Как да си приготвим вкусен аспик у дома

Чували ли сте някога за аспик? Датира от Средновековието!
Как да си приготвим вкусен аспик у дома

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 13 февруари, 2023

Аспикът е много екзотично и вкусно ястие. По принцип това е пикантно желе от месо и консоме или костен бульон. Въпреки че може да изглежда проста, тази рецепта е доста сложна, което я прави гастрономическо бижу. И така – готови ли сте да приготвите вкусен аспик?

Освен като желе, ястието е и красиво оформено, за да бъде апетитно – не само за небцето, но и за окото. Прочетете следващите редове и научете как да си приготвите това кулинарно бижу.

Историята на въпросния аспик крие своята най-голяма тайна

Аспик е английско ястие, което възниква през Средновековието и има за цел да запази храната за по-дълго време. В този период е било много обичайно да се приготвят желета от риба и месо.

Местните жители открили, че желатинът помага за запазването на протеините повече от други методи, което означава, че храната ще се съхранява няколко дни. Номерът с желатина обаче е, че не трябва да бъде какъвто и да е; използва се такъв от телешко копито, чийто колаген придава правилната консистенция.

При рибата се използват и рибени кости, за да се запази вкусът. Така че сега знаете: тайната на аспика е в използвания желатин.

Трябва да споменем, че с годините и с масовизирането на рецептата се появиха видове с по-високо съдържание на зеленчуци.
Приготвянето на аспик не е трудно.
Аспикът може да използва и зеленчуци сред съставките си. Въпреки че това е по-късен вариант на оригинала.

Как се приготвя желето?

Има различни рецепти и съставки за приготвяне на желе. Всъщност, според най-добрите готвачи в света, приготвянето му не е лесно.

Довеждането на костите до желаната точка изисква много време. Въпреки че, ако искате да спестите време, тенджерата под налягане е добър съюзник в задачата.

Ако чакането не е вашето нещо, нито пък използването на тази тенджера, тогава можете да направите бистър бульон и да добавите неовкусен желатин. Решете как се чувствате най-комфортно при приготвянето на вашия аспик и след това си набавете следните съставки.

Съставки

 • Кости с хрущял: Свински или пилешки бутчета, телешки или свински джоланчета.
 • Билки и зеленчуци: мащерка, лук, магданоз, целина и моркови.
 • Още зеленчуци: Броколи, грах, царевица или зеле, според вашите предпочитания.
 • Месо, пиле или риба, шпиковани или на квадратчета.
 • Сол на вкус.

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Изберете костите, които ще използвате за вашето желе.
 2. Сварете костите и когато достигнат точката на кипене, добавете билките и зеленчуците.
 3. Оставете описаното съдържание да вари няколко часа.
 4. След това отстранете костите или останалото от тях и прецедете с помощта на марля или много фина цедка. Правете това, докато желатинът стане много бистър.
 5. Оставете да изстине малко и изсипете бульона във формите, в които да поднесете ястието.
 6. Добавете ред по ред допълнителните съставки, които ще допълнят вашата рецепта.

След тези стъпки, за да стане готов вашият аспик, трябва да го приберете в хладилника, за да постигнете крайна текстура. В зависимост от времето, което ви остава от приготвянето му до предлагането му на гостите, може да го съхраните няколко дни без проблем.

Разбира се, трябва да покриете формата с найлоново фолио или капак, за да предотвратите поемането на миризми от другите храни, както и за да запазите формата, която сте й придали.

Какъв е вкусът на разглеждания аспик?

Много хора, които не са опитвали ястието, но са любопитни, често се чудят какъв е вкусът му. Това е основателен въпрос, като се има предвид, че има голямо разнообразие от съставки.

Трябва да се каже, че основният му вкус ще се определи от бульона, независимо дали е от месо, пиле или риба. Въпреки това, когато горещият желатин се смеси с другите съставки, добавя своя вкус.

Какъвто и да е случаят, вкусът му е вкусен и много приятен.

Ястия с желатин.
Аспикът може да се сервира в отделни съдове или на порции, според предпочитанията.

Осмелете се и си пригответе вкусен аспик у дома

Аспик е ястие, което е богато на вкус и ползи за здравето. Приготвянето му изисква много отдаденост, затова обикновено се предлага само в ресторанти на високо кулинарно ниво. Това обаче няма да е проблем за вас, защото вече знаете как да си го направите у дома!

Не се обезсърчавайте, ако в началото не се окаже толкова добре, колкото сте очаквали; практиката ще ви помогне и си струва да опитате, докато получите вкусно ястие. Тъй като има толкова много колаген, това е добър начин да добавите това вещество към вашата диета.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.