Какво представлява сертралин

Естеството и поява та странични реакции при приема на сертралин във всичките му форми са сходни, независимо от възрастта на пациента.
Какво представлява сертралин

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Сертралин е лекарство принадлежащо към групата на антидепресантите и основно се използва в лечението на депресия. Той спада към групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, на които ще се спрем по-късно в тази статия. Научете повече за сертралин в следващите редове.

Освен ефективното си антидепресивно действие, това лекарство помага в лечението на редица заболявания като тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство и дори фобии.

Лабораторията пуснала това вещество за първи път на пазара е американската фармацевтична компания Pfizer. Това става през 1991 година.

Предимства на сертралин в сравнение с другите антидепресанти

Разликите между сертралин и другите по-нови антидепресанти са доста съществени. Един от основните недостатъци на лекарството е, че то има доста по-малко странични ефекти.

Различни проучвания показват, че лекарството може да подейства по-добре от флуоксетина при някои видове депресия.

Освен това проучвания показват, че когато се използва при епизоди на паника и фобия, лекарството намалява честотата на появата им и подобрява качеството на живот на болния.

Какво представлява депресията?

Тъй като депресията е основното заболяване, за което се използва това лекарство, ще ви обясним накратко какво представлява тя. Депресията е емоционално заболяване състоящо се от постоянно чувство на тъга и значителна липса на интерес към каквато и да е било дейност.

Депресията засяга:

 • Чувствата
 • Мислите
 • Поведението

По отношение причините за заболяването, основната такава е нарушаване на невротрансмитерите на централната нервна система. Това важи с изключение на някои случаи на депресия, в които тя е съчетана с други заболявания като Паркинсон.

Невротрансмитерът с най-голям дял за развитието на депресията е серотонинът.

Някои изследователи считат, че серотонинът е химическото вещество отговорно за поддържане настроението ни в баланс. Затова дефицитът на серотонин води до депресивни състояния.

Но има и други невротрансмитери като норепинефрин и допамин, при които чрез промяна на нивата им, се предизвиква появата на това емоционално разстройство.

Обикновено депресията е резултат от съвместното действие на различни:

 • Биологични фактори и хормонални промени на споменатите невротрансмитери
 • Психосоциални фактори от продължителен стрес от работа, личен живот и други
 • Лични фактори

Как сертралин оказва въздействието си върху организма?

Както знаете сертралин е инхибитор на обратното захващане на серотонина. Той е високо селективен и има минимално въздействие върху обратното захващане на норепинефрина, за разлика от много трициклични антидепресанти.

С други думи серотонинът като други невротрансмитери се отделя от неврон, за да се свърже с рецепторите на мембраната на друг близкостоящ неврон и за да предизвика ефект.

Той се освобождава от този рецептор и някои молекули се връщат към неврона, който го е отделил преди това чрез процеса на обратно захващане. Именно в този процес сертралин оказва действието си, като го инхибира. По този начин серотонинът не се захваща повторно и се повишава концентрацията му в пресинаптичното пространство между невроните.

С повече серотонин, то може да достигне мембраните на рецепторите и да предизвика още по-силен ефект.

Както видяхме лекарството има нисък афининет към други видове биогенни рецептори на амините като норепинефрин. Този факт обяснява по-малкото странични ефекти на медикамента в сравнение с други лекарства инхибитори на повторното захващане на серотонина.

Препоръчваме ви да прочетете и: Топ 9 храни антидепресанти

Странично действие

Естеството и поява та странични реакции при приема на сертралин във всичките му форми са сходни, независимо от възрастта на пациента.

Сред най-често срещаните странични реакции са тези засягащи храносмилателния тракт като:

 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Анорексия
 • Диспепсия
 • Други

Заключение

Сертралин се използва основно за лечението на депресия. Но може да бъде предписан и като терапевтично средство при други проблеми като панически атаки или обсесивно-компулсивно разстройство.

Винаги спазвайте указанията на лекаря си и се консултирайте с него или с фармацевт ако имате съмнения или притеснения относно заболяването или предписаното ви лечение.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
 • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.