Как да се отървете от бълхите с диатомична пръст

Уверете се, че сте взели тази с хранителна цел, а не за басейни. Тя е безопасна за хората и животните, но смъртоносна за малките вредители. Вижте как да я използвате.
Как да се отървете от бълхите с диатомична пръст
Cesar Paul González

Прегледано и одобрено от биологът Cesar Paul González.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Всеки, който има или е имал домашни любимци в някакъв момент е трябвало да се бори с  бълхите.

Тези неприятни животинки са външни паразити, които живеят от топлокръвните животни. Много често се срещат при кучета и котки. Да се отървете от тях може да бъде наистина трудно.

Когато има домашна епидемия от бълхи и те нападат предимно домашните любимци, вашата работа е да се отървете от тях.

Има безброй много продукти, които са много ефективни. Но те разчитат на високи нива химикали. Те могат да засегнат както вашите животни, така и вас.

  • Алтернативно, но ефективно лечение е диатомитната пръст.
  • Това е камък, който е съставен с остатъци от вкаменелостите с много твърда черупка.
  • Това е безопасно за хората и животните. Но благодарение на острите си краища, тя става смъртоносна за насекоми и паразити. Това е така, защото ги дехидратира и изсушава.

Разпространение на бълхите

Когато една женска бълха открие пътя си в козината на вашия домашен любимец, тя има задачата да положи яйцата си там.

Това не е единственият проблем. Яйцата падат лесно. Те остават във вашите дивани, мебели и други области, където животното лежи.

Където и да отиде вашия домашен любимец, вероятно е яйцата да стигнат до там и да се излюпят.

В резултат на това сме изправени пред скрити ларви. Те са в гънките на възглавниците, дивана, столовете и дори в пукнатините на вашия под.

Трябва да ги третирате постоянно, за да се отървете от тях. Това се налага, защото те могат да нападнат отново както вашия домашен любимец, така и къщата ви.

Ако все още не сте намерили решение за премахване на бълхите, днес ще ви дадем страхотен вариант, който използва диатомична пръст.

Третиране с диатомична пръст

Унищожете бълхитечрез третиране с диатомична пръст

Тази процедура трябва да се фокусира върху областите, където любимците ви предпочитат да ходят. Това означава тяхното легло, възглавницата, върху която спят или дори тревата в двора ви.

Диатомичната пръст ще я откриете в железарски магазини, разсадници и дори в градински магазини.

Много е важно да не купувате от вида, който е за басейни. Трябва да бъде диатомична пръст за хранителни цели.

Това са стъпките, които трябва да предприемете:

  • Използвайте ръкавици и защитна маска, вземете малко количество пръст. След това поръсете вашия домашен любимец. Разтрийте я в козината му.
  • Разрешете домашния си любимец с гребен, за да я разнесете по цялата му козина.

Забележка: Бъдете внимателни, за да не поръсите пръстта в ушите на вашия домашен любимец.

  • Разнесете диатомичната пръст върху възглавницата или леглото, където вашият домашен любимец спи. Важно е вашето животно да е извън дома, когато го правите. То трябва да е навън, докато прахът се утаи.
  • Пръстта трябва да достигне ъглите и пукнатините на стената и пода. За възглавниците е необходимо е да остане няколко часа или за предпочитане цяла нощ. След това премахнете пръстта.

Можете да я премахнете чрез изтърсване на възглавниците. Най-добрият вариант обаче е да използвате прахосмукачка, за да предпазите вашето животно от праха.

Не забравяйте никоя област!

Защитете вашия домашен любимец от бълхите.

В зоните, които знаете, че бълхите и кърлежите влизат, направете бариера с диатомична пръст. Не им позволявайте да влизат в къщата ви.

Разтрийте в пукнатините навън и особено във вашия двор.  В тревата и растенията като цяло имат по-голяма вероятност да имат бълхи. Поради това е важно да разсипете тази пръст в двора си.

Ако имате дървета в двора си, важно е да поръсите диатомична пръст върху кората им. Също така, поръсете я върху храстите, оградите и всяка друга област, от която животното ви може да поеме тези досадни паразити.

Ако вашият домашен любимец е бил в колата ви, добра идея е да поръсите диатомична пръст върху седалките, пода и възглавниците. Това ще убие бълхите или кърлежите, които може да са останали.

Направете същото като с възглавниците в дома си: оставете ги да постоят няколко часа, след което ги почистете с прахосмукачката.

Най-доброто е да повтаряте този процес на всеки две седмици, за да се отървете от всякакви бълхи или кърлежи, които животните ви може да са донесли в къщата през това време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Luz, C., Rodrigues, J., & Rocha, L. F. N. (2012). Diatomaceous earth and oil enhance effectiveness of Metarhizium anisopliae against Triatoma infestans. Acta Tropica122(1), 29–35.
  • Korunic, Z. (1998). Review Diatomaceous earths, a group of natural insecticides. Journal of Stored Products Research34(2-3), 87-97.
  • Quarles, W. (1992). Diatomaceous earth for pest control. IPM practitioner14(5/6), 1-11.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.