Как да си направите гръцка мусака с тази лесна рецепта
Вкусната гръцка мусака е апетитно ястие, което се приготвя лесно. Въпреки че може да ви напомня за традиционната лазаня, то изисква съвсем различни съставки.
В тази статия ще ви покажем стъпките, които трябва да спазвате, за да си приготвите традиционна гръцка мусака. Идеята е да опитате класическата рецепта на ястието.
Гръцката мусака и различните й вариации
Днес можем да открием вкусната гръцка мусака навсякъде по света. Но твърде вероятно е да не намерите ястието в първоначалния му, класически вид.
Всеки един от вариантите на мусаката променя вкуса й. Поради тази причина днес искаме да ви дадем рецепта за традиционна гръцка мусака, за да я опитате в „оригиналния“ й вид.
Дори на пръв поглед рецептата да ви изглежда сложна и отнемаща време, съвсем не е така – лесна е. Ще ви обясним стъпките за приготвянето й една по една.
Прочетете и: Три рецепти за вегетариански хапки
Стъпки за приготвянето на традиционна гръцка мусака
Продукти
- 2 средно големи глави лук или 1 голяма глава
- 6 средно големи патладжана
- Смляно агнешко месо (400 грама)
- Настърган кашкавал (150 грама)
- 2 големи яйца
- Канела на прах
- Индийско орехче
- Екстра върджин зехтин
- Сол
- Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
1.Патладжаните
- Измийте, обелете и нарежете патладжаните на дълги лентички.
- Сложете ги в съд с вода. Сложете ги на котлона и ги оставете да поврат две минути.
- Дръпнете съда с патладжаните от огъня и ги подсушете.
- Леко ги посолете.
- Сипете достатъчно количество екстра върджин зехтин в тиган за пържене.
- Запържете подправените патладжани.
- Когато са готови ги извадете от тигана и ги сложете в чиния покрита с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
2.Месото
- Нарежете на ситно лука.
- Изсипете лука в тиган със зехтин.
- Преди лука да е станал прозрачен, добавете смляното агнешко месо.
- Изчакайте докато месото се сготви добре.
- Добавете една супена лъжица канела и индийско орехче.
- Когато месото е готово, прибавете настъргания кашкавал
- Уверете се, че добре сте разбъркали всичко.
Препоръчваме ви да прочетете и: Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
3.Печене на мусаката
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Пригответе си всички продукти.
- Подредете част от патладжаните на дъното на подходяща тава за печене.
- Добавете и част от месото.
- Направете още един ред с патладжани и го покрийте с месо и така докато свършат продуктите.
- Разбийте яйцата и ги изсипете върху подреденото ястие заедно с настъргания кашкавал.
- Печете мусаката 30 минути.
Оригинална и лесна рецепта за гръцка мусака
Както вече се уверихте, рецептата за гръцка мусака не е толкова сложна колкото сте си мислили в началото. Освен това съдържа полезни съставки, които е добре да присъстват в менюто ви.
Добре е да предложите ястието заедно със салата. Можете да я приготвите със спанак, рукола, домати и аспержи. Салатите са чудесни гарнитури към основните ястия.
Надяваме се, че ще опитате тази традиционна рецепта за гръцка мусака, тъй като е невероятно вкусна. Въпреки че можете да използвате друг вид месо и да я приготвите без лук, ако не го обичате, съветваме ви все пак да си я приготвите по класическия начин.
Не се страхувайте да пробвате различни ястия с уникален вкус, с които да разнообразите менюто си! Ако никога не сте опитвали патладжани, това ястие е страхотен и неустоимо вкусен вариант. Тази изпитана рецепта няма да ви разочарова!