Как гените ще повлияят на външния вид на детето ви

Тъмните гени и плътните устни са доминиращи, но ако предците ви са били светли с тънки устни, това може да се предаде на вашите внуци
Как гените ще повлияят на външния вид на детето ви

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мисълта, че ще имате дете, е чувство, което не може да се сравни с нищо друго. Един след друг ще изскачат въпроси дали имате всичко от което се нуждаете и дали бебето ви ще се роди здраво. Най-вълнуващото нещо е мисълта за външния вид. Може да прекарвате часове, като си представяте лицето, очите, косата и дори ръцете и краката му.

В днешно време можете да предвидите със значителна точност външния вид, който вашето дете ще има въз основа на неговата генетика. Напредъкът в тази сфера ще ви даде възможност да си представите малко. Все още има обаче много неща, които трябва да се проучат.

Това е възможно благодарение на факта, че има два вида гени:

Доминантни гени

Това са гени, които са във вашата ДНК. Както показва името им, те доминират останалите. В резултат на това те са тези, които се появяват по-често в децата ви въз основа на техните гени.

Рецесивни гени

Те са по-слаби. Това обаче не означава, че са маловажни. Те не се проявяват в децата ви, но могат да се появят в техните деца.

Днес искаме да ви поканим да разгледате някои данни, които говорят за това как изглежда вашето бебе.

Стъпка 1: Очите

сини очи и външния вид

Цветът на очите му ще зависи от меланина, който идва от някои гени.

Концентрацията на това вещество варира в детството. Това обяснява защо много деца се раждат със светли очи, които после стават кафяви или почти черни.

Тъмните тонове идват от доминиращия ген. Имайки предвид това, ето как работи:

  • Ако и двамата родители имат тъмни очи, има шанс 75%, че очите на детето им да бъдат същите като техните. Има обаче и 18% вероятност очите на детето да са зелени. И накрая вероятността очите му да са сини е ограничена до около 6%.
  • Ако комбинирате зелени и кафяви очи, процентът за тъмен цвят намалява до 50%. В същото време шансовете за зелени очи в детето се повишават до 37%, а на сините очи се повишава до 12%.
  • Ако имате сини и кафяви очи, всеки цвят има 50%.
  • Ако и двамата имате зелени очи, има 75% шанс детето ви да има този цвят. В същото време има 25% шанс да са сини.
  • Ако родителите имат зелени и сини очи, цветовете имат еднаква вероятност.
  • Ако и двамата имате сини очи, почти сигурно е, че детето ви също ще има сини очи. Има само 1% шанс те да бъдат зелени.

Стъпка 2: Цвят на косата

цвят на косата и външния вид

Същото нещо се случва както с очите. Тъмният ген доминира. Така че, ако един от родителите има кафява или черна коса, децата им обикновено имат този цвят. Това зависи от тяхната генетика.

Въпреки това, ако имате руси или червенокоси предци, вашите внуци могат да бъдат руси или червенокоси. Това се случва особено, ако вашият партньор има този цвят на косата.

Стъпка 3: Устата и външния вид

Плътните устни са доминиращият ген. В същото време тънките устни идват от рецесивния ген. В резултат на това всичко сочи, че бебето има уста, по-близка до тази на родителя, който има по-дебелите устни.

Това се случва, освен ако някой от бабите и дядото не е имал тънки устни. В този случай детето може да има по-тънки устни.

Стъпка 4: Носът

външния вид и носът

Тук доминантата е високият мост над ширината. Това е причината за класическия “гърбав нос”. Той се предава на членовете на същото семейство. В същото време други вариации показват повече промени.

Стъпка 5: Морфологията на лицето и външния вид

Овалните и удължените лица доминират кръглите. В същото време високите скули са рецесивни.

С тези доказателства можете да получите по-точна представа за това, как ще изглеждат вашите деца въз основа на техните гени. Не забравяйте обаче, че техните физически характеристики ще помогнат за оформянето на личността им.

Цветът на очите не определя външния вид на човек, както и усмивката не разкрива само зъбите му.

Начинът, по който те действат, ще завърши и определи физическия им вид. За да научите децата си как да сбъдват мечтите си, препоръчваме ви да прочетете една от нашите статии по тези теми.

Можете ли да си представите лицето и външния вид, който вашето бебе ще има?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.