За какво се използва физиологичния разтвор?

Физиологичният разтвор е просто, но много ефикасно вещество. Има редица приложения и дори може да спаси живот, когато сме изложени на рискови фактори като дехидратация. Научете повече от тази статия!
За какво се използва физиологичния разтвор?

Последна актуализация: 15 юли, 2020

Физиологичният разтвор е познат и като “солен” разтвор. Приготвя се лесно и можете да си го направите сами у дома. Въпреки че специалистите го оспорват, многото полезни приложения на физиологичния разтвор в медицината са неоспорими.

Физиологичният разтвор се състои от вода и сол. В това се крие простотата му и затова можете да си го приготвите у дома. Концентрацията на този разтвор е 0.9%, което означава, че концентрацията му е същата като на кръвта в човешкото тяло.

Тъй като концентрацията е една и съща, това е изотоничен разтвор. Това означава, че кръвта и физиологичният разтвор са с една и съща концентрация. Именно затова този разтвор може да се използва без проблем от хората.

За първи път физиологичния разтвор е приготвен през 1896 година. Холандският учен Хартог Джейкъб Хамбургер го приготвя за използване в проучване на хемолизата. Ученият няма намерение разтвора да бъде използван за медицински цели. Но допуска и това приложение.

Приложения на физиологичния разтвор

Физиологичният разтвор има редица приложения. Може да бъде използван външно и вътрешно, инжектиран в кръвоносната система. Ето и кои са най-честите му приложения:

 • Промивки на очи и контактни лещи. За тази цел експертите препоръчват използването на стерилен разтвор, за да не попаднат бактерии в очите и лещите. Обикновено физиологичния разтвор използван за очите се предлага в малки опаковки, които можете да си закупите от аптеките.
 • Почистване на рани. Това е един от най-използваните разтвори за почистване на рани. В комбинация с други антисептични средства, той спомага предотвратяването на инфекции.
 • Употреба за почистване на носа. Използва се при запушен нос или събиране на секрети в горните дихателни пътища. Може да бъде използван с помощта на спринцовка или инхалатор. Физиологичният разтвор почиства секретите чрез гравитацията. Експертите препоръчват използването му от болните страдащи от ринит или запушване на носа поради алергии. Той почиства не само секретите, но и алергените. И накрая след хирургична интервенция на носа, лекарите препоръчват употребата на разтвора като антисептично средство.
 • Хидратация. Когато човешкият организъм е обезводнен или хипотензивен поради загуба на течности, физиологичният разтвор е добър заместител на изгубените течности. Обикновено в тези случаи той се назначава за вливане по венозен път. Използването му е безценно в случаите на остър гастроентерит, обилни кръвоизливи и обширни изгаряния.
 • Небулизация. Разтворът се изсипва в небулизатора за генериране на пара, която влиза в дихателните пътища. Пациентите болни от грип, инфекции на синусите и бронхит използват този метод на лечение.
  Почистване на рана

Форми на предлагане

Можете да откриете физиологичния разтвор под различни форми:

 • Ампули. Те са малки и стерилни докато са затворени. Можете лесно да ги носите навсякъде. След отваряне, разтворът вече не е стерилен. Но съдържанието им е малко и обикновено е за еднократно използване.
 • Капки. Използват се за промиване на очите и небулизация.
 • Спрей. Целта на тази форма е овлажняване лигавицата на носа. Можете да откриете този вид физиологичен разтвор в аптеките. Също като ампулите, лесно можете да носите и спрея навсякъде с вас.
 • Шишета. Това са по-големи опаковки с разтвора използвани за други цели изискващи по-голямо количество от течността. Например за промиване на рани или изгаряния.
 • Банки за венозни вливания. Има банки с различна големина и обикновено могат да бъдат открити в болничните заведения. Банката се закача към стойка, като в края на банката се поставя игла, която медицинските служители вкарват във вена на болния. По този начин болният се хидратира и се улеснява лечението му.
  Използването на физиологичния разтвор е лесно.

Физиологичният разтвор се предлага под различни форми. Изборът зависи за каква цел ще бъде използван разтвора.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво да правим при изгаряне?

Домашно приготвен физиологичен разтвор

Както вече споменахме, можете сами да си приготвите физиологичен разтвор у дома. Може да ви помогне за редица неща, като почистване на рана, която вече сте дезинфектирали. Но трябва да знаете, че приготвения от вас разтвор няма да бъде стерилен.

За приготвянето на физиологичния разтвор са ви необходими една чаена лъжичка сол и 250 мл вода. Спазвайте това съотношение, ако трябва да си приготвите по-голямо количество разтвор. Можете да съхраните готовия разтвор в чисти стъклени съдове. Трайността на физиологичния разтвор е 48 часа. След това трябва да го изхвърлите.

Можете да съхранявате физиологичния разтвор на стайна температура или в хладилник. Експертите не са установили метод на съхранение, който да удължава годността му. Запомнете, че когато казваме стайна температура изключваме температурата при тропичен климат или екстремни жеги.

След като вече знаете повече за невероятните качества на физиологичния разтвор, можете да го използвате, без да се страхувате, когато ви е необходим. Това е много полезен и простичък разтвор, който може да спаси живота на човек в екстремни случаи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
 • Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
 • Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.