Как да заспите, когато е много горещо

За да можете да спите, когато е много топло и да си почитете добре е важно организмът ви е да е хидратиран и да избягвате тежката храна на вечеря. Научете повече от тази статия!
Как да заспите, когато е много горещо

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Обичате лятото, защото ходите на плаж, на басейн или просто се радвате на слънцето и правите тен. Но как да заспите, когото е много горещо навън?

Проблемът се появява през нощта, когато искате да заспите. Изглежда ви невъзможно!

Не се тревожете. Има много интересни решения, които ще ви помогнат да заспите, дори когато е много горещо. Ще ви разкажем за тях в следващите редове.

Лято и сън: мисията невъзможна?

Пийте много вода когато е горещо

Когато навън стане много горещо, това се отразява на биологичния ни ритъм, който от своя страна променя нормалния цикъл на съня.

Пийте много вода когато е горещо

Сигурни сме, че знаете, че трябва да изпивате по 2 литра вода дневно (може би се опитвате да спазвате това).

Когато навън е много горещо трябва да увеличите приема на течностите, които изпивате, тъй като топлината ви кара да се потите повече. Дехидратирате се по-бързо, дори и да не спортувате.

Ако организмът ви е добре хидратиран и не сте жадни, най-вероятно ще спите по-добре. Съветваме ви да си приготвяте чаша или бутилка с вода до леглото в случай, че ожаднеете през нощта.

Поддържайте спалнята си хладна

Не е необходимо да превръщате спалнята си във фризер, но е добре да поддържате температурата в тази стая под 25 градуса.

Ако нямате климатик има и други, по-нестандартни начини за охлаждане на стаята. Например включете вентилатор и поставете съд с лед пред него.

Съветваме ви през деня да не отваряте щорите и прозорците. Правете това само в ранните сутрешни часове.

Яжте лека храна за вечеря, за да заспите по-лесно

Яжте лека храна за вечеря, за да заспите по-лесно.

Освен това трябва да ядете по-малко, ако искате да заспивате по-лесно вечер.

Заложете на пресните плодове, киселото мляко, сладоледа, соковете и смутитата преди да си легнете. Те ще хидратират организма ви, ако сте от хората, които не обичат да пият много вода.

Избягвайте консумацията на големи количества пикантна или силно подправена храна.

Не е добре да пиете кафе или газирани напитки с кофеин, стимулиращи организма.

И накрая внимавайте с консумацията на алкохол!

Не спортувайте следобед

Физическата активност ни е необходима през цялата година, но през лятото трябва да внимавате кога тренирате. Ако бягате, карате колело и правите упражнения е най-добре това да става сутрин.

Нямате време за тренировки сутрин? Не чакайте до края на деня. Съветваме ви да правите това поне 3 – 4 часа преди да си легнете.

Някои казват, че спортуването ни уморява и ни помага да заспим по-лесно. Но в действителност е обратното – стимулира организма ни.

Затова се чувствате физически уморени, но не можете да заспите. Ако искате да се разходите след вечеря трябва да изчакате малко и тогава да си легнете.

Как да се обличате

Използвайте памучни чаршафи,когато е горещо

Изберете си тънка пижама, по възможност памучна.

Обърнете внимание на чаршафите и възглавницата, защото често те ни спарват и ни карат да се потим повече. Винаги е най-добре да заложите на чаршафи от памук, не сатенените или от коприна.

Някои хора мокрят чаршафите си преди да си легнат, но това не е добра идея. Запомнете, че по този начин можете да се простудите.

Съветваме ви да спите сами или в своята половина на леглото, ако спите заедно с партньора си. Можете да си направите легло на пода, защото там винаги е по-хладно.

Хладен душ

Някои хора се опитват да спят във вана с ледена вода. Не е препоръчително по няколко причини. Можете да се разболеете или да се нараните.

Най-добре е да си вземете душ с хладна вода преди лягане.

Нека водата да е приятно хладна, а не студена, така че организмът ви да не реагира остро на температурната разлика.

Изключете телевизора, за да заспите по-лесно
Изключете всички лампи и уреди

По този начин не само ще намалите температурата в спалнята си, но и ще се отпуснете и ще се наспите по-добре. Това важи за цялата година.

Не оставяйте електрическите уреди в режим на готовност, тъй като продължават да излъчват топлина и да използват електричество.

Заменете традиционните крушки с енергоспестяващи или флуоресцентни, за да спестите потреблението на електричество, като същевременно те няма да отделят толкова голямо количество топлина.

Студени компреси

Малко преди да си легнете поставете кърпи намокрени с хладна вода върху затоплените чувствителни зони на тялото си. Като врата, лицето и подмишниците. Скоро ще усетите разликата.

Студените компреси водят до свиване на кръвоносните съдове и така влияят върху температурата на тялото.

Други интересни съвети, свързани със съня през горещите дни са да си дремвате следобед и да пиете студен чай от лайка, пасифлора или лавандула, за да намалите стреса и тревожността.



  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Galve, J. J. G. (2009). Consejos y ayudas para dormir bien. Medicina Naturista.
  • Pascual, M., Estivill, E., & Albares, J. (2007). Trastornos del sueño en la infancia. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(07)74152-5
  • Padilla, M. de la L., Rojo, A. P. R., Contreras, J. H., & Muñoz, B. A. M. (2010). Salud mental y bienestar psicológico en los estudiantes universitarios de primer ingreso de la Región Altos Norte de Jalisco. Revistade Educación y Desarrollo.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.