Как да се справим с ушната кал

· 10.01.2017
Изпробвайте някои интересни домашни средства за почистване на ушите.

Когато нямате абсолютно никакви проблеми с ушите, те се почистват по естествен път. Възможни са и някои случаи, в които ушната кал блокира или запушва ушите, което на свой ред води до дискомфорт от типа на странни звуци, пречещи на слуха ви.

Ето защо трябва да се чистят редовно ушите, за да се отстрани ушната кал, която се е натрупала там. Можете да разберете, че имате прекалено много ушна кал в ушите, ако показвате следните симптоми:

  • Болка в ухото или загуба на слуха
  • Звънене и шумове в ушите
  • Сърбеж и лошо миришещи секрети

Домашно приготвени средства за почистване на ушите

uho1
За щастие има доста голямо разнообразието от природни, домашно приготвени средства и методи, които са много ефективни при отстраняване на ушната кал, които бихте могли да приложите, за да си помогнете сами. Най-често използваните домашни средства и методи са:

– Масаж за разхлабване на ушната кал

За да омекне ушната кал, която блокира слуховия канал, трябва да разтриете областта зад ухото си и да издърпайте ухото си в няколко посоки, като си отваряте и затваряте устата в същото време.

– Перхидрол

Водороден пероксид, по-познат като перхидрол или кислородна вода се препоръчва както за лечение на болки в ушите, така и за премахване на прекомерно натрупване на ушна кал, която може да се блокира ухото. Моля приложете следния метод:

Добавете половин чаша кислородна вода към половин чаша топла вода, след което легнете по гръб и капнете от сместа с капкомер в засегнатото ухо. Оставете я да действа в продължение на три или пет минути. След това се обърнете настрани, за да излезе течността и си изплакнете ухото по същия начин, само че с топла вода. Също може да се използва бебешко олио или минерална вода вместо кислородна вода.

– Зехтин

В този случай, ние препоръчваме да се следва същата процедура, както и преди, но като използвате топъл зехтин. Оставя се да действа в продължение на 15 минути и се повтаря този процес по три пъти на ден в продължение на три или четири дни.

– Гореща бутилка вода

Това е прост, но ефективен домашен лек. Трябва да напълните бутилка с гореща вода и да я допрете до засегнатото ухо в продължение на 15 до 30 минути. След това ще забележите, че ушната кал е станала по-мека и по-лесно се почиства.

-Промивки

В магазините се продават специални спринцовки за почистване на ушна кал. Това трябва да се прави с топла вода на температурата на тялото. След като се направи промивка на ухото се оставя да изсъхне добре.

-Разтвор от лайка

Използвайте две супени лъжици цвят от лайка и една чаша вода за тази процедура. Направете разтвор и го оставете да се охлади. Когато е топъл се прецежда. Преди да го приложите капнете три капки зехтин в ухото си и изчакайте 5 минути. След това изплакнете ухото с разтвора, като използвате капкомер или тръбичка.

Ако проблемът продължава, може би трябва да се срещнете със специалист, който да ви направи по-ефективна промивка на ушите.

Предпазни мерки при почистване на ушна кал

kal

  • Ако чувствате някакъв дискомфорт в ушите ви, не се опитвайте да ги почистите като вкарвате чужди тела в тях. Клечките за уши и топките памук са напълно противопоказни за тази цел, тъй като могат да влошат проблема като избутат калта навътре в ухото.
  • Ако имате спукано тъпанче не се опитвайте да почистите ушната кал с домашни средства или чрез промиване с кислород вода. Това може да причини сериозно увреждане на ухото.
  • Никога не трябва да правите промивки под налягане, защото рискувате да си спукате тъпанчето. Също трябва да се има предвид, че прочистването на ушната кал не трябва да се прави твърде често, защото това може да причини инфекции.
  • Нито един от гореспоменатите домашни лекове не трябва да се използва при деца под 12-годишна възраст. Това би могло да доведе до по-сериозни проблеми, защото ушите им са по-чувствителни. Ако подозирате, че ухото на детето е запушено най-добре е да се види специалист.

Запомнете …

Трябва да имате предвид, че ушната кал е необходима за защита на ухото от прах, микроорганизми, както и всяка друга чужда субстанция, която може да влезе в ушния канал и по този начин да предизвика някаква увреда. Ето защо промивките се препоръчват само когато наистина има нужда от такива (ако наистина има запушване, причинено от ушна кал в прекомерно количество).

Ако често ви се запушват ушите, най-добре е да се видите със специалист по УНГ.
Само той може да реши какво лечение е необходимо, за да се реши проблема.