Какво е визажизъм и защо е важен за грима?

Визажизмът се превърна в отправна точка за постигане на по-добри резултати с грима. В какво се състои тази техника? Разберете тук!
Какво е визажизъм и защо е важен за грима?

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 28 ноември, 2022

Въпросният визажизъм е измислен термин, в който „visage“ идва от френски и означава „лице“, докато латинският суфикс „ismo“ е еквивалентен на „доктрина“. От това можем да кажем, че визажизмът се основава на подробно изследване на лицето, за да се намерят силните му страни, които да се подчертаят с грим.

Това е техника, широко прилагана в света на модата, тъй като позволява на всеки човек да носи дрехите, които му подхождат най-добре, да носи косата си според формата на лицето си и да се гримира по начин, който подчертава чертите, които най-добре му подхождат. Нека да разгледаме какво представлява и как се прилага в грима.

Какво е визажизъм?

Професионалните гримьори се изправят пред ново предизвикателство всеки път, когато отидат на работа. Има обаче общи характеристики, които категоризират лицата като овални, кръгли, квадратни и т.н. Това става отправна точка в тази работа.

В този контекст визажизмът присъства, за да анализира всеки един от компонентите на лицето и да оцени как да ги гримира, за да се постигне възможно най-добрия резултат. Създаден от Claude Juillard, той се занимава с изучаване на формите и пропорциите на лицето като цяло, за да се персонализира грима.

Целта му е да подчертае чертите и красотата на всеки индивид. Следователно включва очите, веждите, миглите, носа, скулите, устата, брадичката и дори косата и фигурата на гримирания.

визажизъм
Визажизмът отчита специфичните черти на лицето, за да търси по-добър завършек с грима.

Визажизъм: Типове лица

Формата на лицето може да се класифицира в няколко категории, като винаги се вземат предвид неговите характеристики. За разделяне на лицето се вземат три зони:

  1. Интелектуална зона, която се измерва от скалпа до веждите, т.е. челото.
  2. Афективна, която отчита разстоянието от веждите до основата на носа.
  3. Чувствителна зона, която включва зоната от основата на носа до брадичката.

Нека помним, че винаги говорим в общи линии и че следната класификация може да варира в по-голяма или по-малка степен.

Овално лице

По отношение на грима, този тип лице би било идеалното за пропорциите, които запазват формата си. Много професионалисти в грима се стремят да постигнат резултат, който подражава на този тип лице. Върху овално лице може да се приложи всякакъв вид грим.

Визажизъм: Кръгло лице

Както подсказва името му, това лице образува почти идеален кръг, който излъчва нежност и деликатност. Техниките, приложени тук, за да го доближат до овалното лице, е използването на сенки върху слепоочията и брадичката. По същия начин върху контура на челото и външния ръб на очите се препоръчва да използвате основа с по-тъмен нюанс.

Квадратно лице

В този случай челюстите и челото са добре изразени. Идеята е да смекчите тези черти, като нанесете сенки върху челото и брадичката, подчертавайки ъглите на лицето. Визията на грима трябва да прави лицето заоблено, за да го доближи до овалното лице.

Визажизъм: Удължено лице

Наричано още правоъгълно лице, то има квадратна брадичка, добре очертани слепоочия и челюст и разстоянието между челото и брадичката е важно. Целта на добрия грим е използването на сенки по слепоочията и брадичката.

Триъгълно лице

Тук брадичката е видимо по-широка от челото. Сенките често се използват в централната част на брадичката и отстрани на челото. По същия начин се озаряват страните на долната челюст и с кръгови движения се нанася руж върху горната част на скулата.

Обърнато триъгълно лице

Това лице е обратното на предишното; областта на челото е широка, докато брадичката е по-тясна. В този случай веждите се подсилват и им се придава форма на дъга.

Препоръчваме ви и: Грим за начинаещи

Елементи на лицето и визажизма

Както бе споменато по-горе, лицето е съставено от различни елементи и всеки от тях има свои собствени характеристики.

Чело

Челото може да бъде по-широко или по-тясно от това, което се приема за класическо. Във всеки случай косата се използва за изравняване на размерите. При по-широките чела се използван кичури коса, които заемат част от повърхността му, за да прикрият ширината му.

Що се отнася до грима, препоръчително е да се внимава с количеството хайлайтър, който се нанася в тази част на лицето. Използването на по-тъмни тонове в зоната, където започва скалпът, ще даде усещане за теснота.

И обратно по-тесните чела трябва да бъдат озарени, за да се получи ефект на ширина. По-светлите тонове и тънките вежди също са за предпочитане, за да не отнемат пространство от самото чело.

Визажизъм: Нос

Това е един от най-противоречивите елементи на лицето, защото за съжаление стандартите за красота установяват идеален нос, който много малко хора имат естествено. В случай на малки носове се препоръчва да нанесете светли цветове в центъра.

При широките носове се нанасят сенки от края на веждите до върха на носа. Що се отнася до орловите носове – които имат извивка надолу – се препоръчва да се нанасят сенки върху преградата и върха.

Брадичка

Някои брадички имат вдлъбнатина, която ги прави по-отворени. Ако е така, може да се използва по-тъмен коректор. От друга страна, при издължените лица с тесни брадички се препоръчва нанасянето на хайлайтър отстрани, за да ги разшири леко. И накрая, широката брадичка ще се нуждае от тъмни тонове, за да се изравнят пропорциите.

визажизъм и изчервяване
За да приложите визажизъм, когато нанасяте грим върху лицето, трябва да имате предвид ключови елементи като брадичката, носа и челото.

Визажизмът и неговото значение в грима

Мнозина може да си помислят, че визажизмът служи само за уеднаквяване на стиловете и чертите на лицето и че по този начин се губи индивидуалността на хората. Тази техника обаче апелира само към подробно изучаване на типа лице, за да се приложи грима, който най-добре му подхожда. Ще го използвате ли на практика?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • SIERRA ACOSTA, M. I. (2014). Maquillaje. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Cintero, G. (1996). Morfología y visagismo: manual técnico para peluquería. Asociación de peluqueros de Navarra.
  • Vázquez Valencia, M. B. (2022). Consultorio de moda e imagen(Bachelor’s thesis, Quito).
  • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.