Какво е мастопексия?

Мастопексията може да подобри самочувствието и увереността на жената. Тя обаче носи и рискове, тъй като е операция. Тук ще ви обясним какво трябва да знаете по темата.
Какво е мастопексия?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 21 ноември, 2022

Разглежданата мастопексия е техника, която навлиза все по-широко, както и много други методи за естетична корекция. Това е операция, която позволява повдигане на гърдите, което ги прави да изглеждат по-стегнати.

Бюстът е част от тялото, която предизвиква комплекси и недоволство, особено при жените. Това е така, защото винаги се е смятало за една от най-големите области на физическо привличане на женския пол. Освен това има тенденция да се идеализира определен тип гърди.

По този начин има много хора, които прибягват до операции като мастопексия, за да се чувстват по-комфортно. Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за тази процедура.

Какво е мастопексия?

Както току-що посочихме, мастопексията е вид операция на гърдата. Целта й е да повдигне увисналите гърди, като ги постави в позиция, която дава усещане за младост и стегнатост. Това е техника, която се използва широко, тъй като такова увисване се появява физиологично с течение на времето.

Гърдите са тъкан, която постоянно е подложена на силата на гравитацията, така че е нормално да увисне с течение на времето. Еластичните влакна на кожата стареят, което я кара да става все по-разтеглива и отпусната.

В допълнение, бременността и кърменето също влияят на гърдите. Въпреки това е важно да се отбележи, че не всички жени, които преминават през мастопексия, я правят поради възрастта. Гърдите могат да бъдат в това положение естествено, тъй като всеки човек има различна и уникална анатомична структура.

Мастопексията се извършва по различни начини. Може да се състои в повдигане на гърдите, като се работи само със самата кожа. В някои случаи, ако обемът на гърдите е малък, може да се комбинира с поставяне на протеза, която увеличава обема.

А някои жени се подлагат на мастопексия, свързана с редукционна мамопластика. Това, което се търси, е да се намали размера на гърдите, като същевременно се повдигнат.

жена, която гледа гръдни импланти
Мастопексията може да се комбинира с мастопластика, която добавя протези към гърдите.

Кой може да се подложи на мастопексия?

За да се подложите на мастопексия, както при всяка друга операция, е важно да изключите възможни рискове или основни заболявания. Освен това, в идеалния случай, този човек трябва да е наясно, че много естетични корекции не решават комплексите, но важното е да се засили самочувствието.

Във всеки случай, ако една жена реши да си направи мастопексия, първо трябва да се увери, че не е бременна. Освен това процедурата е противопоказан при пушачи, тъй като пушенето влошава оздравителните способности на организма. За целта, жената трябва да откаже цигарите най-малко четири седмици преди операцията

В много случаи тази процедура се извършва, за да коригира ефектите от значителна загуба на тегло. Поради това също се препоръчва човекът да има стабилен индекс на телесна маса и той да е в здравословни граници.

Каква е самата операция?

Мастопексията е операция, която изисква обща анестезия. Повечето пациенти обаче не се нуждаят от хоспитализация. Въпреки това, ако има някакъв риск или е имало усложнения, може да бъдете приети в болницата за 24 до 48 часа.

Както беше отбелязано в предишния раздел, има различни начини, по които специалистите я извършват. Като цяло операцията продължава между два – три часа. Първото нещо, което специалистът прави, преди да успокои пациента, е да начертае белези върху торса, за да насочи разрезите, които трябва да бъдат направени.

Разрезите позволяват кожата да бъде отстранена и зърното да се премести така, че гърдите да създават усещането за по-повдигнати. Те се правят на незабележими места, като например контура на самата ареола.

Според проучване, публикувано в Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana, в случай на мастопексия с поставяне на имплант е важно първо да се постави имплантът. След това се правят необходимите корекции на кожата, за да се избегне прекомерното напрежение.

Предоперативни и следоперативни грижи

Преди да се подложи на мастопексия, е необходимо да се провери здравословното състояние на пациента. Поради тази причина обикновено се правят кръвни изследвания и преглед от анестезиолог. По този начин се оценяват рисковете, които могат да възникнат при анестезията.

Препоръчително е да отидете гладни (без да сте яли поне 8 часа преди това). Освен това трябва да се избягват всякакви антикоагуланти. Тъй като това е амбулаторна операция, идеално е да носите удобни и широки, лесни за носене дрехи, с които да напуснете болницата.

След извършване на операцията е важно да следвате всички указания на хирурга. Най-вероятно ще бъдат предписани аналгетични лекарства за облекчаване на възможна болка. По същия начин сутиенът, който се носи, трябва да бъде този, препоръчан от лекаря.

Според Испанското дружество по естетична и реконструктивна пластична хирургия, шевовете се отстраняват между 7 и 14 дни, а подуването обикновено не спада напълно до 3 или 6 седмици. В допълнение към грижата за белезите и конците е необходимо да се избягват упражнения за гърдите или движения, които могат да увредят тъканта. Не е препоръчително да бягате или да карате колело.

хирургични линии за мастопексия
Линиите, които се рисуват върху гърдите преди мастопексия, имат функцията да насочват хирурга.

Ползите и рисковете от мастопексията

Ползите от мастопексията са естетически и преди всичко на ниво самочувствие. Когато увисналите гърди се коригират, много хора съобщават, че се чувстват по-уверени и по-комфортно с външния си вид.

Това обаче е хирургична процедура, която не е без риск. Както при всяка друга операция, са възможни кървене, инфекция, проблеми със заздравяването или образуване на синини. Дори чувствителността на гърдите може да бъде засегната.

Най-честият рисков фактор е тютюнопушенето. Пушенето е свързано с по-лошо заздравяване, както е обяснено в статия в Continuing Medical Education. Поради това е противопоказно при хора, на които им предстои мастопексия.

Мастопексията си е операция

Мастопексията е операция, която може да подобри външния вид на гръдния кош, ако има показания за извършването й и ако е извършена правилно от професионалист. Важно е обаче да изберете добре хирурга, който ще извърши интервенцията.

Освен това, трябва да е лично решение, което не се влияе от мнението на никой друг. Най-важното нещо, когато става въпрос за всяка естетична интервенция, е да имате предвид, че трябва да се приемате и обичате максимално.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.