай и неговите свойства

Има няколко вида градински чай, но не всички се използват в кухнята. Затова днес ще ви представим най-интересните видове и свойствата им.
Видове градински чай и неговите свойства
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има различни видове градински чай, но всички те принадлежат към семейство Lamiaceae. От тях най-известен е обикновеният градински чай ( Salvia officinalis), който се използва за кулинарни и медицински цели. Има обаче и други разновидности, които могат да се разграничат по техния цвят, големина и приложения. Заинтригувахме ли ви? Научете повече тук!

На първо място трябва да се отбележи, че този род растения изобилства от едногодишни и многогодишни видове, които могат да имат или не цветове. Като цяло те са склонни да растат в умерен климат, както в Европа, така и в Азия и Америка. В следващите редове ще споделим най-популярните сред тях и качествата им.

Видове градински чай за кулинарни цели

Обикновеният градински чай, с научно наименование Salvia officinalis, е най-популярният от целия род. Използва се за готвене, тъй като има ароматни и хранителни свойства, които подобряват качеството на ястията. Освен това листата му се използват при приготвянето на напитки за храносмилателни заболявания и други проблеми.

По-специално, това е многогодишно растение, което обикновено расте бързо, особено през пролетта. Достига размер до 70 сантиметра (2,3 фута) и листата му могат да варират от зелени до синкаво-сиви или сребристи. Също така има люлякови или розови цветове с диаметър около 3 сантиметра (малко над един инч).

Други видове Salvia officinalis

Други видове градински чай, които са получени от Salvia officinalis, също могат да се използват за готвене. Разликата им се крие в характеристики като цвят, размер и форма на цветовете. Въпреки това, те могат да се консумират като обикновен градински чай, дори за медицински цели.

Салвия в кухнята.
Кулинарната употреба на растението е широко разпространена по целия свят.

1. Видове градински чай – Джудже Salvia officinalis

Този сорт градински чай се отличава с малкия си размер, който не достига дори половин метър височина. Цветовете му имат лилаво-син оттенък и са изключително ароматни. Поради това се използва в гарнитури и салати.

2. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ (пурпурен градински чай)

Това е полувечнозелен храст джудже, който, когато е млад, има лилави листа и стъбла. Листата му могат да варират от 3 до 6 сантиметра дължина (1,2 до 2,2 инча), а храстът рядко цъфти. Когато това стане, цветовете са под формата на синьо-лилави гроздове.

3. Видове градински чай – Salvia officinalis ‘Icterina’

На популярен език е известен като “златен градински чай”, тъй като зелените му листа са осеяни с жълто. Използва се като декоративно и кулинарно растение. Често се окичва с виолетово-сини цветове в началото на лятото.

4. Salvia officinalis ‘Tricolor’

Листата му са предимно зелени, но имат неправилни бели ръбове и розова или виолетова вътрешност. Вкусът му е по-мек от обикновения градински чай, може да се използва в различни гастрономически рецепти.

5. Salvia officinalis ‘Berggarten’

Основната разлика по отношение на обикновения градински чай е, че не цъфти. Въпреки това, има заоблени зелени листа, които имат бял пух на повърхността си, който ги прави да изглеждат кадифени.

Свойства на Salvia officinalis

Освен ароматната си сила, салвията притежава биоактивни съединения, чиито фармакологични свойства са изследвани. Според проучване, публикувано в Journal of Traditional and Complementary Medicine, тези съединения включват следното:

  • Алкалоиди
  • Въглехидрати
  • Мастни киселини
  • Гликозидни производни (като сърдечни гликозиди, флавоноидни гликозиди и сапонини)
  • Фенолни съединения (като кумарини, флавоноиди и танини)
  • Полиацетилени
  • Стероиди
  • Терпени и терпеноиди
  • Восъци

Salvia officinalis има противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни, невропротективни, хипогликемични, хиполипидемични и противотуморни свойства. Въпреки че не се счита за лек срещу болести, консумацията му е свързана с положителни ефекти върху здравето.

Видове декоративен градински чай

Видовете декоративен градински чай се използват като декоративни растения, тъй като имат ефектни листа и цветове с различен цвят. По принцип тези видове нямат друго приложение, тъй като нямат кулинарните качества на обикновения градински чай.

1. Salvia elegans

Известен още като “ананасов градински чай”. Това е многогодишно растение с малки червени тръбовидни цветове и приятен аромат, наподобяващ този на ананас. Произхожда от Мексико и Гватемала, където се отглежда, за да привлича пеперуди и колибри.

2. Видове градински чай – Салвия мелисодора

Това е дървесен многогодишен храст, който расте в почвите на ориенталската планинска верига Сиера Мадре в Мексико. Може да достигне височина от 2 метра (6,6 фута) и се характеризира с виолетовите си цветя, които излъчват приятен аромат, подобен на този на гроздето.

3. Salvia splendens

Някои го познават като “ален градински чай”. Това е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Бразилия.

Цветовете му растат под формата на клонки, които поникват от центъра на растението. Те са с ефектен червен цвят, който най-често се вижда през лятото и есента.

4. Видове градински чай – Salvia farinacea

Този вид градински чай е известен още като “син градински чай”. Привлекателността му се дължи на неговите цветове, които са в нюанси на синьо до лилаво. Възможно е обаче да се намерят и сортове с бели цветове. Достига размер от 0,5 до 1 метър (1,6 до 3,3 фута).

5. Salvia leucantha

Това е една от любимите салвии за украса на градината. По-конкретно, това е многогодишно растение, произхождащо от Мексико, чиито цветове растат на китки с бели, лилави или смесени нюанси. Понася добре сушата.

Видове градински чай
Тамянът от градински декотаративен чай намира допълнително приложение, коагто растенията не се ползват в кухнята.

6. Салвия апиана

Освен декоративното си приложение, салвия апиана се използва в ритуали като церемонията по пречистване с тамян. Размерът й достига до един метър (3,3 фута) височина и обикновено расте в северноамериканските райони.

Листата на растението са покрити с малки власинки, които му придават интересен вид. Освен това цветовете му са бели и могат да имат ивици от виолетови нюанси.

Салвия: растение, което не бива да липсва в дома ви

Най-популярният вид градински чай, Salvia officinalis, обикновено може да бъде открит в повечето кухни. Това се дължи на ароматната му сила и способността му да подобрява вкуса на много рецепти.

Има обаче и други разновидности, които могат да се използват както в кухнята, така и за украса на градината. Като цяло това са издръжливи и доста лесни за отглеждане растения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.