Какво представлява сертралин

Естеството и поява та странични реакции при приема на сертралин във всичките му форми са сходни, независимо от възрастта на пациента.
Какво представлява сертралин

Последна актуализация: 13 Септември, 2020

Сертралин е лекарство принадлежащо към групата на антидепресантите и основно се използва в лечението на депресия. Той спада към групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, на които ще се спрем по-късно в тази статия. Научете повече за сертралин в следващите редове.

Освен ефективното си антидепресивно действие, това лекарство помага в лечението на редица заболявания като тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство и дори фобии.

Лабораторията пуснала това вещество за първи път на пазара е американската фармацевтична компания Pfizer. Това става през 1991 година.

Предимства на сертралин в сравнение с другите антидепресанти

Разликите между сертралин и другите по-нови антидепресанти са доста съществени. Един от основните недостатъци на лекарството е, че то има доста по-малко странични ефекти.

Различни проучвания показват, че лекарството може да подейства по-добре от флуоксетина при някои видове депресия.

Освен това проучвания показват, че когато се използва при епизоди на паника и фобия, лекарството намалява честотата на появата им и подобрява качеството на живот на болния.

Какво представлява депресията?

Тъй като депресията е основното заболяване, за което се използва това лекарство, ще ви обясним накратко какво представлява тя. Депресията е емоционално заболяване състоящо се от постоянно чувство на тъга и значителна липса на интерес към каквато и да е било дейност.

Депресията засяга:

 • Чувствата
 • Мислите
 • Поведението

По отношение причините за заболяването, основната такава е нарушаване на невротрансмитерите на централната нервна система. Това важи с изключение на някои случаи на депресия, в които тя е съчетана с други заболявания като Паркинсон.

Невротрансмитерът с най-голям дял за развитието на депресията е серотонинът.

Някои изследователи считат, че серотонинът е химическото вещество отговорно за поддържане настроението ни в баланс. Затова дефицитът на серотонин води до депресивни състояния.

Но има и други невротрансмитери като норепинефрин и допамин, при които чрез промяна на нивата им, се предизвиква появата на това емоционално разстройство.

Обикновено депресията е резултат от съвместното действие на различни:

 • Биологични фактори и хормонални промени на споменатите невротрансмитери
 • Психосоциални фактори от продължителен стрес от работа, личен живот и други
 • Лични фактори

Прочетете и: 5 рискови фактори, които могат да отключат депресия

Как сертралин оказва въздействието си върху организма?

Както знаете сертралин е инхибитор на обратното захващане на серотонина. Той е високо селективен и има минимално въздействие върху обратното захващане на норепинефрина, за разлика от много трициклични антидепресанти.

С други думи серотонинът като други невротрансмитери се отделя от неврон, за да се свърже с рецепторите на мембраната на друг близкостоящ неврон и за да предизвика ефект.

Той се освобождава от този рецептор и някои молекули се връщат към неврона, който го е отделил преди това чрез процеса на обратно захващане. Именно в този процес сертралин оказва действието си, като го инхибира. По този начин серотонинът не се захваща повторно и се повишава концентрацията му в пресинаптичното пространство между невроните.

С повече серотонин, то може да достигне мембраните на рецепторите и да предизвика още по-силен ефект.

Както видяхме лекарството има нисък афининет към други видове биогенни рецептори на амините като норепинефрин. Този факт обяснява по-малкото странични ефекти на медикамента в сравнение с други лекарства инхибитори на повторното захващане на серотонина.

Препоръчваме ви да прочетете и: Топ 9 храни антидепресанти

Странично действие

Естеството и поява та странични реакции при приема на сертралин във всичките му форми са сходни, независимо от възрастта на пациента.

Сред най-често срещаните странични реакции са тези засягащи храносмилателния тракт като:

 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Анорексия
 • Диспепсия
 • Други

Заключение

Сертралин се използва основно за лечението на депресия. Но може да бъде предписан и като терапевтично средство при други проблеми като панически атаки или обсесивно-компулсивно разстройство.

Винаги спазвайте указанията на лекаря си и се консултирайте с него или с фармацевт ако имате съмнения или притеснения относно заболяването или предписаното ви лечение.

Може да ви заинтересува ...
Какво трябва да знаете за приема на прозак при депресия
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Какво трябва да знаете за приема на прозак при депресия

Прозак е лекарство, чиято активна съставка е флуоксетин. Той е добре познат антидепресант и революционно лекарство в лечението на депресия,

  • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
 • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.