Какво точно е екхимоза?

Екхимоза е увреждане на кожата, нещо като натъртване и е много важна в правната медицина. Днес ще ви разкажем тук как се образува и какви могат да бъдат причините за това.
Какво точно е екхимоза?

Последна актуализация: 02 февруари, 2022

Екхимоза е един от основните видове кожни лезии Тя е основата на много други видове заболявания и състояния, заедно с други дерматологични симптоми.

Може да се каже, че екхимозата е подкожен кръвоизлив. Това е така, защото по кожата няма рани или съпътстващи лезии. И така, тази събрана кръв е резултат от спукани кръвоносни съдове.

Когато кръвта излиза от кръвоносните съдове, това се нарича екстравазация. Екхимозата се наблюдава при екстравазация под непокътната кожа. Тоест има спукани, отворени кръвоносни съдове, които могат да бъдат причинени от удар, инфекция, която ги унищожава отвътре, или поради разкъсани мускули в тази област.

Екхимозата е дерматологична лезия, но не засяга само външната кожа. Този тип лезия може да се развие и под лигавицата – например във вътрешната област на устната кухина.

Причини за екхимоза

Има няколко неща, които могат да причинят екхимоза. Разкъсването на съдовете и екстравазацията на кръв в подкожното пространство е крайният резултат. Причините обаче могат да бъдат:

  • Травма, като удар, който не разкъсва кожата на повърхността. Тоест нещо, причинено от неостър предмет. Имайте предвид, че екхимозата се случва само когато няма повърхностни кожни рани.
  • Екхимозата е често срещана сред спортиститеПонякога това се дължи на травма, а друг път на пренапрежение от тренировките, което може да нарани мускулите.
  • Витамин К е основно вещество за правилното съсирване на кръвта. Недостигът на този витамин в организма е идеалният фактор за образуване на екхимози.
  • Някои инфекциозни процеси могат да отслабят кръвоносните съдове и да ги увредят отвътре, без да разкъсат кожата. Понякога екхимозите са първият симптом на инфекция. Те могат да се появят дори преди появата на треска.
  • Както при дефицита на витамин К, човек с коагулационна болест като  тази на фон Вилебранд е по-склонен да развие екхимоза. В допълнение, нарушението на коагулацията също може да бъде вторичен симптом на друго състояние като рак.
  • Има заболявания, за които човек трябва да приема антикоагуланти. Използването им има неблагоприятния ефект от образуването на спонтанна екхимоза или малка травма, която при нормални условия не би разкъсала кръвоносните съдове.
Синина на крака.

Как се образува

Екхимозата, както казахмепо-горе, е събиране на кръв в подкожното пространство под непокътната кожа. Процесът е самоограничен и след определен период от време кръвта се реабсорбира в тялото.

По време на реабсорбцията, която може да отнеме седмици, цветът на кожата на засегнатата област се променя. Промените в цвета разкриват етапите на процеса на разрешаване на екхимоза.

Например кръвта е червена, когато е вътре в съдовете. След като ги напусне и отиде в подкожното пространство, защитните клетки или макрофагите я поемат. В рамките на макрофагите хемоглобинът в кръвта губи кислорода, който носи и става по-тъмен на цвят.

Можете да видите тъмночервеното на хемоглобина без кислород от външната страна на тялото като виолетово лилаво. Това е типичният цвят, с който може да се идентифицира екхимоза, т.е. цветът на обикновена синина.

С течение на дните хемоглобинът се трансформира в различни пигменти поради разграждането му. Зеленото е цветът на екхимозата, който следва след виолетово и се получава, защото хемоглобинът се трансформира в биливердин.

Дни по-късно биливердинът се превръща в билирубин. По това време цветът на кожата преминава от зелен в жълт. Поне докато билирубинът стане хемосидерин, който отвън изглежда бледокафяв на цвят.

Последната стъпка на екхимозата е пълното реабсорбиране на остатъците от кръвта. Отново макрофагите се намесват и смилат всички останали хемосидерини. И накрая, кожата се връща към обичайния си цвят в този момент.

Синини по краката - екхимоза

Класификация на екхимоза

Думите екхимоза, хематом, натъртване и петехия често се използват взаимнозаменяемо, но те не означават едно и също нещо. В дерматологията всеки един от тях има свои специфични характеристики.

В най-строгия смисъл на думата хематомът е екхимоза, която повдига кожата на повърхността. Тоест, ако нивото на кожата в засегнатия регион не се повдига, това не е хематом.

От друга страна, петехиите се идентифицират по-скоро с размера на екхимоза. Например, лезии до два милиметра са петехиите. Въпреки това те се класифицират като екхимоза, когато надвишат този размер.

Освен всичко това, имайте предвид, че екхимозата обикновено е преходна и основно свързана с травма. Консултирайте се с лекар, ако имате синини и не знаете откъде са дошли , те трябва да могат да поставят точна диагноза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.