Какво да правим с използваните пакетчета чай?

Черният и зеленият помагат за успокояване, преборват се с торбички под очите, подути клепачи или ухапвания от насекоми.
Какво да правим с използваните пакетчета чай?

Последна актуализация: 01 февруари, 2019

Те са не просто сухите остатъци от растенията, които не служат вече за нищо. В днешната статия ще ви обясним за изненадващите употреби на използваните пакетчета чай, които може да ползвате като тор за растенията, като лечебно средство за третиране за торбичките под очите, за премахване на миризми от хладилника и килера, средство против комари и т.н.

Грижа за околната среда

Всеки ден все повече хора започват да се опитват максимално да се възползват от всички суровини и ресурси, както и да изхвърлят на възможно най-малко. В тази статия ще говорим за това, че пиенето на чай или отвара дневно не е просто здравословен навик. На базата на примера с употреба на използваните пакетчета чай ще се убедим, че можем да намерим практическо решение за почти всичко.

Интересни приложения на използваните пакетчета чай

Тор за растенията

Много хора, които имат цветна или овощна градина, имат и компост.  Това е място, където ежедневно хвърлят органичните остатъци от готвене или неизползваните части от растенията, които за няколко седмици се превръщат в тор за растенията. Без съмнение, по този начин произвеждат по-малко отпадъци и в същото време създават по-плодородна почва.

Следвайки същата идея, съдържанието на използваните пакетчета чай позволява да наторим, макар и в по-малък мащаби, растенията у дома. Може да изчакате, докато се натрупат няколко или дори по-добре е, ако използвате всяко едно след приготвянето на чай. Изсипете съдържанието от използваните пакетчета чай в почвата на саксиите и разбъркайте с пръстта.

Ако пакетчета са от органичен материал и не съдържат метални части, може да ги заровите в почвата и покриете с малко пръст.

Използванете пакетчета чай, като тор за растенията

Противовъзпалително лечение

По-голяма част от чайове имат полезни свойства не само за здравето, но и за кожата. Най-често срещаните – черен и зелен чай, също притежават противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване, преборват се с торбички под очите, подути клепачи или ухапвания от насекоми.

Пакетчетата ще бъдат още по-ефикасни, ако са студени, тъй като студеното помага за намаляване на отоците. Затова ви предлагаме да съхраните дузина от използваните пакетчета чай в хладилника. Когато се нуждаете, да вземете и приложите върху отеклото място за няколко минути.

Абсорбатор на миризми

Това е възможно една от най-неизвестните употреби. След като изсъхнат, използваните пакетчета чай имат функция, подобна на натриев бикарбонат (сода за хляб): те абсорбират лошите миризми. Поради тази причина е чудесно да оставите няколко в хладилника или в килера.

1 пакетче чай не е достатъчно, за да елиминирате миризмите от голямо пространство, затова ви препоръчваме да поставите няколко заедно, най-добре в кутия с дупки.

Можете да “впрегнете” използваните пакетчета чай за почистване на килимите и леглата на домашните любимци. Трябва само да поръсите със съдържанието отгоре, да оставите да престои за няколко минути и след това да почистите с прахосмукачката. По този начин ще премахнете и прахта, и лошите миризми.

Ароматно средство против комари

Тези, които обичат благоухания и аромати, знаят, че чаят и листата от отварите могат да бъдат използвани като ароматно средство за горене, за почистване на въздуха и прогонване на комарите, особено ако съдържат черен чай, лимон, лавандула, розмарин или евкалипт.

Използвайте отново същите пакетчета чай

Ако се стараете да икономисате, сигурно знаете, че може да използвате повторно пакетчетата чай.  2 от използвани пакетчета чай са достатъчни за 1 отвара. По този начин ще постигнете вкус, подобен на този от ново пакетче.

Ето и още едно приложение: сварете няколко от използваните пакетчета чай . Запазете водата за приготвяне на баня за крака или ги добавете директно към водата във ваната. Свойствата, които те съдържат, като противовъзпалително и елиминиращо неприятните миризми, ще действат и в тези случаи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.