Как да се справим с малките пъпки по ръцете

Скраб с овес, сол и мед омекотява, ексфолира и хидратира кожата
Как да се справим с малките пъпки по ръцете

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Малките червени пъпки по ръцете са често явление през пубертета, но могат да се появят и в зряла възраст. Те провокират естетическо неудовлетворение и могат да се дължат на различни фактори, като в най-честия случай става дума за проблем с кожата.

Макар червените подутинки и пъпките по ръцете да не представляват риск за здравето на човек, те провокират немалък дискомфорт. В днешната статия ще обсъдим начин за редуциране на този вид пъпки, така че да можете да носите спокойно блузи и рокли без ръкав през топлите дни от годината.

Какво провокира появата на пъпки по ръцете?

Тези малки пъпчици се появяват там, където има космени фоликули, блокирани от мазнини. Секрецията на мазнина се повишава при промени в хормоналния фон.

Това, в комбинация с някои други фактори, провокира образуването на пъпки.

Кератоза пиларис?

Ако малките пъпки по ръцете не изчезват след третиране със средства, създадени специално за целта, възможно е да страдате от състояние, познато като кератоза пиларис.

Това нарушение провокира натрупване на протеин, наречен кератин. Той формира твърди образувания във вътрешността на космените фоликули, провокирайки възпаление, което изглежда като пъпка.

Пъпки по ръцете

Този проблем се среща често при хора, които страдат от суха кожа или атопичен дерматит (екзема), дължаща се на наследствени фактори.

Във всеки случай е препоръчително да се консултирате с дерматолог. Той ще идентифицира кое е най-правилното лечение за справяне с проблема.

Какво провокира появата на малките пъпки по ръцете?

Пъпките най-често се появяват по ръцете поради хормонални промени, които настъпват в организма на жените след настъпването на пубертета. Това състояние не е чуждо и на мъжете.

Смята се, че храната, която консумираме, оказва влияние върху появата на пъпките по ръцете. Тази теория обаче все още не е намерила научно потвърждение.

Каквато и да е причината, съществуват няколко натурални средства, с помощта на които можете да се справите с проблема и да избегнете употребата на продукти, съдържащи агресивни химикали. Да преминем направо към разглеждането на различните рецепти.

Ексфолиране

Ексфолиране

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността на кожата, провокирайки задържане на мазнина и формиране на малки пъпки.

Можете да приготвите натурален ексфолиант у дома, използвайки съставки, които не вредят на здравето.

Съставки:

Начин на приготовление:

 • Смесете всички съставки до образуването на паста. Нанесете върху засегната зона, прилагайки нежен масаж. Оставете средството да действа 10 минути.
 • След като това време изтече, изплакнете със студена вода и нанесете овлажняващ крем без мазнина.

Вода и сол

Солта е съставка, която редуцира излишната мазнина, натрупваща се в различни части на кожата.

Съставки:

 • ½ чаша морска сол или едра сол (125 гр.)
 • Гореща вода

Начин на приготовление:

 • Изсипете 1/2 чаша морска сол или едра сол в купа с гореща вода. Потопете ръцете си в получената смес за 10 минути.
 • Водата трябва да бъде възможно най-гореща, тъй като по този начин ще отворите порите и ще отстраните натрупалия се себум.

Скраб с овес, сол и мед

Сол за ексфолиране

Това натурално средство омекотява, ексфолира и хидратира кожата, като допринася за отстраняването на дразнещите пъпки.

Съставки:

 • 3 супени лъжици смлени овесени ядки (50 гр.)
 • 2 супени лъжици пчелен мед (50 гр.)
 • 2 супени лъжици сол (30 гр.)

Начин на приготовление:

 • Смесете всички съставки. Навлажнете ги с помощта на достатъчно количество вода. Трябва да се образува паста. Нанесете я върху засегнатата зона на ръцете, използвайки нежни кръгови движения. Оставете натуралното средство да действа 15 минути.
 • За максимален резултат повтаряйте процедурата поне 3 пъти седмично.

Зелена или розова глина

Този натурален продукт се характеризира с редица ползи за красотата на кожата. Можете да го използвате в борбата с неприятните пъпки по ръцете.

Съставки:

 • 2-3 супени лъжици зелена или розова глина на прах или паста

Начин на приготовление:

 • При нужда навлажнете глината, за да приготвите паста. Нанесете слой от нея върху кожата на ръцете.
 • Прилагайте тази процедура 2 пъти седмично, но не повече. Прекаляването с нея може да доведе до нарушаване на естествената мазност на кожата.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.