Какво се случва, когато „глътнете“ кихането?

Изследвания сочат, че възпрепятстването на извеждането на въздуха от тялото, може да бъде вредно за здравето
Какво се случва, когато „глътнете“ кихането?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

На среща сте или пътувате в метрото – усещате, че ще кихнете, но не искате останалите да чуят. Това създава дискомфорт. Какво правите тогава? „Глътвате“ кихането, за да не издадете звук.

Със сигурност знаете за какво говорим: притискате с пръсти носа и затваряте устата, за да не издадете звук.

А знаете ли, че тази практика е вредна за здравето? В днешната статия ще обясним защо. Ще дадем изчерпателна информация за това, как истинското кихване играе важна роля в човешкото тяло и не провокира нежелани последици, как то при посочения случай.

Защо и как кихаме?

Кихането представлява защитен механизъм, който тялото (по-конкретно дихателната система) задейства, за да извади въздуха от белите дробове през носа или устата. Става дума за рефлексивен и конвулсивен акт, който се проявява, когато нещо раздразни дихателните пътища.

Раздразването провокира много бързо и силно излизане на въздух от белия дроб. Мускулите на корема карат диафрагмата изведнъж да се повдигне, като по този начин се притискат белите дробове и се отваря фаринксът.

kihvane1

Когато този „изстрел“ от въздух излезе от тялото, той достига скорост до 120 км/час. В най-слабия случай скоростта е около 64 км/ч.

Друг любопитен факт за кихането е, че когато въздухът излиза от тялото, човек не може да задържи очите си отворени (обърнете внимание на това, когато вие или някой друг кихне).

Този рефлекс е необходим, тъй като предпазва очите от увреждане, когато налягането в синусите се повиши. Освен това задържа всички бактерии в слюнката от влизане в контакт с лигавиците и евентуално възникване на инфекция.

Налице са много и различни причини за кихането, включително:

  • Настинка и грип (особено когато има много секрет)
  • Алергични реакции (това е естествена реакция на тялото към определена субстанция)
  • Контакт със слънчевите лъчи

Едно от най-удивителните неща, свързано с него, е че почти винаги „то оперира самостоятелно“. Какво означава това? Големите са шансовете, ако кихнете веднъж, след това да последват нови кихвания. При всеки човек е различно, разбира се. В нормата е да кихнете до 10 пъти последователно!

Многобройните кихвания се проявяват, когато не всичкият въздух, натрупал се в белите дробове, е освободен. Друга причина може да бъде самият дразнител, който при първото кихване не е бил отстранен. Това означава, че дихателната система не е успяла да си свърши работата или не е проработила максимално добре.

Тук е моментът да споделим някои поверия. Например има хора, които смятат, че ако кихнат 3 пъти подред, ще получат подарък. Други пък имат навика да казват нещо от рода на „наздраве“ всеки път, щом някой кихне.

Лоша идея ли е да „глътнете“ кихането?

кихането

Задържането на кихване е често срещано явление, когато искаме да не привличаме чуждото внимание със силен звук и разпръснем навсякъде слюнка и микроорганизми. Възможно е, когато сте били малки, някой да е направил забележка, че това е невъзпитано. А може и да изпитвате дискомфорт.

Изследвания сочат, че възпрепятстването на извеждането на въздуха от тялото, може да бъде вредно за здравето.

Ако „глътнете“ кихване, може да провокирате обратен ефект на очаквания: да вкарате дразнителите и малките частици навътре в тялото, вместо навън. Силното движение на въздуха засяга тъканите във вътрешността на носа, предизвиквайки увреждане на кръвоносните съдове там. Патогените и други микроби се придвижват още по-дълбоко в носа, средното ухо, синусите и т.н., а това довежда до размножаването им и провокирането на инфекция.

бели робове кихането

И още…

Когато потиснете кихване, то допълнително упражнява напрежение върху дихателната система. Най-честата вреда се изразява в кръвотечение от носа и в тъпанчето на ухото, в проблеми с очите.

Това води до възпаление на носните проходи и тъпанчето, провокира главоболия, инфекции на ушите и увреждане на слуха. Вероятно сте усещали как ушите се заглушават или чувствате леко замайване. Точно това се случва, когато „преглътнете“ кихване.

Когато сме в помещение, пълно хора, намираме „глътването“ на кихването за най-удачно, за да не смущаваме околните. Разбираемо е, че не искате точно в такава обстановка да издадете силен звук от кихането, особено когато е комбиниран със слюнка и бактерии… Съществува начин да контролирате процеса и все пак да кихнете, без вредни последици за здравето. Просто покрийте устата с кърпа. По този начин позволявате на въздуха и микроорганизмите да бъдат изведени от тялото и да защитите останалите от евентуалното разпространяване на заболявания и възможността от инфекции.

Друг често използван начин за справяне със ситуацията, който обаче не е 100% ефикасен, е като кихнете в сгъвката на своя лакът.

Ако сте използвали кърпичка и вече не ви се киха, важно е да измиете ръцете , за да отстраните всички бактерии и вируси по тях.

Уверете се, че използвате гореща вода и сапун за поне 20 минути. Особено, ако след това предстои хранене.

По този начин предотвратявате разпространението на заболявания, сред които са:

  • Грип
  • Обикновено настинка
  • Бронхит
  • Хепатит А
  • Диария, вследствие на инфекция

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.