Как да си приготвите домашен десерт Наполеон
Невероятният десерт Наполеон е вкусно изкушение, което вероятно сте опитвали на някой рожден ден или по случай специален повод. Съчетава неповторим вкус и аромат, галещи небцето ви пласт след пласт. Когато е изстуден и сиропиран, десертът става още по-неустоим.
Днес ще ви разкажем как можете да си го приготвите у дома.
Преди да пристъпим към рецептата, ще ви разкажем и малко от историята на самия сладкиш. Счита се, че десертът е с френски произход. Въпреки това е доста популярен и в редица южноамерикански страни.
Както вече споменахме, десертът Наполеон се състои от много пластове. А знаете ли от какво са направени? От бутер тесто.
Опечени предварително, тези кори съставят „гръбнака“ на това сладко изкушение. Истината е, че най-вероятно този сладкиш ще ви изненада и ще ви хареса повече отколкото сте очаквали.
Въпреки всичко казано искаме да ви припомним, че трябва да се грижите за здравето си. Консумирайте десерти рядко и умерено.
Прочетете и: 3 вкусни десерта, от които не се пълнее
Какво ви трябва, за да си направите вкусен десерт Наполеон
Сладкарски крем
Продукти
- 2 чаши безсолен маргарин (360 г)
- 6 яйца
- 1/2 чаша прясно мляко (125 мл)
- 1 супена лъжица бренди Писко (15 мл)
- Два правоъгълни листа бутер тесто (300 г)
- 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
- 6 супени лъжици захар (90 г)
- 3 супени лъжици пудра захар (45 г)
- 3 супени лъжици царевично нишесте (45 г)
Начин на приготвяне
- Първото нещо, което трябва да направите е да си приготвите сладкарския крем. За целта трябва да смесите царевичното нишесте с малко прясно мляко. Оставете сместа настрана.
- Разбийте яйцата с маргарина и захарта. Ще получите пухкава смес. Оставете и нея настрана.
- Смесете останалото мляко с брендито Писко и ваниловата есенция и го затоплете докато кипне.
- Спрете котлона, добавете сместа с яйцата, маргарина и захарта и разбъркайте добре новополучената смес.
- Върнете тенджерата на котлона на слаб огън и прибавете и сместа от царевичното нишесте и прясното мляко.
- Бъркайте докато кремът се сгъсти. Трябва да получите гладък крем без бучки.
- Внимавайте за консистенцията на крема. Важно е да продължите да го бъркате докато изстива. В противен случай може да стане на бучки.
- След като кремът изстине го приберете в хладилник.
Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите чийзкейк с котидж сирене без печене
Кори от бутер тесто
Начин на приготвяне
- Срежете бутер тестото наполовина и приберете едната част за по-късна употреба.
- Поставете хартия за печене в тава с подходяща големина и поставете бутер тестото върху нея.
- Уверете се, че добре сте поставили бутер тестото на дъното на тавата. За целта леко го набодете с вилица, за сте сигурни, че няма да се размести.
- Поръсете бутер тестото със захар.
- Загрейте фурната предварително на 185 градуса и печете бутер тестото за около 15 минути.
- След това извадете опечените кори от тавата и ги оставете да изстинат.
- Извадете готовия крем от хладилника, разбъркайте го отново, за да сте сигурни, че е гладък и го прехвърлете в шприц.
- Време е да започнете „сглобяването“ на вашия десерт Наполеон. Поставете една кора бутер тесто, след това крем, друга кора и поръсете с пудра захар.
- Повторете процедурата докато свършат всичките опечени кори.
- Накрая поръсете десерта с пудра захар.
- Не забравяйте да сложите готовия десерт в хладилника, за да се охлади и да стегне.
Да ви е сладко!