Как да се справим с ушната кал

Изпробвайте някои интересни домашни средства за почистване на ушите.
Как да се справим с ушната кал

Последна актуализация: 29 ноември, 2018

Когато нямате абсолютно никакви проблеми с ушите, те се почистват по естествен път. Възможни са и някои случаи, в които ушната кал блокира или запушва ушите, което на свой ред води до дискомфорт от типа на странни звуци, пречещи на слуха ви. Най-лесния начин за справяне с ушната кал е посредством редовното почистване на ушите.

Можете да разберете, че имате прекалено много ушна кал в ушите, ако показвате следните симптоми:

  • Болка в ухото или загуба на слуха
  • Звънене и шумове в ушите
  • Сърбеж и лошо миришещи секрети

Домашно приготвени средства за справяне с ушната кал

справяне с ушната кал


За щастие има доста голямо разнообразието от природни, домашно приготвени средства и методи, които бихте могли да приложите, за да си помогнете сами. Те са много ефективни при отстраняване на ушната кал.

Най-често използваните домашни средства и методи са:

– Масаж за разхлабване на ушната кал

За да омекне ушната кал, която блокира слуховия канал, трябва да разтриете областта зад ухото си и да издърпайте ухото си в няколко посоки, като си отваряте и затваряте устата в същото време.

– Перхидрол

Водороден пероксид, по-познат като перхидрол или кислородна вода се препоръчва както за лечение на болки в ушите, така и за премахване на прекомерно натрупване на ушна кал, която може да се блокира ухото. Моля приложете следния метод:

Добавете половин чаша кислородна вода към половин чаша топла вода. След това легнете по гръб и капнете от сместа с капкомер в засегнатото ухо. Оставете я да действа в продължение на три или пет минути.

След това се обърнете настрани, за да излезе течността и си изплакнете ухото по същия начин, само че с топла вода. Също може да се използва бебешко олио или минерална вода вместо кислородна вода.

– Зехтин

В този случай, ние препоръчваме да се следва същата процедура, както и преди, но като използвате топъл зехтин. Оставя се да действа в продължение на 15 минути. Този процес се повтаря по три пъти на ден в продължение на три или четири дни.

– Гореща бутилка вода за справяне с ушната кал

Това е прост, но ефективен домашен лек. Трябва да напълните бутилка с гореща вода и да я допрете до засегнатото ухо в продължение на 15 до 30 минути. След това ще забележите, че ушната кал е станала по-мека и по-лесно се почиства.

-Промивки

В магазините се продават специални спринцовки за почистване на ушна кал. Това трябва да се прави с топла вода на температурата на тялото. След като се направи промивка на ухото се оставя да изсъхне добре.

-Разтвор от лайка за справяне с ушната кал

Използвайте две супени лъжици цвят от лайка и една чаша вода за тази процедура. Направете разтвор и го оставете да се охлади. Когато е топъл се прецежда.

Преди да го приложите капнете три капки зехтин в ухото си и изчакайте 5 минути. След това изплакнете ухото с разтвора, като използвате капкомер или тръбичка.

Ако проблемът продължава, може би трябва да се срещнете със специалист. Нека той ви направи по-ефективна промивка на ушите.

Предпазни мерки при почистване на ушна кал

ушна кал
  • Ако чувствате някакъв дискомфорт в ушите ви, не се опитвайте да ги почистите като вкарвате чужди тела в тях. Клечките за уши и топките памук са напълно противопоказни за тази цел, тъй като могат да влошат проблема като избутат калта навътре в ухото.
  • Ако имате спукано тъпанче не се опитвайте да почистите ушната кал с домашни средства или чрез промиване с кислород вода. Това може да причини сериозно увреждане на ухото.
  • Никога не трябва да правите промивки под налягане, защото рискувате да си спукате тъпанчето. Също трябва да се има предвид, че прочистването на ушната кал не трябва да се прави твърде често, защото това може да причини инфекции.
  • Нито един от гореспоменатите домашни лекове не трябва да се използва при деца под 12-годишна възраст. Това би могло да доведе до по-сериозни проблеми, защото ушите им са по-чувствителни. Ако подозирате, че ухото на детето е запушено най-добре е да се види специалист.

Запомнете …

Трябва да имате предвид, че ушната кал е необходима за защита на ухото от прах, микроорганизми. Също така и от всяка друга чужда субстанция, която може да влезе в ушния канал и по този начин да предизвика някаква увреда.

Ето защо промивките се препоръчват само когато наистина има нужда от такива. Например, ако наистина има запушване, причинено от ушна кал в прекомерно количество.

Ако често ви се запушват ушите, най-добре е да се видите със специалист по УНГ.
Само той може да реши какво лечение е необходимо, за справяне с ушната кал.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clegg, A. J., Loveman, E., Gospodarevskaya, E., Harris, P., Bird, A., Bryant, J., … Coppin, R. (2010). The safety and effectiveness of different methods of earwax removal: A systematic review and economic evaluation. Health Technology Assessment. https://doi.org/10.3310/hta14280
  • Schwartz, S. R., Magit, A. E., Rosenfeld, R. M., Ballachanda, B. B., Hackell, J. M., Krouse, H. J., … Cunningham, E. R. (2017). Clinical Practice Guideline (Update) : Earwax (Cerumen Impaction) Executive Summary. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599816678832
  • Hand, C., & Harvey, I. (2004). The effectiveness of topical preparations for the treatment of earwax: A systematic review. British Journal of General Practice. https://doi.org/10.1016/S1041-892X(08)70060-X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.