Как да спрем схващането на крака за секунди

Приложете загряваща възглавница или се доверете на свойствата на етеричните масла
Как да спрем схващането на крака за секунди

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Схващането на крака настъпва, когато мускулите се съкращават като резултат от продължително седене или пренатоварване на крайниците след интензивна тренировка. Неприятното усещане за схващане може да премине бързо или да продължи доста време, провокирайки извиване на пръстите и допълнителен дискомфорт. Схващанията могат да бъдат редки, но има и пациенти, за които те са ежедневие. Обикновено хората, които се оплакват от схващане на краката, имат от проблеми с кръвообращението, дехидратирани са, хранят се нездравословно или страдат от проблеми с нервната система.

Рядко скващането на крака става причина да се потърси консултация с лекар. Когато обаче то е често и започва да ви тревожи силно, е желателно да посетите специалист, който ще установи точните причини за проблема. Ако вашият случай не е медицинско състояние, съветваме ви да прочетете препоръките ни. Те ще ви помогнат да неутрализирате схващането на крака мигновено.

Как да спрем схващането на крака, щом го усетим:

Масаж на крака
  • Ако кракът се схване, изместете цялата тежест на теглото си върху него. Постойте така няколко секунди. В същото време дръжте другия крак на по-високо, като не бива да докосва земята.
  • Ако носите чорапи или обувки, които пристягат пръстите на крака, свалете ги и позволете на стъпалата да отпочинат за няколко минути.
  • Раздвижете пръстите, повдигнете схванатия крак, като го поддържате единствено чрез петата. Нежно движете пръстите и повтаряйте тази процедура, докато болката отмине.
  • Движете пръстите напред и назад; ако болката продължава, използвайте пръстите на ръцете си, за да ги издърпате леко.
  • За да се предпазите от бъдещи схващания и болка, поразходете се, веднага щом се възстановите от схващането на крака.
  • Ако спазмите продължават няколко минути, можете да затоплите засегнатия крак с помощта на влажна кърпа.
  • Можете да приложите акупресура, за да облекчите болката от схващането. За целта е необходимо да използвате палеца и показалеца си. Притиснете ги към горната устна на устата за 30 секунди и отпуснете.
  • Друга акупресурна точка, която може да облекчи дискомфорта, се намира между палеца и показалеца. Приложете натиск върху нея за 30-40 секунди.

Домашни средства за спиране на схващането на крака

Ако гореописаните съвети не помогнат при схващането на крака, можете да опитате няколко домашни средства.

Масаж

Ако денят е бил дълъг и изморителен и сте били натоварени физически, възможно е да усетите умора в краката. Масажът на стъпалата е отличен начин да се предпазите от схващане или пък да облекчите такова. За целта потрийте мускулите на краката и редуцирайте дразнещите спазми. Походете малко на пръсти, за да повишите кръвопотока и да почувствате отпускане. Ако се опасявате, че през нощта ще получите схващане на краката, помасажирайте ги преди лягане.

Разтягащи упражнения

мазаж за схващането на крака

Разтягането е един от най-сигурните начини за мигновено редуциране на мускулни крампи. Според Американската академия на ортопедичните хирурзи нежното и внимателно разтягане и масажът на мускулите на крака напълно елиминират схващанията. Разтягането може да бъде практикувано както всеки ден (с цел профилактика), така и като част от комплекс от упражнения за цялото тяло.

Гинко билоба

Консумацията на чай от гинко билоба може да помогне бързо при схващането на крака. Кипнете 3 супени лъжици листа от гинко билоба в чаша вода за 10 минути. Оставете чая да престои 5 минути. Вече е готов за консумация.

Етерични масла

Етерични масла

Загряването също оказва облекчаващ ефект при схващането на крака. Използвайте го, за да почувствате отпускане. Ако не желаете да приложите загряваща възглавница, можете да се доверите на свойствата на етеричните масла. Положително ще се отразят маслата от евкалипт, бор, чаено дърво, розмарин и мащерка. Всички те оказват загряващо действие. За максимален ефект след прилагането на етерично масло покрийте крака с кърпа.

Чай арника

Арниката е друго лечебно растение, което притежава мощни свойства да стимулира циркулацията на кръвта, като заедно с това редуцира възпалението и облекчава мускулни болки и схващания. За целта пригответе чай от корен на арника. Приложете върху засегнатата зона за 5 минути, като за целта използвате топъл компрес. Друг начин да използвате силата на това растение е да се снабдите с тинктура от арника. Необходими са само няколко капки. Сложете ги в съд с гореща вода и потопете стъпалата си за 10 минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.