Как да се справим с киселините

Консумирайте малки порции храни няколко пъти на ден. Прекомерното количество храна може да претовари стомаха ви.
Как да се справим с киселините

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стомахът е създаден така, че да бъде устойчив на киселините. От друга страна, хранопроводът не притежава тази способност и това е причината, поради която усещаме по неприятен начин как киселините се изкачват нагоре по хранопровода – това състояние е познато като рефлукс. В следващите редове ще ви разкрием начини да се справите с киселините по естествен път.

Киселините, познати още като киселинен рефлукс, представляват неразположение, което започва да се усеща в долната част на гръдния кош и може да достигне стомаха. По принцип възниква, когато стомашните киселини се върнат нагоре по хранопровода, поради непълното затваряне на сфинктера на хранопровода или при оказан натиск върху стомашната област.

Какви са причините за киселините?

Както споменахме преди малко, една от причините за появата на киселини е оказан натиск върху стомаха, независимо дали е заради тесни дрехи, бременност или затлъстяване. Сред причините за неприятното усещане можете да срещнете още:

 • Консумирате алкохол и храна без мярка
 • Продължително време не слагате нито хапка в уста
 • Пропускате закуската или пък друго основно хранене
 • Консумирате много мазна, кисела или пикантна храна
 • Приемате лекарства

Какви са симптомите?

Когато човек страда от киселинен рефлукс, той изпитва един или няколко от следните симптоми:

 • Усещане за парене в стомаха
 • Гадене
 • Повръщане
 • Продължителни стомашни спазми
 • Проблеми с преглъщането

Природни средства за справяне с киселините

Сред най-добрите начини за преборване на киселините са средствата, които природата ни е дала. Много от тези средства оказват профилактично действие и предпазват от възникването на неприятния проблем.

Алое вера

Алое вера - природно средство за справяне с киселините

Алое вера е познато из цял свят благодарение на успокояващите му свойства и способността му да облекчава раздразнението и паренето. Ефикасно е в случаи на стомашни киселини. Препоръчваме ви да пиете по 1/2 или 1/4 чаша алое вера 20 минути преди всяко хранене. Желателно е да пиете напитката умерено, тъй като растението притежава свойствата на лаксатант.

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат е едно от най-добрите природни средства за борба с киселините. Освен че ги потушава, тя притежава свойството да регулира киселиността в тялото. В най-добрия случай изпивайте по 1 чаена лъжица сода бикарбонат, предварително разтворена в чаша с вода. Това средство не се препоръчва на хора с хипертензия или задържане на течности.

Джинджифил

Джинджифил - природно средство за справяне с киселините

Коренът от джинджифил традиционно се използва в рецептите срещу киселини. Свойствата му са високо ценени – той облекчава симптомите на киселинния рефлукс, например гадене и възпаление. Можете да го консумирате под формата на чай или пък включвайки го в салати, шейкове и други рецепти.

Ябълков оцет

Когато пиете по малко ябълков оцет, можете да контролирате киселинността на стомаха си и да се предпазите от киселинен рефлукс. В този случай ви препоръчваме да пиете по 2 чаени лъжици ябълков оцет, разтворени в 1/4 чаша вода, 30 минути преди хранене. Важно е да разтворите оцета във вода, тъй като в противен случай ще постигнете обратен ефект.

Папая

Свойстватана папаята стимулират храносмилането и възпират проявата на киселините.

Папаята се смята за едно от най-добрите природни средства, предпазващи от киселини. Свойствата й стимулират храносмилането и възпират проявата на неприятните симптоми на киселинния рефлукс. Препоръчваме ви да пиете сок от папая половин час преди хранене.

Лайка

Лайката подпомага процеса на храносмилане и редуцира риска от киселинен рефлукс, тъй като неутрализира киселинното pH на стомаха. Препоръчваме ви да си приготвите чай от лайка с шепа цветове и чаша гореща вода. Запарете за 3 минути, оставете леко да се поохлади и пийте преди всяко хранене.

Съвети за справяне с киселините:

 • Избягвайте упражнения непосредствено след хранене.
 • Не се навеждайте надолу често след хранене.
 • Избягвайте дрямката след хранене, защото по този начин оказвате натиск върху стомаха и получавате киселини.
 • Консумирайте малки порции храни няколко пъти на ден. Прекомерното количество храна може да претовари стомаха ви.
 • Избягвайте носенето на твърде тесни дрехи, докато ядете.
 • Избягвайте излишните килограми и намерете начин да се справите с тях, тъй като те са предпоставка за проблеми със стомаха. Килограмите отгоре натоварват стомашната област и провокират храната да се връща нагоре по хранопровода.
 • Избягвайте пушенето на цигари.
 • Спете, като повдигнете леко горната част на тялото си.
 • Дъвчете храната много добре, преди да я преглъщате.
 • Избягвайте консумацията на напитки по време на хранене.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.