Как да си приготвите домашен десерт Наполеон

В тази статия ще ви дадем изкушаваща рецепта за домашен десерт Наполеон, която лесно можете да си приготвите, когато ви се хапва нещо сладко.
Как да си приготвите домашен десерт Наполеон

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Невероятният десерт Наполеон е вкусно изкушение, което вероятно сте опитвали на някой рожден ден или по случай специален повод. Съчетава неповторим вкус и аромат, галещи небцето ви пласт след пласт. Когато е изстуден и сиропиран, десертът става още по-неустоим.

Днес ще ви разкажем как можете да си го приготвите у дома.

Преди да пристъпим към рецептата, ще ви разкажем и малко от историята на самия сладкиш. Счита се, че десертът е с френски произход. Въпреки това е доста популярен и в редица южноамерикански страни.

Както вече споменахме, десертът Наполеон се състои от много пластове. А знаете ли от какво са направени? От бутер тесто.

Опечени предварително, тези кори съставят „гръбнака“ на това сладко изкушение. Истината е, че най-вероятно този сладкиш ще ви изненада и ще ви хареса повече отколкото сте очаквали.

Въпреки всичко казано искаме да ви припомним, че трябва да се грижите за здравето си. Консумирайте десерти рядко и умерено.

Какво ви трябва, за да си направите вкусен десерт Наполеон

Сладкарски крем
Приготвянето на крема за домашния десерт Наполеон не е никак трудно.

Продукти

  • 2 чаши безсолен маргарин (360 г)
  • 6 яйца
  • 1/2 чаша прясно мляко (125 мл)
  • 1 супена лъжица бренди Писко (15 мл)
  • Два правоъгълни листа бутер тесто (300 г)
  • 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
  • 6 супени лъжици захар (90 г)
  • 3 супени лъжици пудра захар (45 г)
  • 3 супени лъжици царевично нишесте (45 г)

Начин на приготвяне

  1. Първото нещо, което трябва да направите е да си приготвите сладкарския крем. За целта трябва да смесите царевичното нишесте с малко прясно мляко. Оставете сместа настрана.
  2. Разбийте яйцата с маргарина и захарта. Ще получите пухкава смес. Оставете и нея настрана.
  3. Смесете останалото мляко с брендито Писко и ваниловата есенция  и го затоплете докато кипне.
  4. Спрете котлона, добавете сместа с яйцата, маргарина и захарта и разбъркайте добре новополучената смес.
  5. Върнете тенджерата на котлона на слаб огън и прибавете и сместа от царевичното нишесте и прясното мляко.
  6. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Трябва да получите гладък крем без бучки.
  7. Внимавайте за консистенцията на крема. Важно е да продължите да го бъркате докато изстива. В противен случай може да стане на бучки.
  8. След като кремът изстине го приберете в хладилник.

Кори от бутер тесто
Бутер тестото се използва и за приготвянето на редица вкусни сладкиши.

Начин на приготвяне

  1. Срежете бутер тестото наполовина и приберете едната част за по-късна употреба.
  2. Поставете хартия за печене в тава с подходяща големина и поставете бутер тестото върху нея.
  3. Уверете се, че добре сте поставили бутер тестото на дъното на тавата. За целта леко го набодете с вилица, за сте сигурни, че няма да се размести.
  4. Поръсете бутер тестото със захар.
  5. Загрейте фурната предварително на 185 градуса и печете бутер тестото за около 15 минути.
  6. След това извадете опечените кори от тавата и ги оставете да изстинат.
  7. Извадете готовия крем от хладилника, разбъркайте го отново, за да сте сигурни, че е гладък  и го прехвърлете в шприц.
  8. Време е да започнете „сглобяването“ на вашия десерт Наполеон. Поставете една кора бутер тесто, след това крем, друга кора и поръсете с пудра захар.
  9. Повторете процедурата докато свършат всичките опечени кори.
  10. Накрая поръсете десерта с пудра захар.
  11. Не забравяйте да сложите готовия десерт в хладилника, за да се охлади и да стегне.

Да ви е сладко!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.