Канелата помага за премахване на целулита

Изхвърлете тесните дрехи и започнете редовни масажи с масло от ароматната билка
Канелата помага за премахване на целулита

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че канелата може да спомогне за премахване на целулита?

90% от жените са засегнати от козметичния проблем на целулита, който се появява както в пубертета, така и в зряла възраст.

Предизвиква се от промени в кръвоносната и лимфната системи, водещи до образуването на възли от мазнини, които карат кожата в засегнатата зона да изглежда отпусната и неравна.

Целулитът може да засегне също и мъжете, но жените страдат от него по-често, защото съединителна тъкан при тях е по-гъвкава и цялото тяло преминава през чести хормонални изменения.

Тъканта постепенно се втвърдява, което прави тези грозни възли от мазнини все по-видими и дори болезнени.

Какви са причините за целулита?

Повечето медицински специалисти смятат, че целулитът е неизбежен проблем за жените поради постоянните хормонални промени, които претърпяват.

Напоследък тази теория не е напълно оправдана, защото хиляди жени нямат дори и сантиметър целулит по телата си. Предвид този факт са определени някои други причини за целулит, включващи:

  • Лошо хранене с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, захари и други рафинирани храни
  • Заседнал начин на живот
  • Недостатъчно пиене на вода
  • Задържане на течности
  • Проблеми с кръвообращението
  • Хормонални колебания
  • Прекомерна употреба на тютюневи изделия или твърде много кафе
  • Носене на тесни дрехи
  • Запек

Канела за премахване на целулита

Канела

Окончателното премахване на целулита е труден процес, който изисква постоянство и усилия.

Съществуват много лечения или процедури, които може да помогнат за намаляване и премахване на целулита, но трябва да сте постоянни в прилагането им, за да не се появи отново.

Скорошно изследване, извършвано от дерматолози в университета в Гренобъл (Франция), е установило, че екстракт или масло от канела може да бъде чудесно лечение за целулита.

В изследването, което е проведено с 80 жени-доброволки с различна степен на целулит, 40 са били лекувани с обикновен масаж против целулит, а другите 40 – с масаж с канелено масло.

Установено е, че жените в първата група са забелязали само 10% намаление на целулита, докато при жените, които са били масажирани с канелено масло, е забелязано до 60% намаление.

Масаж за премахване на целулита

Канелата е популярна благодарение на приятния и деликатен аромат, който добавя към ястията, но също така е добре позната с приложението си в медицината. Връзката между канела и намаляване/премахване на целулита трябва да се изясни и изучи по-подробно.

Целулитът е свързан с натрупването на токсини в тялото и проблемите с отстраняването им.

Канелата действа като естествен детоксикиращ агент, за да помогне на тялото да елиминира всички тези токсични вещества.

С премахването на тези отпадъци и течности може също така да подобрите кръвообращението. Това е още една причина, поради която канелата е чудесна за намаляване и премахване на целулита.

Как да използвате канела в борбата с целулита?

Както споменахме по-горе, лечението на целулит не е лесно и изисква много усилия. Ето защо искаме да изясним, че докато канелата може да помогне за намаляването на целулита, все още не съществува научно твърдение дали може да елиминира напълно проблема или не.

Може да се възползвате от канелата, като я включите в много различни рецепти. Идеалният начин да я използвате за лечение на целулита е чрез масло за масаж.

Масаж с канелено масло

Канела и кафе

Канеленото масло стимулира доброто кръвообращение и улеснява отстраняването на токсините, които се натрупват и причиняват целулита. Ще откриете това масло на разумна цена в природни или билкови магазини и можете да приложите лечението с масаж у дома.

Как да го използвате?

Нанесете щедро количество канелено масло в засегнатите области на тялото. Масажирайте с кръгови движения, като леко притискате с върховете на пръстите.

Бъдете внимателни, тъй като, ако използвате твърде силен натиск, можете да увредите тъканта. Една алтернатива може да бъде помощ от член от семейството или пък посещение при масажист.

Чай от канела

За да допълните масажната терапия, може допълнително да намалите целулита чрез консумация на чай от канела няколко пъти на ден. Този чай е изключително полезен за здравето и ще помогне да постигнете добри резултати.

Как да го приготвим?

Сварете чаша вода и добавете няколко канелени пръчици или 1 чаена лъжичка канела на прах към нея. Оставете да престои 5 минути, преди да го изпиете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.