Как лицето отразява здравето?

Всичко, което се случва в контура на очите, включително тъмните кръгове, може да се дължи на обезводняване и неправилно функциониране на бъбреците
Как лицето отразява здравето?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че лицето отразява здравето?

Различните промени върху лицето може да са признак, че нещо не е както трябва в тялото. Въпреки че много от тези промени могат да се дължат на хормонален дисбаланс, излагане на екстремни климатични условия, използване на различни медикаменти или храни, наред с други фактори, някои проучвания са установили, че промените по лицето без видима причина може да са предупредителен знак за определено състояние на здравето. Или казано с други думи – лицето отразява здравето ни.

Ако не е менструален цикъл или фактори, причиняващи появата на пъпки или петна, тогава трябва да се обърне сериозно внимание на други възможни причини. По-долу представяме 14 зони на лицето, които отразяват това, което се случва в тялото. Вижте зоните, отбелязани с номера, и съответните проблеми.

Как лицето отразява здравето на тялото ни?

1 и 2. Засегната зона: Храносмилателна система

Ако забележите, че имате пъпки, акне или петна в областите, отбелязани като 1 и 2, е възможно храносмилателната ви система да не функционира правилно. За да разрешите този проблем, намалете консумацията на нездравословна храна и прекомерния прием на мазни храни; избягвайте прекомерната сол и увеличете приема на вода.

3. Засегната зона: Черен дроб

Ако засегнатата област е номер 3, възможно е черният дроб да не функционира правилно – поради натрупване на токсини и консумация на вредни за здравето вещества. Това, което трябва да направите, е да избягвате употребата на алкохол, нездравословни храни и лактоза. На тяхно място увеличете консумацията на плодове и зеленчуци, особено сурови. Препоръчваме да си направите и естествено чернодробно прочистване.

4 и 5. Засегната зона: Бъбреци

Всичко, което се случва в контура на очите, включително тъмните кръгове, може да се дължи на обезводняване и неправилно функциониране на бъбреците. Поради тази причина е важно да увеличите консумацията на вода, да избягвате сол и да консумирате повече храни с диуретични свойства.

6. Засегната зона: Сърце

Това е една от зоните, където се наблюдават акне и черни точки, като причините са разнообразни. Въпреки това, ако се появи внезапно и е трудно за премахване, акнето може да отразява сърдечен проблем. За да се преборите с него, премахнете от менюто си мазнините, натрия и пикантните храни. Вместо това увеличете консумацията на омега-3 мастни киселини – за предпочитане от растителен произход.

7 и 8. Засегната зона: Бъбреци

Бъбреците може да функционират неправилно поради натрупване на вредни вещества, задържане на течности или дехидратация. За да разрешите този проблем, пийте повече вода и избягвайте кафе, безалкохолни (газирани) напитки и алкохол.

9 и 10. Засегната зона: Дихателна система

Тези зони могат да отразяват някакъв вид алергия или хронични респираторни проблеми като астма. Това са и зони, много податливи на петна или други промени, дължащи се на лошия навик на тютюнопушенето. За да разрешите проблема, спрете тютюнопушенето, увеличете консумацията на пресни храни и намалете приема на захар.

11 и 12. Засегната зона: Хормони

В тази област най-често се отразяват хормоналните промени, които обикновено се появяват по време на менструален цикъл. Въпреки че за много хора това е нещо неизбежно, то може да бъде намалено със здравословна диета, упражнения, достатъчно сън, пиене на повече вода, често миене на лицето и избягване на дразнещи храни.

Препоръчаме ви да прочетете и: 10 признака за хормонален дисбаланс

13. Засегната зона: Стомах

Тази зона на лицето може да показва лошо храносмилане – например,че дебелото ви черво не работи правилно или че страдате от запек. За борба с този проблем се препоръчва увеличена консумация на фибри, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените култури.

14. Засегната зона: Стрес

Ако забележите някаква нередност в тази област на лицето, възможно е тялото ви да се нуждае от почивка и време да се възстанови. Стресът може да доведе до различни здравословни проблеми, ако не му се обръща достатъчно внимание. За да се преборите с този проблем, отделете повече време за почивка или дрямка и пийте достатъчно вода.

Запомнете!

Много са причините, поради които по лицето могат да се появят различни несъвършенства като пъпки или петна. Посочените тук са само някои от възможностите. Затова най-добре е да се консултирате с лекар, който да ви постави точна диагноза. И не пропускайте да обръщате внимание на тези промени – защото лицето отразява здравето!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.