Какво трябва да знаете за приема на прозак при депресия

Прозак е лекарство съдържащо веществото флуоксетин. Приемът на прозак при депресия повишава нивото на серотонина в организма. Прочетете следващите редове и научете повече по темата.
Какво трябва да знаете за приема на прозак при депресия

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Прозак е лекарство, чиято активна съставка е флуоксетин. Той е добре познат антидепресант. В действителност той е революционно средство в лечението на депресия, тъй като е първото по рода си предписвано от общопрактикуващите лекари.

Медикаментът е пуснат на пазара от американската фармацевтична компания Lilly през 1988 година. Скоро след това започва продажбата му и в други държави. Още тогава лекарите се чувстват уверени в ефекта и безопасността му, тъй като се понася много добре от повечето пациенти. Страничните ефекти, на които ще се спрем по-късно, не са толкова агресивни както на предшествениците му.

Прозак се оказва също толкова ефективен колкото и съществуващите лекарства, но много по-безопасен за употреба. Именно затова общопрактикуващите лекари започват да ги предписват.

Интересни факти за приема на прозак при депресия

Както вече ви казахме, лекарството бива пуснато на пазара през 1988 година. Осем години по-късно фармацевтични компании започват да произвеждат производни на медикамента, както и хапчета за прием през устата. Последното улеснява изключително много приема на прозак при депресия. Преди да изтече патента на прозак през 1999 година, продажбите му са надхвърлили 30 милиона долара. Когато производните на лекарството са пуснати в продажба, тази цифра пада на 700000 долара.

Фабриките произвеждащи активната съставка на прозак, флуоксетин, са в Пуерто Рико, Бразилия и Турция. А тези за производството на препарата под формата на хапчета и на течните му съставки – във Франция.Фабриките занимаващи се опаковането му се намират в САЩ, Китай, Бразилия, Саудитска Арабия, Гърция, Турция и Франция.

Това лекарство носи революционни промени в своята област. При представянето на прозак на пазара, броят на доброволците, искащи да го тестват, значително се увеличава.

Как действа прозак?

Флуоксетин е антидепресант принадлежащ към групата  на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI).

Серотонинът е биогенен амин, действащ като невротрансмитер в тялото. С други думи, това е химичното вещество, което се грижи за поддържането на настроението ви стабилно. Освен това тялото ви използва серотонина при движението на мускулите, за нервите и циркадния ритъм. Серотонинът спомага цялостното ви здравословно състояние и щастие.

Затова прозак действа основно със специфичния транспортер на серотонина, намиращ се до пресинаптичната мембрана. Прибавяйки флуоксетин към нея, той спира обратното захващане на невротрансмитера. И така нивото на серотонин се повишава. С повече серотонин, повече молекули могат да се свържат с рецепторите, предизвикващи биологичните им функции.

Препоръчваме ви да прочетете и: Топ 9 храни антидепресанти

Лечението на депресията не включва само приема на лекарства.

Прозак при депресия: как действа в тялото

Можете да приемате прозак при депресия през устата, като така той по-лесно се усвоява от тялото. Запомнете, че ако в стомаха ви има храна, това може да забави усвояването му, но няма да се отрази на ефекта на медикамента. Този препарат първо преминава през черния ви дроб, след това – през кръвта за около 6-8 часа.

Добре е да знаете, че флуоксетинът се свързва с плазмените протеини. Това е изключително важно, ако приемате друго лекарство, свързващо се с плазмените протеини. Защото това може да има неприятен ефект. Ако това се случи, в плазмата ви ще има повече прозак, като лекарството дори може да достигне токсично ниво.

Препаратът се усвоява от черния дроб. В резултат на различните реакции, които протичат, организмът образува метаболити. Най-важният сред тях е норфлуоксетин, който действа като прозак, блокирайки обратното захващане на серотонина.

Тялото ви изхвърля около 60% от приетото лекарство чрез урината, а останалата част – чрез изпражненията. Въпреки това, всеки един организъм изхвърля лекарството в различна степен.

Странични реакции

Въпреки че е много ефикасен, прозак при депресия има е редица странични ефекти. Например сексуална дисфункция и задържане на урината, които са сред най-сериозните такива. Освен това фактът, че прозак е безопасен за употреба, не означава, че няма странични ефекти. Освен вече споменатите два, други странични реакции са:

  • Изсъхване на устата
  • Гадене
    Приемът на прозак може да доведе до гадене.
  • Отслабване
  • Нервност
  • Главоболие

Въпреки че тези странични ефекти са често срещани, те отшумяват от само себе си, без лечение.

Забележка

Както и всички останали лекарства, можете да приемате прозак само по лекарско предписание и никога не трябва да се самолекувате. Тъй като прозак е фокусирана върху химичния дисбаланс на депресията, важно да помислите и за терапия ,която да ви помогне да преодолеете емоционалните си проблеми. И да не научите да живеете по-здравословно. Безброй фактори могат да предизвикат тревожност и депресия, затова е важно да имате предвид всичко казано.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.